Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestawy komputerowy ok. 3 500 - 4000 zł

piotrekdb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Jaki posiadasz budżet na kupno?: 3500 - 4000 zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?: w tym miesiącu
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?: 1440x990 - wymiana w planach
Do czego ma służyć komputer? : Gry, filmy, internet
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?: Myślę nad zakupem monitora do tego zestawu , 
ale chyba zdecyduje się na używany,równocześnie jestem otwarty na sensowne propozycje co do monitora z sklepowej półki
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?: tylko i wyłącznie jeśli będzie w promocji - za darmo :D
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?: Nope, chyba że kiedyś dokupię jakieś customowe chłodzenie na boxie,nie dzięki 
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?: SSD , RAM 16 GB, niezawodność
Czy części mogą być używane?: Nope

W internecie znalazłem gotowy zestaw za całkiem "atrakcyjną cenę" , który przykuł moją uwagę link do sklepu morele . Zestaw jest skomponowany na morele, ale waham się co do wyboru tego sklepu . Widziałem sporo negatywnych komentarzy na temat ich serwisu gwarancyjnego i traktowania ludzi w przypadku ich  własnej morelowej wpadki  , uszkodzonego sprzętu etc. Dlatego chciałbym się was spytać drodzy forumowicze jaki sklep polecacie ? Chciałbym prosić też o radę co do komponentów , nie śledzę na bieżąco rynku więc trudno mi jest wybrać "najlepszą opcje " w danym segmencie cenowym. Możliwe, że wybór i5 jest błędny i lepiej zainteresować się nowymi Ryzenami. Wybrałem i5 z powodu ich lepszych wydajności w grach, co jak każdy inny gracz cenię, drugim argumentem jest to, że żywotność układów intela nigdy mnie nie zawiodła  - nie mam serce żeby go zdradzić ;). Z góry dziękuje za odpowiedź w tym temacie jeśli ktoś w ogóle wyrazi chęć wypowiedzenia się w tej sprawie. 

Opublikowano

Wyszedłem trochę poza budżet ale powiem szczerze, że będzie warto.

https://www.morele.net/inventory/info/LtlsZh/

Dałem procesor do podkręcania które możesz wykonać dzięki dobremu chłodzeniu którym jest Fortis 3. Płyta główna to Gigabyte Z270 Gaming K3 która ma niesamowity "gamerski" wygląd oraz która obsługuje dźwięk 7.1

Pamięci ram przez duże wymagania bo 16gb w tym budżecie to trochę za dużo ale udało mi się chociaż nie zbyt pasują do Płyty głównej pod względem koloru. Obudowa to Genesis Titan 660 Plus która zapewni dobry przepływ powietrza w obudowie, oczywiści ma 4 wentylatory zainstalowane fabrycznie oraz kontrole obrotów. Na samym końcu mój faworyt pod względem desingu oraz wydajności czyli GeForce 1060 od firmy Zotac. Karta posiada 6 GB GDDR 5 oraz 2 wentylatory które pozbawią nagrzewania się karty oraz wysokich temperatur. Jeszcze po zarejestrowaniu karty na stronie producenta masz 5 lat gwarancji. Pewnie @miszkurkamsie wypowie.

@EDIT Tutaj masz link do pamięci ram która będzie bardziej pasowała do Płyty głównej pod względem wyglądu

https://www.morele.net/pamiec-ballistix-sport-lt-ddr4-16gb-2400mhz-cl16-bls16g4d240fse-773693/

JEŻELI POMOGŁEM DAJ LIKE

xxKX6W8.gif

Opublikowano

Ma być niedługo premiera nowych procków Intel'a. Z przecieków wychodzi, że będzie to 5 października. Warto na nie zaczekać, bo będą one zawierały dodatkowe rdzenie (i5 będzie miało 6 rdzeni/6 wątków), a to może pomóc w grach, bo 4 rdzenie/4 wątki i5'tek przestają wystarczać do gier. Już takie GTA V w mieście wykorzystuje i5 na prawie 100%.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

No to sobie kupiłem sprzęt w tym miesiącu @miszkurkam , a wiadomo już w jakich cenach intele sobie liczą za te morza kawy wylane na nową generacje. Ile zwykle debiutujące modele kosztują?Po jakim czasie po premierze są tak naprawdę dostępne dla zwykłego Kowalskiego. Nie obserwuje rynku więc nie wiem. Dzięki @JokerGamesTV za podtuningowanie tego zestawu nie wiem jednak czy tam płyta nie jest trochę za droga . Wiem sprzęt do OC, ale może jest coś tańszego do takich komponentów. Fajnie, że można wsadzić tam pamięć 3000 Mhz, ale nie lepiej kupić, tańszą płytę, a później z czasem jak zechcę wsadzić coś mocniejszego dokupić płytę. Dodatkowo to mi lata czy ma gejmingowy  czy heteromingowy wygląd  dla mnie liczy się wydajność ,nie dopłacam do ładniejszych komponentów. Daje like'a za pokazanie tej karty zotaca widziałem już ją wcześniej, ale myślałem, że jest o wiele droższa . Te skoki na rynku GPU są frustrujące. Mam nadzieję , że cena nie wzrośnie o 300 do października.

