Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Grafik Komputerowy , Monter Filmów albo Programista ? Który zawód

artur0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jestem uczniem 3 klasy technikum informatycznego i interesuje sie tymi 3 zawodami co w temacie ale niewiem czego sie uczyc aby po skończeniu szkoły 4 klasa gdyż nie jestem pewny czy mature zdam a co dopiero studia. generalnie chodzi mi z których z tych zawodów mogliby mnie przyjąć jako junior ktory cos potrafi zrobic. a chcę  już teraz zacząć sie uczyć na poważnie. w szkole uczymy się tak że rak kiedyś napiszemy coś w c++ , javie lub html a tak naprawade od 1 klasy gramy na kompie. Teraz zdałem sobie sprawe ze wtedy juz moglem sie uczyc a wybralem komputer, ale mysle ze nie wszystko stracone. bede wdziecny za powazne komentarze ktory zawod i dlaczego

Opublikowano

To przyłóż się do nauki i zdaj maturę. Kupisz sobie trochę czasu na studiach na naukę programowania.

Opublikowano

no wlaśnie tu jest problem bo we wszystkim coś umiem a jeśli chodzi o programowanie to jak cos nie wychodzi to sie zniechecam

"podstawy"

Opublikowano
1 godzinę temu, artur0 napisał:

no wlaśnie tu jest problem bo we wszystkim coś umiem a jeśli chodzi o programowanie to jak cos nie wychodzi to sie zniechecam

"podstawy"

To zdecyduj co najbardziej ci się podoba. Musisz wybrać, bo inaczej będzie kiepsko. We wszystkich trzech rzeczach dobry nie będziesz, musisz się przyłożyć do jednej z nich. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Znam 3 osoby które przed pójściem na studia nic kompletnie nie potrafiły (informatycy). Aktualnie są po licencjatach i nadal nie są super wybitni ale 2 założyło wspólnie firmę i ładnie zarabiają, 3 dostał dobrze płatną posadę i też jest zadowolony. Jedyne co musieli zrobić to mocno zapierd.lać przez 3 lata z nauką. Wszyscy idą dalej na zaoczne chociaż już zarabiają sporo ponad krajową. Jak dla mnie informatyka to jedyny zawód przyszłości dlatego sam się wybieram tam gdzie oni PJWSTK :) Oczywiście jeżeli nie lubisz programować to nie ma sensu tego robić ale jeżeli jest tak jak piszesz, czyli tylko się zniechęcasz to zbierz się w sobie i idź w tym kierunku. Co do matury aby dostać się na studia nie musisz zdawać matury z informatyki  wystarczy matma rozszerzona i anglik i powinieneś się dostać. No chyba że na PW to wtedy raczej też trzeba infe zdać dobrze :)

"Śmierć nas nie rozdziela, robimy się tylko niewidzialni" 

Franco Scaglia – Czarna mewa

Opublikowano

Jezeli nie masz problemow z matematyka i lubisz rozwiazywac problemy to zawod programisty jest dla Ciebie. Jak zbytnio nic nie umiesz do tej pory to moze programista jako frontend? Na backend chyba troche za pozno jezeli chodzi o jezyki typu Java, c++ itd. Mozesz sprobowac z html, css, js i ew. jakis prosty typu php, ale zeby dostac prace to musisz krotko mowiac zapierd*lac ;). Wypadaloby takze w twoim przypadku zdac mature z matematyki poziom rozszerzony na dobrym poziomie :).

Opublikowano
1 godzinę temu, hikary napisał:

Znam 3 osoby które przed pójściem na studia nic kompletnie nie potrafiły (informatycy). Aktualnie są po licencjatach i nadal nie są super wybitni ale 2 założyło wspólnie firmę i ładnie zarabiają, 3 dostał dobrze płatną posadę i też jest zadowolony. Jedyne co musieli zrobić to mocno zapierd.lać przez 3 lata z nauką. Wszyscy idą dalej na zaoczne chociaż już zarabiają sporo ponad krajową. Jak dla mnie informatyka to jedyny zawód przyszłości dlatego sam się wybieram tam gdzie oni PJWSTK :) Oczywiście jeżeli nie lubisz programować to nie ma sensu tego robić ale jeżeli jest tak jak piszesz, czyli tylko się zniechęcasz to zbierz się w sobie i idź w tym kierunku. Co do matury aby dostać się na studia nie musisz zdawać matury z informatyki  wystarczy matma rozszerzona i anglik i powinieneś się dostać. No chyba że na PW to wtedy raczej też trzeba infe zdać dobrze :)

