Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podpięcie domeny pod strone www i stronę www jednocześnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie. Chodzi mi o to, w jaki sposób można podpiąć jedną domenę pod serwer minecraft i stronę www jednocześnie, tak aby w grze serwer działał pod domeną np. serwermc.pl a strona w przeglądarce również pod tym samym adresem.

Wiem jak podpiąć domenę do www oraz mc, jednak nie wiem jak zrobić aby działało to jednocześnie, ponieważ gdy zmienię dns przy podpinaniu strony www, to nie działa to na serwerze minecraft i odwrotnie.

Pozdrawiam!

Grands Gerther Givenchex

Opublikowano

Czy jesteś w stanie mi pomóc bardziej szczegółowo?

Dnia 1.08.2017 o 19:13, MarcinWieczorek napisał:

Interesuje Cię rekord SRV.

Czy jesteś w stanie mi pomóc bardziej szczegółowo?

Grands Gerther Givenchex

Opublikowano

Tak, ale musisz zacząć zadawać pytania. Powiedziałem Ci wszystko co Ci jest potrzebne na chwilę obecną.

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Opublikowano

Dodaj rekord A o nazwie

@

oraz wartości IP twojego serwera Minecraft.

W rekordzie SRV ustaw nazwę na

_minecraft._tcp.domena.rozwiniecie.

i wartość

0 5 25565 domena.rozwiniecie.

Jeśli nie używasz domyślnego portu, zamień go z

25565

w rekordzie SRV.

Czasami trzeba trochę poczekać na odświeżenie rekordów (od kilku godzin a nawet do jednego dnia).

Gdybyś się bardziej tym zainteresował to poczytaj o rekordzie SRV tutaj i o DNS tutaj. Mam nadzieję że pomogłem i to co napisałem zadziała ?.

Powodzenia w tworzeniu serwera! ☺.

Opublikowano

Wy nie potraficie czytać. Jasno napisałem że MAM JUŻ PODPIĘTĄ DOMENĘ DO SERWERA MINECRAFT. Chciałbym jednak podpiąć domenę do mojej strony www, tak aby domena w minecraft i www działały jednocześnie!

Grands Gerther Givenchex

Opublikowano
3 minuty temu, Givenchex napisał:

Wy nie potraficie czytać. Jasno napisałem że MAM JUŻ PODPIĘTĄ DOMENĘ DO SERWERA MINECRAFT. Chciałbym jednak podpiąć domenę do mojej strony www, tak aby domena w minecraft i www działały jednocześnie!

Wystarczy zostawić zwykłe ustawienie DNS przy stronie www. Przy serwerze minecraft trzeba zrobić to co napisałem.

Nie sprawia to problemu?

Opublikowano
1 minutę temu, youngbert napisał:

Wystarczy zostawić zwykłe ustawienie DNS przy stronie www. Przy serwerze minecraft trzeba zrobić to co napisałem.

Czy rekord SRV w formacie "0 5 <port> <domena>" ma znaczenie? Zawsze robiłem "0 0 <port> <domena>"

O co chodzi ze zwykłym ustawieniem DNS przy stronie www. Byłbyś w stanie mi to bardziej szczegółowo wytłumaczyć?

Powiedzmy chciałbym podpiąć domenę givenchex.pl . Przy serwerze minecraft już działa, chciałbym jednak żeby działała jako strona www. Co muszę zrobić? (krok po kroku)

Grands Gerther Givenchex

Opublikowano

Zapisanie "0 5 <port> <domena>" jest korzystniejsze.

Chodzi mi o zwyczajne podpięcie domeny pod serwer www. Rozumiem że masz już podpięte bo

Wiem jak podpiąć domenę do www oraz mc

Mam na myśli także ustawienie rekordów dla serwera Minecraft takich jak wcześniej napisałem. Wszystko powinno działać.

Opublikowano

Jasne rozumiem. Tylko gdy podpiąłem domene do www, to działała tylko strona www, jednak serwer już nie. Gdy podpiąłem domene do serwera to serwer minecraft działał pod tą domeną, jednak strona www nie. Stronę www podpinałem zmieniając ogólne serwery dns. Czyli z serwerów ns.az.pl zmieniłem na ns1.hostmc.pl i ns2.hostmc.pl. To było przyczyną tego że te 2 opcje były opcjonalne.

Grands Gerther Givenchex

• JimForce zmienił(a) tytuł na Podpięcie domeny pod strone www i stronę www jednocześnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...