Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z kompilacją db i game

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po krótce postaram się opisać mój problem.

Używam plików terenzo, wraz z source z 2015 roku. Wszystkie te pliki używam w celach edukacyjnych, gdyż chce się trochę nauczyć kodu, funkcji etc. - a łączenie nauki z przyjemnością w tym wypadku Metinem to najlepsze możliwe rozwiązanie. Wiadomo, że to mi nie da owocnych wyników, ale zawsze jakiś start. Przechodząc do meritum - edytowałem source / pliki / mysql / clienta wg. własnych potrzeb, używałem trochę poradników, żeby mniej więcej zorientować się, gdzie co może być i co można dokładniej edytować. Za każdym razem używając komendy /c do kompilowania db i game wyświetlał mi się komunikat o prawidłowej kompilacji, jednakże dostrzegłem jakoś po paru godzinach, że data moich wykompilowanych plików db i game się nie zmienia. Jako, iż robiłem kopie zapasowe co godzinę/dwie, a poprzednie usuwałem ( z myślą, że faktycznie działa mi wszelka kompilacja ) nie mam teraz żadnego backup'a, ani nic z tych rzeczy. Generalnie problem polega na tym, że nie mogę nic edytować w source, bo nie działa mi kompilacja.. - błąd początkującego, nowicjusza - nie wińcie mnie powinienem dostać plakietke UCZE SIĘ jak kasjerki w supermarketach.

Jakby komuś to sprawiało przyjemność ( tak jak mi ), edycja kodu rozwiązywanie problemów i niejasności, może mógłby mi jakkolwiek pomóc - byłbym niezmiernie wdzięczny, a za każdą pomoc oczywiście się odwdzięcze. Doceniam wysiłek ludzi, którzy mają pojęcie o tym co robią i potrafią poświecić trochę swojego cennego czasu jakiemuś randomowi, co uczy się na plikach serwerowych metin2 :yay: np.@NoName#2 jemu jestem najbardziej wdzięczny dotychczas.

Dobra, errorlog z kompilacji db:

http://wklej.to/Dfcq0

z logów wynika, że ma to miejsce w ClientManagerBoot.cpp, więc wrzucam wam także plik ( o dziwo dotyczy to linijek skryptu, którego wziąłem z poradnika do synchronizacji item_proto / mob_proto z mysql )

Mój plik ClientManagerBoot.cpp :

http://wklej.to/GVLk0

errorlog z kompilacji game:

http://wklej.to/PADha

Jakby ktoś bał się odpowiadać na forum publicznie i pozostać anonimowym, można się ze mną skontaktować pod numerem GG 54230905 :) 

ARIONE-MINI.png

Opublikowano

Zwykle, gdy kompilator krzyczy na coś co wydaje się być dobra to oznacza, błąd składni wyżej, np brak klamry, albo w tym przypadku za dużo klamr, w linijce 555 wydaje mi się, że domknąłeś tą klamrą cały blok funkcji.

Usuń tę klamrę i zobacz, a game to plik char_item.cpp pokaż. :)

Opublikowano

Niezmiennie @NoName#2 to człowiek, któremu można powierzyć wszystko. Byłbym gotowy dać mu nawet dostęp do mojego konta bankowego.

Naprawdę polecam jego usługi i jestem niesamowicie zdumiony umiejętnościami jakimi dysponuje.

Temat do zamknięcia, wszystko działa.

Dla ludzi, którzy chcieliby znać rozwiązanie - w db niepoprawnie wstawione klamry, w game to samo - w error logach można sprawdzić dokładnie, która funkcja wywala błąd i gdzie trzeba szukać problemu ;) 

ARIONE-MINI.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...