Generalnie powiem tak: z matmy mam ledwo co 2 i od podstawówki i do tego sie denerwuje jak mam cos trudnego rozwwazywac poporstu nie sprawia mi to przyjemnosci,  a co dopiero rozszerzenie. z angielskiego mam 4 i dobrze ogarniam więc rozszerzenie dałbym rade myślę. Bardziej mi chodzi czy za rok mnie gdzieś przyjmą z tych zawodów z miejsca z podstawowym doświadczeniem nawet jakbym matury niezdał dlatego biore to tez pod uwage chociaz wiem że studnia lepsze. mam 1 rok czasu i chciałbym to wykorzystać na nauke a nie granie na kompie...

17 minut temu, Etaku napisał:

Jezeli nie masz problemow z matematyka i lubisz rozwiazywac problemy to zawod programisty jest dla Ciebie. Jak zbytnio nic nie umiesz do tej pory to moze programista jako frontend? Na backend chyba troche za pozno jezeli chodzi o jezyki typu Java, c++ itd. Mozesz sprobowac z html, css, js i ew. jakis prosty typu php, ale zeby dostac prace to musisz krotko mowiac zapierd*lac ;). Wypadaloby takze w twoim przypadku zdac mature z matematyki poziom rozszerzony na dobrym poziomie :).

no wlaśnie z matma mam duzo problemów mimo że chce sie nauczyc ale mam braki od podstawówki i niewiem czy nadrobie. Generalnie chce ten rok wykorzystać na codziennie przykładanie sie do jednego z tych zawodów tylko chce miec chociaz prace po szkole wrazie jakby matura nie poszła. Starczy mi nawet minimalna krajowa aby tylko cos zarobic. Do pracy fizycznej totalnie sie nie nadaje

Opublikowano
12 minut temu, artur0 napisał:

Generalnie powiem tak: z matmy mam ledwo co 2 i od podstawówki i do tego sie denerwuje jak mam cos trudnego rozwwazywac poporstu nie sprawia mi to przyjemnosci,  a co dopiero rozszerzenie. z angielskiego mam 4 i dobrze ogarniam więc rozszerzenie dałbym rade myślę. Bardziej mi chodzi czy za rok mnie gdzieś przyjmą z tych zawodów z miejsca z podstawowym doświadczeniem nawet jakbym matury niezdał dlatego biore to tez pod uwage chociaz wiem że studnia lepsze. mam 1 rok czasu i chciałbym to wykorzystać na nauke a nie granie na kompie...

no wlaśnie z matma mam duzo problemów mimo że chce sie nauczyc ale mam braki od podstawówki i niewiem czy nadrobie. Generalnie chce ten rok wykorzystać na codziennie przykładanie sie do jednego z tych zawodów tylko chce miec chociaz prace po szkole wrazie jakby matura nie poszła. Starczy mi nawet minimalna krajowa aby tylko cos zarobic. Do pracy fizycznej totalnie sie nie nadaje

Niezdana matura z matematyki w tym zawodzie to wstyd. Co jesli na rozmowie o prace bedziesz musial jakies algorytmy rozwiazac lub cos podobnego? Ehh gdzie byles predzej z nauka, gry to jednym slowem gowno, ktore nic nie daje - to tylko fikcja... Nie szkoda bylo tyle czasu zmarnowac na byle jakie gierki? Masz braki z matematyki to uzupelniaj je i tyle jakies ksiazki/Internet itp. Przynajmniej podstawe zdac na dobrym poziomie - w tym nic trudnego nie ma z tego co mi wiadomo dostajesz ksiazke ze wzorami na maturze, ale material ogarniac troche tez trzeba.

W takim razie ucz sie pod prace jako frontend'owiec, czyli bardziej pod projektowanie stylu stron etc. Ale matematyka nie bez powodu jest wazna, uczy tez "innego" myslenia.

Opublikowano
2 minuty temu, Etaku napisał:

Niezdana matura z matematyki w tym zawodzie to wstyd. Co jesli na rozmowie o prace bedziesz musial jakies algorytmy rozwiazac lub cos podobnego? Ehh gdzie byles predzej z nauka, gry to jednym slowem gowno, ktore nic nie daje - to tylko fikcja... Nie szkoda bylo tyle czasu zmarnowac na byle jakie gierki? Masz braki z matematyki to uzupelniaj je i tyle jakies ksiazki/Internet itp. Przynajmniej podstawe zdac na dobrym poziomie - w tym nic trudnego nie ma z tego co mi wiadomo dostajesz ksiazke ze wzorami na maturze, ale material ogarniac troche tez trzeba.

