Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka pisania pluginów

us3rn0tf0und

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witom forumowiczów, sprawa prosta. 

Kolega który ma staż 4 miesięcy w mc chciał się nauczyć pisania pluginów. Teraz pytanie, lepiej będzie jak będę celował w sedno ucząc go bezpośrednio, czy zaczynając od skryptów aby pojął zasady programowania.

• Biter. zmienił(a) tytuł na Jak nauczyć się pisać pluginy?
Opublikowano

Polecam najpierw samemu się nauczyć pisania podstawowych pluginów, a koledze dać link do tutorial'a z podstawami javy oraz poradnik np: Kamilkime aby zrozumiał trochę jak to wygląda w bukkicie oraz dał link do doc'a wersji na którą zamierza coś robic.

CWeKkdQ.png

Opublikowano
8 minut temu, PalaTime napisał:

Polecam najpierw samemu się nauczyć pisania podstawowych pluginów, a koledze dać link do tutorial'a z podstawami javy oraz poradnik np: Kamilkime aby zrozumiał trochę jak to wygląda w bukkicie oraz dał link do doc'a wersji na którą zamierza coś robic.

"Polecam najpierw samemu się nauczyć pisania podstawowych pluginów" Miałeś na celu obrażenie mnie? Jeśli tak to tobie również to polecam :)

A tak jak napisałeś to nie mogę zrobić, wyobraź sobie że jesteś osobą która tylko zna mechanikę minecrafta etc. Dostajesz poradniki, serwer i radź sobie sam.. Tak się nie postępuje.

Opublikowano
1 minutę temu, ScoreBoard napisał:

"Polecam najpierw samemu się nauczyć pisania podstawowych pluginów" Miałeś na celu obrażenie mnie? Jeśli tak to tobie również to polecam :)

A tak jak napisałeś to nie mogę zrobić, wyobraź sobie że jesteś osobą która tylko zna mechanikę minecrafta etc. Dostajesz poradniki, serwer i radź sobie sam.. Tak się nie postępuje.

Jeżeli uznałeś to za obrazę to może i nią jest. Nie wiem co mi polecasz gdyż podstawy javy znam oraz bukkit'a/spigot'a, a żadnym programistą nie jestem więc to co umiem mi wystarcza.

Możesz tak zrobić ale widzę że dla takiej osoby jak ty:

"

• Hobby:[̲̅$̲̅(̲̅ ͡° ͜ʖ ͡°̲̅)̲̅$̲̅] Plaginy <3 
    <◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙>
    ◙ PLUGINY / SKRYPTY ◙
    <◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙>

"

jest to za trudne.

CWeKkdQ.png

Opublikowano
Przed chwilą, PalaTime napisał:

Jeżeli uznałeś to za obrazę to może i nią jest. Nie wiem co mi polecasz gdyż podstawy javy znam oraz bukkit'a/spigot'a, a żadnym programistą nie jestem więc to co umiem mi wystarcza.

Możesz tak zrobić ale widzę że dla takiej osoby jak ty:

"

• Hobby:[̲̅$̲̅(̲̅ ͡° ͜ʖ ͡°̲̅)̲̅$̲̅] Plaginy <3 
    <◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙>
    ◙ PLUGINY / SKRYPTY ◙
    <◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙>

"

jest to za trudne.

Skrypty miałem wykasować.. 

Btw. @Biter. Zmieniłeś temat na inną nazwę, tak jak ja bym miał się uczyć, możesz na coś bardziej sensownego zmienić?

• Biter. zmienił(a) tytuł na Nauka pisania pluginów
Opublikowano
2 minuty temu, ScoreBoard napisał:

Skrypty miałem wykasować.. 

Btw. @Biter. Zmieniłeś temat na inną nazwę, tak jak ja bym miał się uczyć, możesz na coś bardziej sensownego zmienić?

"Skrypty miałem wykasować.. "

20 minut temu, ScoreBoard napisał:

Kolega który ma staż 4 miesięcy w mc chciał się nauczyć pisania pluginów. Teraz pytanie, lepiej będzie jak będę celował w sedno ucząc go bezpośrednio, czy zaczynając od skryptów aby pojął zasady programowania.

"czy zaczynając od skryptów" ...

@Biter. +1

CWeKkdQ.png

Opublikowano
Przed chwilą, PalaTime napisał:

"Skrypty miałem wykasować.. "

"czy zaczynając od skryptów" ...

