Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobieranie DPI

kowal0050

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem.

Jedni mówią, że im większe DPI tym precyzyjnej, drudzy twierdzą na odwrót. Przeczytałem wiele tutoriali i są ze sobą sprzeczne. Moja rozdzielczość w grze to 1366x768. Sensitivity dobiorę sobie sam, jednakże mam problem z wyborem DPI. Czy ktoś dysponuje jakimś kalkulatorem, narzędziem do obliczania tego? Aktualnie korzystam z myszki z 800 DPI

Będę wdzięczny za pomoc.

limbo-spider-800x100.jpg

Opublikowano

To wszystko zależy od tego jak Tobie się najlepiej gra! Jeśli ustawiasz większe DPI to ustawiasz mniejszą czułość w grze, natomiast jeśli mniejsze DPI to większa czułość. Ja osobiście gram na 400 DPI i czułość 1.8 Kiedyś widziałem że NEO tak gra i też zacząłem, nie zmieniałem tego od 2 lat :P Musisz po prostu to wyczuć, popróbować. Wydaje mi się że kiedyś IZAK nagrał filmik na YT jak tłumaczył dobieranie sensa i DPI ;) 

Opublikowano

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć , że grałem kiedyś na 400 dpi sens 2.5 , zmienilem 2 miesiace temu na 800 dpi sens 1.2 i powiem szczerze jakoś 2x lepiej mi się gra , i nawet udało mi się awansować 2 rangi do szeryfa :D. Zmieniłem też na 800 ponieważ w windowsie na pulpicie itp wszędzie mysz mi śmigała za wolno ale to chyba już nie zbyt ważne :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja obecnie gram na 1000 dpi do rozdzielczości 1366x768 (laptop). Z tego co wiem to należy DPI dobierać do wartości horyzontalnej monitora ale jakoś nie potrafię sobie tego sam ustawić. Aktualnie grając na 1000dpi gra mi się nawet dobrze. Jednakże czytałem wiele postów co do wyboru DPI i sensitivity w grze i wiem tylko tyle, że ruch myszą do końca podkładki ma odzwierciedlić 180c w grze. 

limbo-spider-800x100.jpg

Opublikowano

Grałem na 1000dpi i 1.38 sens i jednak stwierdziłem,że ciężko mi czasem dobrze przycelować i ogólnie chaotycznie celownikiem się latało.Zmieniłem na 800dpi, 1.1 sens i mi na tym już przyjemnie się gra ale prawda jest taka,że jedni wolą niskie a inni jak np.forest,hiko mają naprawdę wysokie ustawienia,musisz sam pod siebie dobrać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Musisz sam pod siebie dobrać. Tak jak dobrze się z tym czujesz. Ja np. gram w cs go od 5 lat i wiele wiele razy zmieniałem sensivity i dpi. W końcu wziąłem 400 dpi no bo wiekszość graczy profesjonalnych gra na takim dpi. Co do sensivity to wziąłem 1.6 bo mogę spokojnie się rozglądać prawo lewo zawsze bez problemu sprawdzać miejscówki. Robienie 360 zignorowałem bo jak już ktoś ci wejdzie na plecy to jesteś praktycznie martwy obojętnie czy jesteś prosem czy nie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czułość myszy powinna być dobrana w taki sposób aby od połowy podkładki do jej krawędzi nastąpił obrót o 180 stopni. Czyli postać musi się odwrócić do tyłu. Aktualnie większość profesjonalnych graczy gra na dpi 400 więc można coś z tego wywnioskować.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przetestuj jak Ci się strzela na różnych DPI. Powinieneś dobrać to tak jak sam chcesz.

Pomogłem? Daj +

Opublikowano
Dnia 21.12.2017 o 09:49, Gustaw132000 napisał:

Czułość myszy powinna być dobrana w taki sposób aby od połowy podkładki do jej krawędzi nastąpił obrót o 180 stopni. Czyli postać musi się odwrócić do tyłu. Aktualnie większość profesjonalnych graczy gra na dpi 400 więc można coś z tego wywnioskować.

No uważaj bo jeszcze kogoś zabijesz jak ten wejdzie ci na plecy. Wtedy tego nie wiesz sle już nie żyjesz chyba że to typ co gra po raz pierwszy. Jak usłyszysz go szybko to spokojnie się obrócisz a jak nie to trudno i tak masz małe szanse

Opublikowano

Ja mam ustawione 1000 dpi i 0.6 sens ponąć dzięki temu płynniej sie porusza myszką.

W tym poradniku to jest wyjaśnione.

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...