Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Utrata pakietów na wifi

xcepax

Pytanie

Opublikowano

Cześć.

Kupiłem teraz nowego laptopa i w domu rodzinnym wszystko śmigało aż miło a gdy wróciłem do siebie nie mogę korzystać z internetu, czasem załaduje jedną stronę bez kilku grafik ale tak się nie da korzystać.

W cmd po sprawdzeniu pingu do 192.168.1.1 mam straty pakietów 50%, do wp.pl 25% i 29ms pingu. Tylko, że te straty się wachają ale nie było jeszcze strat 100%, do wp czasem jest timeout od razu.

Na wszystkich innych urządzeniach korzystających z wifi jest ok.

Co mam zrobić, żeby normalnie korzystać z internetu? 

Edit. Jednak są straty 100% czasami

Wyłączyłem oszczędzanie energii i zaczęło działać, ale i tak coś powoli ładuje strony.

Co chwilę mam brak internetu, pokazuje, że dostęp do internetu jest a naprawde nie ma

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem jeszcze raz ręcznie skonfigurować router (airlive) i teraz po końcowym teście czy wszystko ok pokazuje mi "No DHCP server found" i nie mam już teraz internetu wcale, ani na kablu ani przez wifi na żadnym urządzeniu.

Kolejny test i automatyczne ustawienia to samo, brak internetu 

Internet od Orange kablowy 

Opublikowano

W pierwszej kolejności mogłeś sprawdzić czy jakieś urządzenie nie zakłóca sygnału. U mnie komputer sprawiał, że po włączeniu, na wifi traciło prawie wszystkie pakiety. Później aktualizacja sterowników do karty sieciowej. Jeżeli to nie pomaga to warto zbootować linuxa z pendrive i na nim zobaczyć jak działa internet, i dopiero wtedy szukać winy w routerze. Reset do fabryki jak widać tylko pogorszył sprawę, a wystarczyło najpierw zmienić kanał, Być może za dużo routerów w sąsiedztwie nadawało na tym samym kanale przez co miałeś problemy.

Jeżeli chodzi teraz o sam internet, nie wiem jak to jest w orange. Pewnie serwer DHCP mają automatyczny. Miałeś może wcześniej jakiś inny router? Być może na Twoim obecnym był klonowany adres MAC z poprzedniego

Opublikowano

Spróbuj zresetować router do ustawień fabrycznych.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Problem rozwiązany, router był do wywalenia.

Zna ktoś może jakiś program do monitorowania stabilności internetu (wifi)? Na poprzednim routerze miałem problem, że co jakiś czas mimo, że połączenie z siecią było i teoretycznie wszystko było ok, to internet znikał na 10-15sekund, przeszkadzało to w grach ale teraz nie gram i nie mam jak sprawdzić czy ten problem  nadal występuje.

Opublikowano

Przeinstaluj sterowniki od karty sieciowej.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Tylko dwa routery na wifi są w sąsiedztwie.

Ten sam router od 3 lat już jest.

Aktualizacja sterowników nic nie dała bo byly aktualne.

Przed resetem wyłączałem wszystko i po jednym urządzeniu próbowałem i też nic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...