W takim razie ucz sie pod prace jako frontend'owiec, czyli bardziej pod projektowanie stylu stron etc. Ale matematyka nie bez powodu jest wazna, uczy tez "innego" myslenia.

a jeszcze zapytam co sądzisz o grafice , jest sens ? bo wydaje dla mnie łatwiejsze

Opublikowano
Przed chwilą, artur0 napisał:

a jeszcze zapytam co sądzisz o grafice , jest sens ? bo wydaje dla mnie łatwiejsze

W tym sie nie orientuje, ale jak masz oko do tego to prace znajdziesz. Po prostu rob to co cie kreci. Fascynuje cie motoryzacja? Szukaj pracy jako mechanik. Lubisz gotowac? Kucharz itd. Praca na sile to zadna przyjemnosc. W tym wyborze nikt nie pomoze.

Opublikowano

Znaczy wiesz filmy od zawsze lubiłem montować już w gimnazjum ogarniałem sobie sony vegas /adobe premiere i montowałem filmy dla szkoły aż do teraz i nauczyciela sie podobalo zawsze . Grafike polubiłem jak do naszej szkoły przyszedł koleś który robił kurs 10h i pokazywał podstawy i wszystko dodatkowo uczył wordpressa (cmsa) . ogolnie gosciu zrobil swoja stronke i ma swoje portfolio. wiec chyba programowanie odpuszcze

Opublikowano

Na rozmowie o pracę jako programista nikt nie będzie pytał o jakieś algorytmy matematyczne. Wszędzie wymagają głównie znajomości języków programowania (co zazwyczaj można potwierdzić pokazując portfolio), nic więcej nie potrzeba. 

A co do grafiki to ciężko powiedzieć czy jest to łatwiejsze. Dla niektórych łatwiejsze będzie programowanie, dla innych robienie grafiki. 

I zauważ też, że łatwiejsze zazwyczaj oznacza gorzej płatne. Przykładowo lekarz zarabia więcej niż kasjer w sklepie. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
4 minuty temu, 9Jarek9 napisał:

Na rozmowie o pracę jako programista nikt nie będzie pytał o jakieś algorytmy matematyczne. Wszędzie wymagają głównie znajomości języków programowania (co zazwyczaj można potwierdzić pokazując portfolio), nic więcej nie potrzeba. 

A co do grafiki to ciężko powiedzieć czy jest to łatwiejsze. Dla niektórych łatwiejsze będzie programowanie, dla innych robienie grafiki. 

I zauważ też, że łatwiejsze zazwyczaj oznacza gorzej płatne. Przykładowo lekarz zarabia więcej niż kasjer w sklepie. 

Rozumiem doskonale , jak dla mnie programistyka to może i fajna ale trzeba z pamięci się uczyć komend też i eliminować błędy czy znać kod strony z tego co nauczyciel mówił i myslec duzo. w grafice spojrzałem jak gosciu na kursie u nas w szkole pokazywal obsluge programu i zapamietalem odrazu gdzie co jest i weszło jakos bardziej , oraz fajne efekty

Opublikowano

Skoro bardziej odpowiada ci grafika to rób coś w tym kierunku. Tylko pamiętaj, że do tego nie wystarczy znajomość programu. Musisz odpowiednio dobierać do siebie kolory, wybrać odpowiednią czcionkę. Logo może powiedzieć wiele o firmie (czym się zajmuje, jaka jest jej grupa docelowa i wiele innych rzeczy) - dobry grafik musi o to zadbać. W przeciwnym wypadku zostaną ci do robienia banery za 15 złotych od mało wymagających klientów. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
13 minut temu, artur0 napisał:

Rozumiem doskonale , jak dla mnie programistyka to może i fajna ale trzeba z pamięci się uczyć komend też i eliminować błędy czy znać kod strony z tego co nauczyciel mówił i myslec duzo. w grafice spojrzałem jak gosciu na kursie u nas w szkole pokazywal obsluge programu i zapamietalem odrazu gdzie co jest i weszło jakos bardziej , oraz fajne efekty

Lubisz grafike, cos czujesz do programowania itd. to sprobuj sil jako programista frontendu ;). Poczytaj np. o html, css, js itd. (tu matematyka raczej sie nie przyda).