@Biter. +1

Czytając twoją odpowiedź nic nie zrozumiałem, lepiej już nie odpisuj, bo narobisz więcej spamu niz samej korzyści.

@Topic Proszę wyrażać się zgodnie z tematem

Opublikowano

Skript.. szybciej nauczysz go słabych nawyków niż cos sensownego przy tym.

Juz lepsze są te śmieszne schematy blokowe z książek od informatyki, real talk. Zakładam że większy % programistów startowało w tej branży przez własne zainteresowanie i zapęd do tego, ja po kilku latach pisania kodu pod różne technologie zauważyłem jedna dość ważna sprawe, glownie chodzi o umiejetnosc zmiany kodu na wyobrażenie w głowie.. strasznie trudno mi to opisać czy też wytłumaczyć no ale spróbuje:

Generalnie, jeżeli narzucisz mu jakiś bieg wydarzeń, jakiś plan nauki.. on rzeczywiście może zacząć pisać nawet 150% lepszy kod niż inni "amatorzy" programiści, ba moze świecić optymalizacją i genialną refaktoryzacją

tylko ze tu robi sie troche błędny punkt, taki troche NullException bo rzeczywiście następne pluginy bedzie pisal na podstawie tego co mu dasz, ale zabraknie mu ważnej rzeczy.. błędu. Jak kazdy wie bez błędów, bez głupich wpadek, bez pisania bezsensownego i zajmującego 5000 linijek kodu nie zostaniesz tym kim chcesz. Brzmię jak jakis łepek który głosi jakieś kazania, ale tak juz jest. Bez jego własnej ingerencji i wlasnego wyobrażenia nic nie osiągnie. Dla przykładu, ja kiedy poznawałem oop albo ogólnie same obiekty.. wyobrażałem je sobie jako klasy postaci z jakiegoś rpg'a.. trzymaja hp,mane itp. No i zalozmy ze przychodzi czas kiedy ty mu to tłumaczysz, mowisz ze w konstruktorze sobie tam definiuje wartosci zmiennych obiektu np... no i ziomek ma mindfucka, zamiast samemu sobie to przerobic i wyobrazić np jako koszyki na owoce.. (juz tak bardzo nie mam co wymyslac).

No i w przyszłości kiedy spotka się taki twój "uczeń" z samoukiem, uczen moze i wygra podstawami które juz ma tam od dawna w swoim iDE ale ten drugi wygra doświadczeniem i wyobrażeniem kodu.

A wracając do pytania, zacznij od języka normalnie, im szybciej tym lepiej. Tylko pamiętaj o kolejności nauki java,bukkit a nie bukkit,java. No i oczywiscie mam nadzieje ze slowa zawarte wyzej beda kierowac cie w POMOCY a nie nauce programowania tego twojego kumpla.

Trzymam kciuki :D

tumblr_mvmbjq2EGs1s3ulybo1_500.gif

Jeśli to czytasz, znaczy to że się opierdalasz :)

Opublikowano

najlepiej

https://javastart.pl/

potem dopiero bukkit, czyli np:
https://www.youtube.com/watch?v=bVySbfryiMM&list=PLAF3anQEEkzREsHA8yZzVhc3_GHcPnqxR

lub: 

https://www.youtube.com/watch?v=CrMGokrBHdg&list=PL4A0C6138F3F5AA41

u nich nauczy się twój kolega podstaw, następnie po zostało tylko i wyłącznie pisanie i czytanie dokumentacji ewentualnie frazy w google "how to make {to co chcesz} bukkit minecraft" i na 99% znajdzie odpowiedź

Nauka skryptów nie ma sensu bo i tak skończy się na tym że albo:

1. będzie pisał script na core
2. nnie przyda mu się wiedza z scriptów w pluginach

P.S bez obrazy @ScoreBoard ale po twoich temat które zakładałeś i projekt jesteś za słaby by kogoś uczyć, sam powinieneś się dalej uczyć  

Opublikowano
14 godzin temu, ScoreBoard napisał:

Jak możesz kolege uczyć jak sam nie potrafisz..

W jakim ty świecie żyjesz? Sam siebie okłamujesz, próbujesz zabłysnąć, że potrafisz coś a tak naprawde nawet tego kolegi nie ma..

Jak byś potrafił, to byś nie pisał takiego tematu.

