Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop sam przechodzi w stan uśpienia

Shidarex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem ze swoim laptopem a konkretniej z ekranem, tzn siedzę dzisiaj na yt i słucham muzyki, w międzyczasie pobieram piosenki i robię inne bzdurne rzeczy, ale cały czas używam laptopa. No i nagle wyłącza mi się ekran, muzyka cichnie i słychać jakby laptop się wyłączył, tzn tak jak zwykle przy wyłączaniu wydaje dźwięki. No to klikam klawisz uruchamiania i laptop włącza się ale nie od podstaw czyli, że wszystko się ładuje na nowo tylko pokazuje się ekran wygaszania i mogę normalnie zalogować i wszystko co do tej pory było odpalone na laptopie dalej jest łącznie z muzyką odpaloną tak jak przed wygaśnięciem. Problem ten wystąpił dopiero dzisiaj, już chyba 6/7 razy mi tak zrobił. Jakby przechodził sam w stan hibernacji albo co. Jest to trochę uciążliwe i niepokojące, bo wcześniej tego nie robił. Laptopa mam używanego, kupiony gdzieś w styczniu ale teraz takie rzeczy zaczął wyprawiać. Przegrzewanie odpada bo nie jest gorący, nie trzymam go na kolanach tylko na stoliku do laptopa. Z góry dzięki za każdą odpowiedź.

Zauważyłam, że wyłączał się cały czas podczas oglądanie yt i słuchania muzyki, teraz jak używam normalnie tzn coś tam grzebię to nic się nie robi.

Model to ASUS u40s

'You are the reason for my smile, You are the reason for my success, You are the reason for my good behavior to others, You are the reason for everything good in me'

Opublikowano

Ref

'You are the reason for my smile, You are the reason for my success, You are the reason for my good behavior to others, You are the reason for everything good in me'

Opublikowano

Spróbowałbym przeinstalować system.

Używasz baterii w laptopie tzn. laptop jest podłączany cały czas do prądu (bez baterii w środku lub z) czy ładowarki używasz tylko do ładowania?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

System nie mam za bardzo jak przeinstalować, bo w sumie się nie znam chyba aż tak. A co do ładowarki to mam podłączone laptopa cały czas na czas użytkowania z baterią w środku. Ale być może to jest przegrzanie jakieś tam, bo ostatnio grałam i trochę był lapek ciepły i się znów tak wyłączył tzn przeszedł w stan hibernacji a po włączeniu guzikiem zasilania znów wszystko normalnie było odpalone.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
2 godziny temu, Adeczko napisał:

Moze antywirus kijowy?

W jakim sensie? Że jakiś wirus czy co?

Na razie jest spokój, słychać jak laptop działa intensywniej, bo gram sobie, w międzyczasie siedzę na necie. Ostatnio długo oglądałam filmy na yt i nie wyłączył się tzn nie zhibernował się, oby to było tylko przejściowe.

Opublikowano

Może jeszcze ktoś wie co to mogło być ;d

Od 28 lipca na razie spokój, grałam, oglądałam yt i robiłam inne rzeczy prawie cały dzień, noc aż do dzisiaj rana i nie ''zhibernował'' się sam.

Opublikowano

No i co ci da że się dowiesz co nawaliło ? Potrafisz poszukać na płycie odpowiednich układów i naprawić usterkę ? Bez serwisu czy najpierw reinstalu systemu nie wiadomo co jest uszkodzone.

Można też reinstalować wszystkie sterowniki albo szukać tego co powoduje problemy. ( usb, zarządzanie energią czy sterownik płyty głównej )

Jeśli to nie jest problem z systemem ( konieczny reinstal systemu i sprawdzenie działania ) to laptop się powoli psuje albo przegrzewa. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• miszkurkam zmienił(a) tytuł na Laptop sam przechodzi w stan uśpienia
Opublikowano

Dzisiaj, po dłuższej przerwie znów się tak zhibernował aż 3 razy pod rząd a był już spokój. Nie wydaje mi się, żeby to był system bo nie było wcześniej z nim takich problemów. Poza tym co w systemie musiałoby być nie tak żeby takie rzeczy robił? Ustawienie hibernacji itd odpadają, bo grzebałam w tym i to na pewno nie od tego. Przegrzewanie też odpada, bo nic nie robiłam i laptop nie grzeje się do kolosalnych temperatur i trzymam go tak aby był dopływ powietrza. A jeszcze co do systemu, laptop kupiony używany, facet sam wgrywał system, więc nie wiem jak z tym reinstalem, sama nic nie zaradzę. Czy format zrobić czy jak, czy musi to być wgranie systemu na nowo? Na usb mam tylko mysz, tzn bezprzewodową. Co do energii to laptop na czas użytkowania podłączony do prądu, bateria cały czas w środku, od zakupu jej nie wyciągałam. Do tej pory wszystko było w porządku, żadnych innych problemów poza tym nie zauważyłam. 

