Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dodatkowe kwalifikację technika teleinformatyka

slawekvx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie. Chodzę do technikum teleinformatycznego i będę zdawał kwalifikację EE.10 – Montaż, uruchamianie oraz utrzymanie urządzeń i sieci teleinformatycznych oraz  EE.11 – Administrowanie sieciowymi systemami operacyjnymi i sieciami komputerowymi. Bardzo zależy mi na jeszcze dwóch innych kwalifikacji związanymi stricte z technikiem informatykiem  EE.08. Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci, EE.09. Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych. Moje pytanie polega na tym czy da radę je jakoś zdobyć będąc w technikum teleinformatycznym, a jeśli tak to jak?

Opublikowano
1 godzinę temu, slawekvx napisał:

Witam mam pytanie. Chodzę do technikum teleinformatycznego i będę zdawał kwalifikację EE.10 – Montaż, uruchamianie oraz utrzymanie urządzeń i sieci teleinformatycznych oraz  EE.11 – Administrowanie sieciowymi systemami operacyjnymi i sieciami komputerowymi. Bardzo zależy mi na jeszcze dwóch innych kwalifikacji związanymi stricte z technikiem informatykiem  EE.08. Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci, EE.09. Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych. Moje pytanie polega na tym czy da radę je jakoś zdobyć będąc w technikum teleinformatycznym, a jeśli tak to jak?

z tego co mi wiadomo, będąc w technikum kończysz klasy oraz chyba w 3 klasie piszesz testy zawodowe, potwierdzające twoje kwalifikacje z tytułu "technik teleinformatyk" oraz zaznaczając fakt taki, że większość szkół technikum ma w szkole specjalną salę "doradca zawodowy" w którym dowiadujesz się wszystkich niezbędnych rzeczy by ukończyć swój dany kierunek, jeżeli się mylę popraw mnie proszę. 

Opublikowano

Testy zawodowe zdaje się w klasach  3 i 4, to wiem. Ale chodziło mi o to czy mogę zdać te dwie dodatkowe kwalifikację EE.8 i EE.9. Bo z czego wiem poprzednie roczniki mogły tylko musiały to zgłosić w 2 klasie ale oni mają 3 kwalifikację w 2,3 i 4 klasie.

Opublikowano
1 minutę temu, slawekvx napisał:

Testy zawodowe zdaje się w klasach  3 i 4, to wiem. Ale chodziło mi o to czy mogę zdać te dwie dodatkowe kwalifikację EE.8 i EE.9. Bo z czego wiem poprzednie roczniki mogły tylko musiały to zgłosić 2 klasie ale oni mają 3 kwalifikację 2,3 i 4.

nie posiadam takiej informacji czy możesz czy nie, niestety. - ale mogę ci poradzić byś zapytał się w sali "doradca zawodowy" czy możesz lub i nie. - uważam, że będzie to najrozsądniejszym rozwiązaniem.

Opublikowano
28 minut temu, slawekvx napisał:

Testy zawodowe zdaje się w klasach  3 i 4, to wiem. Ale chodziło mi o to czy mogę zdać te dwie dodatkowe kwalifikację EE.8 i EE.9. Bo z czego wiem poprzednie roczniki mogły tylko musiały to zgłosić w 2 klasie ale oni mają 3 kwalifikację w 2,3 i 4 klasie.

Od tego roku są kwalifikacje ee.08 i ee.09, do tej pory było e12, e13, e14 (2, 3 i 4 klasa).

Jeżeli jesteś na profilu teleinformatyk, to nie będziesz mógł zdawać kwalifikacji z profilu technik informatyk.

Opublikowano

Czyli ci którzy idą nowym programem nie mogą ale ci z starym rocznikiem mogą? Bo mam kolegę który jest o rok starszy i jest w 2 technikum teleinformatycznym i pani od zawodu powiedziała mu, że może ale musi się sam uczyć i może się podjąć próby dopiero po zdobyciu jednej kwalifikacji.

Opublikowano
1 minutę temu, slawekvx napisał:

Czyli ci którzy idą nowym programem nie mogą ale ci z starym rocznikiem mogą?

Yy, jestem w 4 klasie na TI i nie słyszałem o takiej opcji xD

Poza tym, nie jesteś w stanie nauczyć się sam do tych dwóch kwalifikacji, serio.

Opublikowano

Czy ja wiem EE.08 jak dla mnie jest łatwe jeśli chodzi o teorie testy z wcześniejszych lat jak robiłem to miałem zazwyczaj powyżej 60%, a jak bym się bardziej pod uczył to bym miał pewnie więcej .

Opublikowano
47 minut temu, blacha212 napisał:

@Marchwj

Jakie macie teraz kwalifikacje na teleinfie? Jak kończyłem to było E15, E13 i E16. 

W tym roku się pozmieniało i są kwalifikację EE10 i EE11, połączyli 2 mniejsze w jedną. Tak samo jest u informatka. I jeśli mogę się spytać, gdzie pracujesz po ukończeniu Technikum teleinformatycznym jeśli w ogóle pracujesz.

Opublikowano
9 minut temu, slawekvx napisał:

W tym roku się pozmieniało i są kwalifikację EE10 i EE11, połączyli 2 mniejsze w jedną. Tak samo jest u informatka. I jeśli mogę się spytać, gdzie pracujesz po ukończeniu Technikum teleinformatycznym jeśli w ogóle pracujesz.

W trakcie i po Technikum pracowałem przy montowaniu Siłowni Telekomunikacyjnych i Systemów Szafowych. Nie była to praca wymagająca jakiejś dużej wiedzy tylko, by dorobić sobie w wakacje. Teraz zacząłem studia na teleinfie. 

Opublikowano
3 godziny temu, blacha212 napisał:

W trakcie i po Technikum pracowałem przy montowaniu Siłowni Telekomunikacyjnych i Systemów Szafowych. Nie była to praca wymagająca jakiejś dużej wiedzy tylko, by dorobić sobie w wakacje. Teraz zacząłem studia na teleinfie. 

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest  bo na wielu stronach pisze, że po Technikum teleinformatycznym można pracować w między innymi firmach montujących i sprzedających komputery, różnych jednostkach, na stanowisku administratora sieci komputerowych. Moje  pytanie polega na tym jak w praktyce jest.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawekvx napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest  bo na wielu stronach pisze, że po Technikum teleinformatycznym można pracować w między innymi firmach montujących i sprzedających komputery, różnych jednostkach, na stanowisku administratora sieci komputerowych. Moje  pytanie polega na tym jak w praktyce jest.

By pracować w firmach które składają/sprzedają kompy to nawet nie trzeba mieć wykształcenia z tego zakresu. Jest to taka prosta sprawa, że nie wiem czy ktoś na to patrzy :D Co do administrowania sieciami to wątpię, że kogoś wezmą od razu po technikum do takiej roboty. No chyba, że jest to jakaś baardzo mała sieć i nie ma tam zbyt wiele do roboty. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...