14 godzin temu, ScoreBoard napisał:

Nie nie, inwidualnie go uczę :)

Odpowiedz na pytanie Zeby obejrzał kamilkime.

To po cholere taki post tworzysz niedorozwoju...

Dobrze że obowiązkowa służba wojskowa wraca, wreszcie tacy jek ty coś pojmą z życia. 

Jak ktoś nie wie to od rocznika 98 w góre idzie się do wojska :)

Nie pozdrawiam ;)

Opublikowano
3 godziny temu, TheMajster napisał:

Jak możesz kolege uczyć jak sam nie potrafisz..

W jakim ty świecie żyjesz? Sam siebie okłamujesz, próbujesz zabłysnąć, że potrafisz coś a tak naprawde nawet tego kolegi nie ma..

Jak byś potrafił, to byś nie pisał takiego tematu.

Odpowiedz na pytanie Zeby obejrzał kamilkime.

To po cholere taki post tworzysz niedorozwoju...

Dobrze że obowiązkowa służba wojskowa wraca, wreszcie tacy jek ty coś pojmą z życia. 

Jak ktoś nie wie to od rocznika 98 w góre idzie się do wojska :)

Nie pozdrawiam ;)

...

14 godzin temu, ToNapewnoNieJaAMożeJednakJa napisał:

P.S bez obrazy @ScoreBoard ale po twoich temat które zakładałeś i projekt jesteś za słaby by kogoś uczyć, sam powinieneś się dalej uczyć  

Tematy, stare czasy, już praktycznie nic nie robię pod publikę. Efekty tego co potrafię będzie można zaobserwować na serwerze hardcore, arganii. @ArganPL2

15 godzin temu, Matrzak napisał:

Skript.. szybciej nauczysz go słabych nawyków niż cos sensownego przy tym.

Juz lepsze są te śmieszne schematy blokowe z książek od informatyki, real talk. Zakładam że większy % programistów startowało w tej branży przez własne zainteresowanie i zapęd do tego, ja po kilku latach pisania kodu pod różne technologie zauważyłem jedna dość ważna sprawe, glownie chodzi o umiejetnosc zmiany kodu na wyobrażenie w głowie.. strasznie trudno mi to opisać czy też wytłumaczyć no ale spróbuje:

Generalnie, jeżeli narzucisz mu jakiś bieg wydarzeń, jakiś plan nauki.. on rzeczywiście może zacząć pisać nawet 150% lepszy kod niż inni "amatorzy" programiści, ba moze świecić optymalizacją i genialną refaktoryzacją

tylko ze tu robi sie troche błędny punkt, taki troche NullException bo rzeczywiście następne pluginy bedzie pisal na podstawie tego co mu dasz, ale zabraknie mu ważnej rzeczy.. błędu. Jak kazdy wie bez błędów, bez głupich wpadek, bez pisania bezsensownego i zajmującego 5000 linijek kodu nie zostaniesz tym kim chcesz. Brzmię jak jakis łepek który głosi jakieś kazania, ale tak juz jest. Bez jego własnej ingerencji i wlasnego wyobrażenia nic nie osiągnie. Dla przykładu, ja kiedy poznawałem oop albo ogólnie same obiekty.. wyobrażałem je sobie jako klasy postaci z jakiegoś rpg'a.. trzymaja hp,mane itp. No i zalozmy ze przychodzi czas kiedy ty mu to tłumaczysz, mowisz ze w konstruktorze sobie tam definiuje wartosci zmiennych obiektu np... no i ziomek ma mindfucka, zamiast samemu sobie to przerobic i wyobrazić np jako koszyki na owoce.. (juz tak bardzo nie mam co wymyslac).

No i w przyszłości kiedy spotka się taki twój "uczeń" z samoukiem, uczen moze i wygra podstawami które juz ma tam od dawna w swoim iDE ale ten drugi wygra doświadczeniem i wyobrażeniem kodu.

A wracając do pytania, zacznij od języka normalnie, im szybciej tym lepiej. Tylko pamiętaj o kolejności nauki java,bukkit a nie bukkit,java. No i oczywiscie mam nadzieje ze slowa zawarte wyzej beda kierowac cie w POMOCY a nie nauce programowania tego twojego kumpla.

Trzymam kciuki :D

Dzięki :> 

@Biter.Proszę o zamknięcie tematu.

Opublikowano
18 godzin temu, ScoreBoard napisał:

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

już xd

• Biter. zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...