Opublikowano

Ściągasz ISO systemu, nagrywasz je na pendrive programem Rufus, wkładasz pena do USB w laptopie i wchodzisz do BIOS, w którym zmieniasz bootowanie na pendrive. Zapisujesz ustawienia i wychodzisz z BIOS. Laptop się wtedy odpali z pena a ty będziesz mogła zainstalować system od nowa. 

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
3 godziny temu, miszkurkam napisał:

Ściągasz ISO systemu, nagrywasz je na pendrive programem Rufus, wkładasz pena do USB w laptopie i wchodzisz do BIOS, w którym zmieniasz bootowanie na pendrive. Zapisujesz ustawienia i wychodzisz z BIOS. Laptop się wtedy odpali z pena a ty będziesz mogła zainstalować system od nowa. 

Okej, a skąd pobrać to najlepiej, system i program? I ile miejsca mniej więcej trzeba na pendrive na to? A co do ostatniego zdania, to chodzi, że system ten wypalony w programie zainstaluje od nowa tak? To będzie tak jakby instalka tak? Bo już system instalowałam parę razy ale to na komputerze i miałam płytkę z 7ką. A i przed tym zgrać wszystko muszę na coś no nie? 

Opublikowano
53 minuty temu, Shidarex napisał:

Okej, a skąd pobrać to najlepiej, system i program? I ile miejsca mniej więcej trzeba na pendrive na to? A co do ostatniego zdania, to chodzi, że system ten wypalony w programie zainstaluje od nowa tak? To będzie tak jakby instalka tak? Bo już system instalowałam parę razy ale to na komputerze i miałam płytkę z 7ką. A i przed tym zgrać wszystko muszę na coś no nie? 

Zależy jakiego systemu. 10 i 8.1 możesz pobrać ze strony MS. 7 zresztą też, ale musisz wtedy podać klucz produktu. Najprościej będzie poszukać na np. forum winclub.pl. Tam z tego co pamiętam admin robi co 3 miesiące ISO tych wszystkich systemów (7, 8.1 i 10) i zawierają one wtedy wszystkie aktualizacje jakie były dostępne w chwili tworzenia ISO.

Pendrive 8GB spokojnie wystarczy.

To będzie tak jakby płytka ale na pendrive'ie. Format czy reinstal - to to samo. W obu przypadkach instalujesz od nowa system i tracisz dane.

Skopiuj to czego potrzebujesz. Nie wiem co tam chcesz sobie zostawić.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
5 godzin temu, miszkurkam napisał:

Zależy jakiego systemu. 10 i 8.1 możesz pobrać ze strony MS. 7 zresztą też, ale musisz wtedy podać klucz produktu. Najprościej będzie poszukać na np. forum winclub.pl. Tam z tego co pamiętam admin robi co 3 miesiące ISO tych wszystkich systemów (7, 8.1 i 10) i zawierają one wtedy wszystkie aktualizacje jakie były dostępne w chwili tworzenia ISO.

Pendrive 8GB spokojnie wystarczy.

To będzie tak jakby płytka ale na pendrive'ie. Format czy reinstal - to to samo. W obu przypadkach instalujesz od nowa system i tracisz dane.

Skopiuj to czego potrzebujesz. Nie wiem co tam chcesz sobie zostawić.

Problem w tym, że system wgrywał koleś od którego kupiłam laptopa, więc nie wiem jaki jest klucz oraz czy on na pewno wgrał legalnego win'a. 

Jednak po sprawdzeniu chyba legalny, bo nie miała oznak ''pirackiego'' win'a tzn tzw znak wodny w prawym dolnym rogu, brak tapety itd, chyba wiesz o co mi chodzi a poza tym porównałam w ustawieniach systemu na moim lapku i mamy, którego ma ze sklepu z oryginalnym win8 zaktualizowanym do 10 i wychodzi, że cyfrowo był aktywowany, naklejki nie ma pod spodem, więc musiało tak być.

Opublikowano

Jeśli jest oryginalny - klucz zostanie zaciągnięty z płyty głównej.

Jeśli nie jest oryginalny - system będzie nieaktywowany i trzeba będzie albo kupić go albo aktywować aktywatorem.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
36 minut temu, miszkurkam napisał:

Jeśli jest oryginalny - klucz zostanie zaciągnięty z płyty głównej.

Jeśli nie jest oryginalny - system będzie nieaktywowany i trzeba będzie albo kupić go albo aktywować aktywatorem.

A teraz jeszcze pytanie jak zabiorę się za to, to jak okaże się, że system nieoryginalny to co wtedy się stanie?

A i jeszcze a propo pobrania systemu, weszłam na to forum ale nie wiem gdzie tam jest on do pobrania.

A i jeszcze jedno pytanie, jak mogę sprawdzić czy mam oryginalny system? Poza opcją sprawdzenia na stronie microsoftu, bo tam za przeproszeniem gunwo się dowiedziałam.

Opublikowano
1 godzinę temu, Shidarex napisał:

A teraz jeszcze pytanie jak zabiorę się za to, to jak okaże się, że system nieoryginalny to co wtedy się stanie?

A i jeszcze a propo pobrania systemu, weszłam na to forum ale nie wiem gdzie tam jest on do pobrania.