Opublikowano
9 godzin temu, piotrekdb napisał:

No to sobie kupiłem sprzęt w tym miesiącu @miszkurkam , a wiadomo już w jakich cenach intele sobie liczą za te morza kawy wylane na nową generacje. Ile zwykle debiutujące modele kosztują?Po jakim czasie po premierze są tak naprawdę dostępne dla zwykłego Kowalskiego. Nie obserwuje rynku więc nie wiem. Dzięki @JokerGamesTV za podtuningowanie tego zestawu nie wiem jednak czy tam płyta nie jest trochę za droga . Wiem sprzęt do OC, ale może jest coś tańszego do takich komponentów. Fajnie, że można wsadzić tam pamięć 3000 Mhz, ale nie lepiej kupić, tańszą płytę, a później z czasem jak zechcę wsadzić coś mocniejszego dokupić płytę. Dodatkowo to mi lata czy ma gejmingowy  czy heteromingowy wygląd  dla mnie liczy się wydajność ,nie dopłacam do ładniejszych komponentów. Daje like'a za pokazanie tej karty zotaca widziałem już ją wcześniej, ale myślałem, że jest o wiele droższa . Te skoki na rynku GPU są frustrujące. Mam nadzieję , że cena nie wzrośnie o 300 do października.

Według tego co się wczoraj dowiedziałem, to cena ma być nieco większa niż te aktualnie, ale nie jakoś bardzo. Tak czy siak - nowa i5 na 100% powinna zmieścić się w budżecie.

Jeśli premiera będzie 5 października, to w naszych sklepach powinny one być mniej więcej do tygodnia od tej daty.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Zazwyczaj u Intela jest tak, że nowe modele są troszkę droższe niż poprzednia generacja. To nic nowego. Ale też ceny nie powinny być jakieś znacząco wyższe. Dlatego jak już wyżej wspomniano warto poczekać.

Monitor inny będziesz kupował od razu czy zamierzasz jakiś czas korzystać z obecnego? Jeśli tak to czy obecny monitor ma jakiekolwiek wyjście cyfrowe?

Opublikowano

Miałem plan aby  tymczasowo wykorzystać  konwerter-przejściówkę HDMI-D-SUB (kupiony za grosze na allegro), a później kupić sobie jakiś tani 60 hz full hd , myślałem nad czymś używanym bo wiem , że można trafić niezłą ofertę.

Opublikowano

Tak, jestem. Jednocześnie znam komfort użytkowania monitora 1440 x 990, więc w przyszłości chciałbym zmienić na coś lepszego. siedzenie na takim monitorze z  GTX 1060 jest dziwnym pomysłem. Pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem na serwisie PUREPC następującą grafikę:

10_znamy_ceny_procesorow_intel_coffee_la

W zasięgu cenowym mojego zestawu będzie i5 8400. Jestem ciekaw jego wydajności porównując go z i5 7500. Szkoda, że nie ma odblokowanych zegarów w każdym egzemplarzu  jak w jednostkach AMD  - UNLIMITED PAWA !!

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrekdb napisał:

Tak, jestem. Jednocześnie znam komfort użytkowania monitora 1440 x 990, więc w przyszłości chciałbym zmienić na coś lepszego. siedzenie na takim monitorze z  GTX 1060 jest dziwnym pomysłem. Pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem na serwisie PUREPC następującą grafikę:

Ukryj treść

10_znamy_ceny_procesorow_intel_coffee_la

W zasięgu cenowym mojego zestawu będzie i5 8400. Jestem ciekaw jego wydajności porównując go z i5 7500. Szkoda, że nie ma odblokowanych zegarów w każdym egzemplarzu  jak w jednostkach AMD  - UNLIMITED PAWA !!

Tylko trzeba pamiętać, że ceny u nas będą większe, bo dochodzi jeszcze podatek, marża sklepów i "dodatek od nowości".

Wydajność będzie pewnie podobna do tego co jest teraz, ale z dodatkowymi 2 rdzeniami, więc w grach się przyda.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam !!

Nadszedł  październik wraz z nim generacja  VIII , dobieram od nowa elementy do komputera. Mam tu przykładowy zestaw LINK . W myśl zasady "Im więcej tym lepiej"  chciałem w tej cenie wyrwać coś z 16 GB RAM , płyta w tym  zestawie jest trochę za droga. Nie stawiam na OC więc nie potrzebuję super sprzętu. Jaki sklep internetowy polecacie, aby kupić wszystkie komponenty?

Opublikowano

Nie wiem nic o firmie która produkuje Ichill. Pierwszy raz spotykam się z tą marką. Dziękuje, za alternatywę, jeszcze o niej poczytam , bo nie wiem do końca co to znaczy "to będzie moc". Byłbym wdzięczny gdyby ktoś użyczył mi opinii co do  sklepu w którym można kupić komponenty do tej maszyny. 

Opublikowano
21 godzin temu, piotrekdb napisał:

Nie wiem nic o firmie która produkuje Ichill. Pierwszy raz spotykam się z tą marką. Dziękuje, za alternatywę, jeszcze o niej poczytam , bo nie wiem do końca co to znaczy "to będzie moc". Byłbym wdzięczny gdyby ktoś użyczył mi opinii co do  sklepu w którym można kupić komponenty do tej maszyny. 

ICHILL jest średni. 1070 od niego miała dodatkowy wentylator z boku, bo któryś z podzespołów karty (już teraz na pamiętam jaki) przegrzewał się. Do tego ma ona przeciętną kulturę pracy (około 41 decybeli pod obciążeniem, gdzie taki JetStream osiąga około 35, a wiedz, że 5 decybeli to sporo).

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
Dnia 3.11.2017 o 01:27, piotrekdb napisał:

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś użyczył mi opinii co do  sklepu w którym można kupić komponenty do tej maszyny. 

Sklep jak najbardziej ok, zamawiałem wielokrotnie i zawiedziony nie byłem.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...