Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zarządzanie serwerem

neversayyes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce w najblizszym czasie kupic sobie serwer do domu coś ala mały dedyk ale do domu w celu nauki wirtualizacji itp. Koszt serwera to około 1300zł idealny do nauki.

Do serwera kupuje takze maszyne sterującą ( laptopa ) oraz karte 100gb internetu + odpowiednie urządzenie aby serwer mógł korzystać z internetu ( chce aby serwer miał inne łącze niż ja w domu )

Teraz moje pytanie brzmi w jaki sposób mam połączyć się z serwerem za pomocą laptopa.

Wiadomo w przypadku vps wpisuje login haslo i gotowe

ale na serwerze najpierw bede musial postawić system, zainstalować wirtualizacje itd i w jaki sposób mam to wykonać skoro serwer nie posiada ekranu, myszki, klawiatury i nie wysyła mi danych do ekranu z tym co aktualnie robię. Podejrzewam że muszę po prostu podłączyć laptopa do serwera i za pomocą laptopa zainstalować wszelkiego rodzaju rzeczy potrzebne mi. Pytanie brzmi jak to dokładnie wszystko wygląda z jakich narzędzi, łączy się korzyst. Czy ma ktos może jakieś filmy tego dotyczące?

czy wystarczy ze wypne dysk twardy wepne do laptopa ( za pomoca zlaczy zainstaluje na tym dysku np debiana i gotowe ? )

Opublikowano

Jak nie posiada ekranu skoro możesz podłączyć monitor, myszkę na czas instalacji, wszystko zrobić łącznie z instalacją, konfiguracją i zainstalowaniem tego czego chcesz. 

Skoro nie posiadasz nawet podstawowych informacji i doświadczenia w instalacjach zdalnych odpuść sobie tego typu zabawę albo naucz się jak to robić. Zwykle instalacja zdalna jest czasochłonna i zajmuje kilka razy więcej czasu niż instalacja normalna. 

Łącze to już twój problem jak sobie go załatwisz, nie potrzebujesz do tego żadnego urządzenia poza nowym routerem wpiętym do nowego łącza.

Pomysł jest bezsensowny jeśli chodzi o naukę. Wystarczy wpiąć serwer do obecnej sieci bezpośrednio do routera kabelem albo łączyć się przez wifi ( wolniejsze i raczej nie zalecane ) .  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...