A i jeszcze jedno pytanie, jak mogę sprawdzić czy mam oryginalny system? Poza opcją sprawdzenia na stronie microsoftu, bo tam za przeproszeniem gunwo się dowiedziałam.

To będziesz musiała albo kupić system albo zastosować na nim aktywator (czyli prosto mówiąc spiracić).

Masz na tym forum oddzielne działy dla każdego systemu. Wchodzi w swój i wybierasz poddział - modyfikacje A-Team. Temat z systemem powinien być przypięty.

Tak naprawdę to jeśli nie masz naklejki z systemem i jest tylko klucz wklepany to system jest nieoryginalny (tzw. "płatny pirat"). Jak masz naklejkę - to na 100% jest to system oryginalny (chyba, że facet z serwisu nie wklepał kodu i użył aktywatora, ale wtedy nie ma żadnego problemu by na nowym systemie wklepać od nowa kod).

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
40 minut temu, miszkurkam napisał:

To będziesz musiała albo kupić system albo zastosować na nim aktywator (czyli prosto mówiąc spiracić).

Masz na tym forum oddzielne działy dla każdego systemu. Wchodzi w swój i wybierasz poddział - modyfikacje A-Team. Temat z systemem powinien być przypięty.

Tak naprawdę to jeśli nie masz naklejki z systemem i jest tylko klucz wklepany to system jest nieoryginalny (tzw. "płatny pirat"). Jak masz naklejkę - to na 100% jest to system oryginalny (chyba, że facet z serwisu nie wklepał kodu i użył aktywatora, ale wtedy nie ma żadnego problemu by na nowym systemie wklepać od nowa kod).

No i tu jest kolejny problem, bo na spodzie mojego lapka nie ma żadnej naklejki z kodem ani sugerującej jaki system tu był, więc stąd pytam, bo jakby była to nie pytałabym o to, chyba logiczne no nie? Więc jak to inaczej sprawdzić? Gdzieś na googlach znalazłam polecenie do cmd SLMGR -XPR i jak wpisałam to wyskoczyło, że system jest aktywowany poprawnie czy jakoś tak, to coś zmienia, czy na piracie też to wyskakuje? Pytam, bo akurat w tym temacie jestem zielona.

Opublikowano

Ale ty masz zainstalować taki sam system jaki jest. Podaj mi jeszcze co to za laptop to zobaczę jaka najwyższa wersja systemu jest wspierana (chodzi mi o naklejkę pod laptopem, zrób jej zdjęcie i wyślij na jakiś hosting po czym podaj nam link).

Jak został użyty aktywator to też się to pojawi.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Asus U40Sd

Teraz instalowałam Everesta i wyskoczyło mi to http://screenshot.sh/oAmiKJiMWByvf , to może świadczyć o piracie, bo czytałam coś podobnego na googlach, że jakieś tam programy nie instalują się na nim albo że wyskakuje jakieś info.

Takie mam tylko

http://screenshot.sh/n8e1GHLRaTmMh

http://screenshot.sh/oAgNYG7nizU5f

Opublikowano

Nieee. Po prostu trzeba odblokować w systemie możliwość instalacji niepodpisanych sterowników.

Z tego co widzę to wspiera jedynie Windows 7 64BIT. Więc ściągnij z tej strony Windows 7 i zainstaluj taką wersję jaką masz.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
4 godziny temu, miszkurkam napisał:

Nieee. Po prostu trzeba odblokować w systemie możliwość instalacji niepodpisanych sterowników.

Z tego co widzę to wspiera jedynie Windows 7 64BIT. Więc ściągnij z tej strony Windows 7 i zainstaluj taką wersję jaką masz.

A potem zaktualizować do 10? Bo nie chcę 7, wole 10.

Opublikowano

Do 10 nie masz sterowników do tego laptopa. Są tylko do Windows 7 64BIT.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
49 minut temu, miszkurkam napisał:

Do 10 nie masz sterowników do tego laptopa. Są tylko do Windows 7 64BIT.

No okej to czemu mam na nim zainstalowane windows 10 pro? To w takim razie wstrzymam się z tym reinstalem systemu, jak będzie jeszcze gorzej to nad tym pomyślę. Chciałabym oddać go do serwisu ale jak oni to sprawdzą co powoduje tą hibernację skoro to w losowych porach występuje a nie cały czas/ co 1h itd.

Opublikowano

Bo może ktoś przeprowadził aktualizację? Fakt, Windows 10 potrafi ściągnąć samodzielnie sterowniki, ale są to sterowniki uniwersalne. Producent laptopa daje sterowniki do Windows 7 64BIT.

Ale kto powiedział, że musi się to dziać cyklicznie?

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
12 minut temu, miszkurkam napisał:

Bo może ktoś przeprowadził aktualizację? Fakt, Windows 10 potrafi ściągnąć samodzielnie sterowniki, ale są to sterowniki uniwersalne. Producent laptopa daje sterowniki do Windows 7 64BIT.

Ale kto powiedział, że musi się to dziać cyklicznie?

No nikt ale jak oni to sprawdzą żeby znaleźć usterkę? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...