Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC do 3500 zł

HSVenom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jak spadną ceny kart graficznych to zamierzam kupić PC do 3500 zł. Mam już zestaw złożony, ale chciałbym się zapytać specjalistów co o nim myślą ;) I tak, jest na Ryzenie. IMHO Ryzen 5 1500x>>>>>>i5-7500, którego mógłbym tu zamienić za AMD. 4/8 zdecydowanie lepsze niż 4/4, dodatkowo lepsze taktowanie i możliwość OC nawet z B350M mnie do niego skusiły i Ryzena nie zmieniam, więc proszę o ocenę setu wraz z Ryzenem bez zbędnego spamu pt. "ZMIEŃ AMD BO TO SZIT I TYLKO INTEL" :)

Tutaj PC:

• Obudowa SilentiumPC Gladius M35W
  • Zasilacz SiletiumPC Supremo L2 550W 
  • Pamięć RAM Patriot Viper 4 2x4GB 2400 MHz
  • Dysk twardy Toshiba P300 1TB
  • Płyta główna MSI B350M Bazooka 
  • Procesor AMD Ryzen 5 1500x 
  • Karta graficzna AMD Radeon RX 580 Aorus XTR 8G

Tak prezentuje się set. RAM chcę rozbudować do 16 GB w najbliższym czasie i zastanawiam się, czy nie włożyć by 1x8GB żeby nie zapełniać wszystkich slotów, choć nie jestem pewny czy będę wkładać więcej niż 16 GB w tym secie, to chyba 4x4 będzie najlepszym rozwiązaniem, prawda? No i karta graficzna oczywiście będzie zakupiona kiedy będzie dostępna w normalnej cenie :) Jak oceniacie set? Odpalę na tym Wiedźmina 3 w Ultra na 60 FPSach czy będzie trzeba zmniejszyć na mniejsze ustawienia? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :) 

EDIT

Zapomniałem dodać, że wraz z kolejnymi kostkami RAMu, żeby dopełnić 16 GB to kupię też dysk SSD 128 GB od Transcenda na najważniejsze programy i system.

Opublikowano
28 minut temu, HSVenom napisał:

Cześć. Jak spadną ceny kart graficznych to zamierzam kupić PC do 3500 zł. Mam już zestaw złożony, ale chciałbym się zapytać specjalistów co o nim myślą ;) I tak, jest na Ryzenie. IMHO Ryzen 5 1500x>>>>>>i5-7500, którego mógłbym tu zamienić za AMD. 4/8 zdecydowanie lepsze niż 4/4, dodatkowo lepsze taktowanie i możliwość OC nawet z B350M mnie do niego skusiły i Ryzena nie zmieniam, więc proszę o ocenę setu wraz z Ryzenem bez zbędnego spamu pt. "ZMIEŃ AMD BO TO SZIT I TYLKO INTEL" :)

Tutaj PC:

• Obudowa SilentiumPC Gladius M35W
  • Zasilacz SiletiumPC Supremo L2 550W 
  • Pamięć RAM Patriot Viper 4 2x4GB 2400 MHz
  • Dysk twardy Toshiba P300 1TB
  • Płyta główna MSI B350M Bazooka 
  • Procesor AMD Ryzen 5 1500x 
  • Karta graficzna AMD Radeon RX 580 Aorus XTR 8G

Tak prezentuje się set. RAM chcę rozbudować do 16 GB w najbliższym czasie i zastanawiam się, czy nie włożyć by 1x8GB żeby nie zapełniać wszystkich slotów, choć nie jestem pewny czy będę wkładać więcej niż 16 GB w tym secie, to chyba 4x4 będzie najlepszym rozwiązaniem, prawda? No i karta graficzna oczywiście będzie zakupiona kiedy będzie dostępna w normalnej cenie :) Jak oceniacie set? Odpalę na tym Wiedźmina 3 w Ultra na 60 FPSach czy będzie trzeba zmniejszyć na mniejsze ustawienia? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :) 

EDIT

Zapomniałem dodać, że wraz z kolejnymi kostkami RAMu, żeby dopełnić 16 GB to kupię też dysk SSD 128 GB od Transcenda na najważniejsze programy i system.

No 4/8 lepsze, ale jak się kupuje mocne karty (GTX 1070 w górę). Do RX 580 - i5 da ci więcej klatek. Poza tym Ryzen'y się kręcą tak do 3.9GHz. Więcej po prostu nie daje rady. Oczywiście są od tego odstępstwa i czasami się trafi sztuka, którą będzie się dało podkręcić do 4.1-4.2GHz. Ale ok, nie neguję. W kwestii późniejszego upgrade'u AM4 jest spoko platformą. Zarówno pod względem procków (możesz wsadzić Ryzen 7) jak i kart graficznych (jak już pisałem - i5 dławi się przy GTX 1070).

Zmieniłbym RAM na taki z taktowaniem około 3000MHz. Ryzen'y bardzo lubią RAM z wysokim taktowaniem. Ponadto do OC przydałoby się jakieś lepsze chłodzenie.

Jak będziesz ulepszać do 16GB to lepiej jest włożyć 1x8GB i później drugą, taką samą kość. AM4 nie ma Quad Channel, więc 4 kości RAM'u nic nie dadzą (nawet przy platformach, gdzie Quad Channel jest daje to w grach bardzo małą różnicę), a zapchasz sobie przez to wszystkie sloty.

60 klatek na ultra w wieśku? Nieee. Nie z tą kartą (za słaba). To ja nawet na GTX 1070 mam problem by tyle utrzymać. Będzie około 45-50 klatek.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
11 godzin temu, HSVenom napisał:

Cześć. Jak spadną ceny kart graficznych to zamierzam kupić PC do 3500 zł.

W takim razie zgłoś się po zestaw jak te ceny faktycznie już spadną. Bo mogą spaść za miesiąc, a mogą za pół roku gdzie ten zestaw może już być mocno nieaktualny.

Opublikowano
12 godzin temu, Velociraptorus napisał:

W takim razie zgłoś się po zestaw jak te ceny faktycznie już spadną. Bo mogą spaść za miesiąc, a mogą za pół roku gdzie ten zestaw może już być mocno nieaktualny.

Zdecydowałem, że kartę kupię na angielskim Amazonie, na którym RX 580 chodzi za niecałe 1300 zł ;) 

• miszkurkam zmienił(a) tytuł na PC do 3500 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...