Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kurs C++

Anzil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się tworzeniem gier. Chciałbym nauczyć się języka C++. Czy warto uczyć się z tej strony: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1 ? W sensie, czy wiedza zdobyta na tej stronie pomoże mi w dalszym rozwoju jeśli chodzi o programowanie? A może polecacie inne kursy? Z góry dzięki za odpowiedź.

Specjalista
Opublikowano

Tak naprawdę to każda wiedza Ci pomoże. Musisz poznać składnię i sens działania warunków, czy innych takich rzeczy, a schematy zaczniesz tworzyć sam. Pamiętaj tylko, że po skończeniu kursu nie zaczniesz tworzyć od razu gier. Zrobisz kilka małych projektów, choćby jakiś mały kalkulator czy notes, aż po gry. Sądzę że wiedzę powinieneś czerpać z kilku miejsc, z kilku kanałów YouTube i kilku stron i składać to samemu w całość.

Opublikowano
8 godzin temu, Igorqqq napisał:

Dorzucę dobry kanał na YT: Pasja Informatyki. Szczerze polecam.

Zelent to dinozaur. Nie polecaj przestarzałych kanałów bo potem osoba może żałować, że zaczęła naukę od średniowiecznych rozwiązań.

Opublikowano

Podstawa to ksiązki, "Szkoła programowania" Stephena Prata oraz "Symfonia C++" Jerzego Grębosza. Fakt Zelent to dinozaur, ma parenascie złych praktyk ale jest spoko jeżeli nigdy nie miałeś doświadczenia w programowaniu.

Opublikowano

Dnia 18.08.2017 o 13:11, Arnold69 napisał:

Podstawa to ksiązki, "Szkoła programowania" Stephena Prata oraz "Symfonia C++" Jerzego Grębosza. Fakt Zelent to dinozaur, ma parenascie złych praktyk ale jest spoko jeżeli nigdy nie miałeś doświadczenia w programowaniu.

Symfonia to też dinozaur. Ta stara, podobno ma wyjść nowa. 

Dnia 18.08.2017 o 11:28, Igorqqq napisał:

Nie wiem na jakiej podstawie prawisz takie niedorzeczności. Szczerze polecam wszystkim twórczość Mirosława Zelenta.

Na takiej, że pierniczy takie głupoty że głowa boli, jest (co najmniej) niemerytoryczny, uczy przestarzałych i niepoprawnych technik (raw pointery na przykład), używa wyjątkowo przestarzałych narzędzi (Borland C++, który mamy rok, 2005?) oraz tak na prawdę o języku wie całe nic. I słowem nie piśnie o nowszych standardach.

Dnia 14.08.2017 o 22:34, Anzil napisał:

Od jakiegoś czasu zacząłem interesować się tworzeniem gier. Chciałbym nauczyć się języka C++. Czy warto uczyć się z tej strony: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1 ? W sensie, czy wiedza zdobyta na tej stronie pomoże mi w dalszym rozwoju jeśli chodzi o programowanie? A może polecacie inne kursy? Z góry dzięki za odpowiedź.

https://stackoverflow.com/questions/388242/the-definitive-c-book-guide-and-list

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...