Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Proszę o parę porad na początek!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Witam. Jestem tu nowy i pewnie nie raz jeszcze tu napisze na forum Click here to enlarge 
Ale do rzeczy, słuchaj cie pomóż cie mi ogarnąć co i jak trzeba itp.. Click here to enlarge 

Czyli ja chce zacząć tworzyć grę typu Margonem ale naprawdę jestem na to nastawiony już od 3/4 lat lecz boje się że i tak mi się nie uda, ale przez te lata ta ciekawość do tworzenia gry typu Margonem, poznanie czegoś nowego tak we mnie buzuje że w końcu napisałem tutaj żebyś cie mi pomogli. Proszę o odpowiedzenie na moje pytanie oraz pozwolenie sobie na dodanie czegoś od siebie Click here to enlarge

1. Jakie języki powinienem znać do skryptowania (To że Angielski wiem, bardziej chodzi mi o języki informatyczne.)
2. Czy wiele gra w której chodzimy tak jak w Margonem różni się od takiej gry typu Plemiona ? chodzi mi o rodzaj skrypu.
3. Czy są w internecie jakieś dostępne darmowe materiały najlepiej filmy do nauki skryptowania takich gier?
4. Czy warto coś takiego pisać.
5. Gdzie mogę znaleźć odpowiednią bazę z poradnikami, przykładami skryptów i ich funkcjami. 
6. Napisz coś od siebie, daj mi jakieś dobre rady, pouczenia, coś co mnie zmotywuje jeszcze bardziej żeby działać w tym kierunku.

11576_13_08_08_10_35_35.png

POSTY: [50] [100] [150] [200] [250] [300] [350] [400] [450] [500] [550] [600] [650] [700] [750] [800] [850] [900] [950] [1000]

Opublikowano

odpowiem jedynie na punkt 6.

Na początek weź się za coś łatwiejszego, skoro nie masz pojęcia o programowaniu.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Stworzenie takiej gry to nie jest łatwe zadanie, szczególnie dla osoby bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia. Te jednak najlepiej nabywa się poprzez praktykę, więc musisz zacząć coś robić. Tak jak napisał kolega wyżej, zacznij od czegoś prostego by stopniowo nabywać umiejętności.

1. Jeżeli tak jak margonem, ma to być gra w przeglądarce internetowej to potrzebujesz języka, który działa właśnie w przeglądarce. Wskazanym będzie tutaj JavaScript. Gry multiplayer składają się z dwóch elementów - klienta (którym będzie przeglądarka) oraz serwera. Do tego drugiego możesz użyć jakiegokolwiek języka programowania, takiego który będzie dla ciebie wygodny.

2. Tutaj różnice na pewno są znaczne.

3. W internecie jest masa darmowych materiałów do nauki programowania. Od tego powinieneś zacząć.

4. Czy warto, to zależy jaki jest twój cel. Dla mnie nie warto, dla ciebie może być warto, chociażby ze względów edukacyjnych.

5. Google twoim przyjacielem. A jeśli czegoś tam nie będziesz mógł znaleźć lub będzie nie jasne, to zapraszam na odpowiednie forum dyskusyjne o tematyce tworzenia gier (autopromocja).

6. Przestań zadawać tysiące pytań, zacznij coś robić.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...