Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

.htacces Rewrite - przyjazne linki

CoderX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chcę zrobić sobie "ładne linki" używając htacces do tego. Udało mi się zrobić aktualnie że pozbywa się wszystkich rozszerzeń .php i dodaje na końcu "/" (ukośnik) czyli mam teraz już example.com/index/ albo jaki kolwiek inny plik .php jaki mam w głównym katalogu. Ale mam problem aby zastąpić taki link: example.com/zdjecie.php?imageID=4324 na -> example.com/zdjecie/4324/ jedynie co mi się udaje zrobić to example.com/zdjecie/?imageID=4324 dzięki temu:

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^([^/]+)/$ $1.php
RewriteRule ^([^/]+)/([^/]+)/$ /$1/$2.php

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_URI} !(\.[a-zA-Z0-9]{1,5}|/)$
RewriteRule (.*)$ /$1/ [R=301,L]

Bardzo mi zależy na tym aby pozbyć się tego "?imageID=4324" a nic mi nie wychodzi. Macie może rozwiązanie co dodać do mojego aktualnego htacces?

Opublikowano
37 minut temu, Azar napisał:

RewriteRule ^zdjecie/(.*)$ zdjecie.php?imageID=$1 [QSA]

No i właśnie chyba z tym samym miałem problem. Mimo że działa jak powinno (czyli jest domena.com/obrazek/213123  i ładuje to co ma oprócz zdjęcie) to jednak bez ?imageId=4323 nie znajduje wyniku w bazie danych no i oczywiście wypluwa mi error że nie znaleziono tego zdjęcia.

Opublikowano

Update.

Z jakiegoś powodu do zmiennej dodawało na koniec .php i potem po prostu je usuwałem i wtedy pobierałem wynik z bazy danych. Odpowiedz Azar'a była dobrą i dziękuje za pomoc. Temat do zamknięcie.

•  carbonx zmienił(a) tytuł na .htacces Rewrite - przyjazne linki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...