Moze i troche naduzylem slowa matematyka, z reguly programisci nie odkrywaja kola na nowo i korzystaja z gotowych rozwiazan. Najlepiej niech autor poczyta jak wyglada praca na np. 4programmers.

Opublikowano
5 minut temu, Etaku napisał:

Lubisz grafike itd. to sprobuj sil jako programista frontendu ;). Poczytaj np. o html, css, js itd. (tu matematyka raczej sie nie przyda).

Moze i troche naduzylem slowa matematyka, z reguly programisci nie odkrywaja kola na nowo i korzystaja z gotowych rozwiazan. Najlepiej niech autor poczyta jak wyglada praca na np. 4programmers.

ok dziękuję napewno spróbuję to bedzie lepszy wybor niz granie w gry ktore wywaliłem przed chwila. Tylko teraz przerabiać grafike np podstawy 2-3 msc a potem programowanie w tyych jezykach

Opublikowano
8 minut temu, artur0 napisał:

ok dziękuję napewno spróbuję to bedzie lepszy wybor niz granie w gry ktore wywaliłem przed chwila. Tylko teraz przerabiać grafike np podstawy 2-3 msc a potem programowanie w tyych jezykach

Bierz sie za jezyki, poczucie estetyki tu gra pierwsze skrzypce. Wydaje mi sie, ze raczej bedziesz mial doczynienia z kodowaniem grafik, ktore wykonuja graficy. Moze od czasu do czasu cos bedziesz musial zrobic wlasnego.

Opublikowano
4 minuty temu, 9Jarek9 napisał:

Programując w tych językach robisz grafikę (css) . Do tego ci nie trzeba zewnętrznych programów. 

tak zgodzę się ale jakbym chciał dodać jakieś zdjęcia swoje czy loga to by się przydało :)

Opublikowano

Akurat to nie jest najważniejsze. Obrazki bierzesz z banków zdjęć. A jak robisz jakiś szablon strony internetowej, to zdjęcia nie są ci za bardzo potrzebne, bo i tak osoba, która będzie z tego szablonu korzystać, doda swoje własne. 

Skup się na jednym lepiej. Albo robienie stron, albo robienie grafiki. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
2 minuty temu, 9Jarek9 napisał:

Akurat to nie jest najważniejsze. Obrazki bierzesz z banków zdjęć. A jak robisz jakiś szablon strony internetowej, to zdjęcia nie są ci za bardzo potrzebne, bo i tak osoba, która będzie z tego szablonu korzystać, doda swoje własne. 

Skup się na jednym lepiej. Albo robienie stron, albo robienie grafiki. 

Wybieram jednak robienie stroni ewentualnie w przyszłości praca jako front- end bo patrzyłem na tym serwisie 4programmers to bardzo duzo maja ofert pracy i niemałe wynagrodzenia. w rok cudów nie zdziałam ale sie przyloze jak moge

Opublikowano
2 minuty temu, artur0 napisał:

Wybieram jednak robienie stroni ewentualnie w przyszłości praca jako front- end bo patrzyłem na tym serwisie 4programmers to bardzo duzo maja ofert pracy i niemałe wynagrodzenia. w rok cudów nie zdziałam ale sie przyloze jak moge

W rok możesz dużo zdziałać, bo html i css to nie jest nic trudnego. Tu nie musisz za dużo myśleć tak jak w większości języków programowania typu C++ itp. 

Nie musisz też koniecznie szukać ofert pracy. Możesz być freelancerem i wykonywać różne zlecenia. Możesz też stworzyć jakiś swój szablon i sprzedawać go np. na themeforest. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
1 godzinę temu, artur0 napisał:

Zajmuje się grafiką użytkową (troszkę również technologami multimedialnymi). Mam skończone studia na takim kierunku, prowadzę też dg z tej tematyki, jak i mam doświadczenie w pracy stacjonarnej. Jak masz jakieś pytania, to pisz, bo szczerze, to ciężko opisać tak z głowy wszystkie aspekty tego zawodu. Warto przede wszystkim zacząć od tego, że grafika komputerowa to bardzo szerokie pojęcie i czym chciałbyś się zajmować konkretnie z tej branży. No i, czy bardziej interesuje cie praca zdalna, czy stacjonarna.

igNMhIy.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...