Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FTP na Virtualbox problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam połączenie kablowe w komputerze ( nie wifi tylko za pomocą złączki RJ 45 ) gdy stawiam serwer na virtualbox i wybiore w opcjach sieci Nat Network ( tylko wtedy działa mi połączenie internetowe na maszynie ) to zamiast konkretnego IP do ftp pojawia się coś w stylu 10.0.0.1 coś takiego no po prostu nie mam adresu IP do FTP a localhost nie działa moje pytanie brzmi jak włączyc usługę ftp w freebsd 9.3 na stałym złączu a nie żadnym wi fi???

chodzi mi oto że nie mam możliwości połączenia się z ftp 

Opublikowano

Jest wiele metod :D
Jeśli chcesz korzystać nawet z hamachi, jest na to sposób. 
W pierwszej kolejności wejdź do pliku rc.conf, który znajduje się w /etc/ i usuń linijki z konfiguracji sieciowych.

================> Z HAMACHI <=============
Jak z hamachi, włączasz sobie 2 karty sieciowe na virtualboxie, domyślnie virtualbox obsługuje do 4 kart sieciowych więc nie jest źle xD i tam wybierasz sobie na jednej hamachi a na drugiej NATa.

===========> BEZ HAMACHI, SAMA KARTA JEDNA SIECIOWA <================

Jeśli bez hamachi, ale chcesz by maszyna miała dostęp do internetu, wybierasz własną kartę sieciową, której używa Twój komp. Jest ona w bridged pod nazwą, jaka jest w windowsie :D dużo ich nie ma.
Obstawiam, że Twoja karta sieciowa, która jest używana przez kompa ma włączone dhcp więc konfiguracja karty w sysinstall odbywa się tak, że tam gdzie się ustawiało jak zwykle 2x NO to tam trzeba raz NO a potem jak monit wyskoczy o DHCP to dać YES, odczekać chwile i potem IP samo sobie przydzieli i tam będzie i jedynie zapisać i to tyle :D i reboot i działać będzie z IPku z komendy ifconfig, ukaże się tam IP będzie pewnie 192.168.1.106 tak przykładowo :D 

Jak nie skumałeś, czytaj od nowa i rób w tym samym momencie a skumasz.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano
8 godzin temu, kamil2321 napisał:

W pierwszej kolejności wejdź do pliku rc.conf, który znajduje się w /etc/ i usuń linijki z konfiguracji sieciowych.

Jak z hamachi, włączasz sobie 2 karty sieciowe na virtualboxie, domyślnie virtualbox obsługuje do 4 kart sieciowych więc nie jest źle xD i tam wybierasz sobie na jednej hamachi a na drugiej NATa.

Jeśli bez hamachi, ale chcesz by maszyna miała dostęp do internetu, wybierasz własną kartę sieciową, której używa Twój komp. Jest ona w bridged pod nazwą, jaka jest w windowsie :D dużo ich nie ma.
Obstawiam, że Twoja karta sieciowa, która jest używana przez kompa ma włączone dhcp więc konfiguracja karty w sysinstall odbywa się tak, że tam gdzie się ustawiało jak zwykle 2x NO to tam trzeba raz NO a potem jak monit wyskoczy o DHCP to dać YES, odczekać chwile i potem IP samo sobie przydzieli i tam będzie i jedynie zapisać i to tyle :D i reboot i działać będzie z IPku z komendy ifconfig, ukaże się tam IP będzie pewnie 192.168.1.106 tak przykładowo :D 

no jak by to powiedziec lofki so much <3 

Opublikowano
Dnia 19.07.2017 o 06:40, kamil2321 napisał:

Mam jeszcze pytanie w rc.conf mam takie linijki

hostname

ifconfig_em0="DHCP"

sshd_enable="Yes"

#Set dumpdev to "AUTO"....
dumpdev="NO"

i nie wiem które usunąć chyba chodzi o ifconfig_em8="DHCP" ale nie chce mieszać

Opublikowano
15 godzin temu, neversayyes napisał:

Mam jeszcze pytanie w rc.conf mam takie linijki

hostname

ifconfig_em0="DHCP"

sshd_enable="Yes"

#Set dumpdev to "AUTO"....
dumpdev="NO"

i nie wiem które usunąć chyba chodzi o ifconfig_em8="DHCP" ale nie chce mieszać

A Ty masz jedną kartę sieciową ustawioną? wiesz najlepiej podawać całą zawartość niż tylko część :D  jak się boisz o IP to w polu IP możesz nawet usunąć IP, bylebym widział całą konfiguracje :P  
Bo jak DHCP i masz tylko jeden config ten co tutaj dałeś czyli ifconfig_em0 i nie masz innej to zostaw :D jak Ci działa wszystko to nie musisz mieszać ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, kamil2321 napisał:

A Ty masz jedną kartę sieciową ustawioną? wiesz najlepiej podawać całą zawartość niż tylko część :D  jak się boisz o IP to w polu IP możesz nawet usunąć IP, bylebym widział całą konfiguracje :P  
Bo jak DHCP i masz tylko jeden config ten co tutaj dałeś czyli ifconfig_em0 i nie masz innej to zostaw :D jak Ci działa wszystko to nie musisz mieszać ;) 

no właśnie mam jedną kartę sieciową w pc, ale tam pisaleś żeby usunąć konfigurację sieciową 

wszedłem tam i mam tylko 
ifconfig_em0="DHCP" nic więcej

podczas instalacji freebsd 9.2 wybrałem swoja kartę sieciową oraz pobieranie informacji za pomocą DHCP 

Ale nie wiem co mam usunąć jeżeli chodzi o tą linijke:

skoro mam tam tylko ifconfig_em0="DHCP" to jest cała linijka ( świeżo po instalacji freebsd nic nie zmieniałem )

czyli powinieniem zostawić to ifconfig_em0="DHCP" ? i robić to?:

Jeśli bez hamachi, ale chcesz by maszyna miała dostęp do internetu, wybierasz własną kartę sieciową, której używa Twój komp. Jest ona w bridged pod nazwą, jaka jest w windowsie :D dużo ich nie ma.
Obstawiam, że Twoja karta sieciowa, która jest używana przez kompa ma włączone dhcp więc konfiguracja karty w sysinstall odbywa się tak, że tam gdzie się ustawiało jak zwykle 2x NO to tam trzeba raz NO a potem jak monit wyskoczy o DHCP to dać YES, odczekać chwile i potem IP samo sobie przydzieli i tam będzie i jedynie zapisać i to tyle :D i reboot i działać będzie z IPku z komendy ifconfig, ukaże się tam IP będzie pewnie 192.168.1.106 tak przykładowo

Opublikowano

To usuń, jeśli jeszcze nie zacząłeś. Tak ta jedna linijka o dhcp to jest poprzednia konfiguracja i usuń ją. Przecież to oczywiste, napisałem zrozumiale xD

Jak chcesz hamachi to też usuń te linijkę. Proste :p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...