Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem podczas łączenia postfixa i dovecota z MySQL(MariaDB)

Szysz3k

Pytanie

Opublikowano

Cześć! Jestem w trakcie przenoszenia usług z dwóch VPS'ów na jednego dedyka (koszty :D). Większość poszła w miarę gładko (VPN, DNS, strona, bazy danych, screenshooter, etc, etc.) tylko z jednym mam wielkie problemy... wcześniej poczta 'leżała' na iRedMail, czego tym razem chciałem uniknąć więc postanowiłem skonfigurować wszystko od nowa. I to jest miejsce w którym zacząłem napotykać problemy, większość były to literówki/white space'y. Aktualnie męczę się z tym, żeby postfix/dovecot działał z MySQL'em - w połowie działa, jest w stanie odczytać aliasy, virtuale skrzynki i domeny przy odbieraniu mail'i ale nie chce przepuścić tego do logowania się na nie.

Log przy odbieraniu mail'a wysłanego na alias (root -> szczot3k)
*wycięte logi z połączenia od GMAIL'a*

21561A200F: to=<[email protected]>, orig_to=<[email protected]>, relay=dedicated.szczot3k.pl[private/dovecot-lmtp], delay=0.41, delays=0.22/0.02/0.03/0.14, dsn=2.0.0, status=sent (250 2.0.0 <[email protected]> CpWwFlCyUlkyPAAATUAtWg Saved)

Próba wysłania maila z filip -> root

Jun 27 21:33:01 dedicated postfix/submission/smtpd[15524]: warning: SASL authentication failure: unable to canonify user and get auxprops
Jun 27 21:33:01 dedicated postfix/submission/smtpd[15524]: warning: dedicated.szczot3k.pl[37.187.106.108]: SASL DIGEST-MD5 authentication failed: authentication failure

Jest ktoś w stanie mi pomóc? master.cf, jak i konfiguracje dovecot'a, oraz tabel mysql, moge podac na prosbe.
Dane logowanie do MySQL'ki sprawdzone kilka razy.

mpc.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 27.06.2017 o 21:35, Szysz3k napisał:

Cześć! Jestem w trakcie przenoszenia usług z dwóch VPS'ów na jednego dedyka (koszty :D). Większość poszła w miarę gładko (VPN, DNS, strona, bazy danych, screenshooter, etc, etc.) tylko z jednym mam wielkie problemy... wcześniej poczta 'leżała' na iRedMail, czego tym razem chciałem uniknąć więc postanowiłem skonfigurować wszystko od nowa. I to jest miejsce w którym zacząłem napotykać problemy, większość były to literówki/white space'y. Aktualnie męczę się z tym, żeby postfix/dovecot działał z MySQL'em - w połowie działa, jest w stanie odczytać aliasy, virtuale skrzynki i domeny przy odbieraniu mail'i ale nie chce przepuścić tego do logowania się na nie.

Log przy odbieraniu mail'a wysłanego na alias (root -> szczot3k)
*wycięte logi z połączenia od GMAIL'a*

21561A200F: to=<[email protected]>, orig_to=<[email protected]>, relay=dedicated.szczot3k.pl[private/dovecot-lmtp], delay=0.41, delays=0.22/0.02/0.03/0.14, dsn=2.0.0, status=sent (250 2.0.0 <[email protected]> CpWwFlCyUlkyPAAATUAtWg Saved)

Próba wysłania maila z filip -> root

Jun 27 21:33:01 dedicated postfix/submission/smtpd[15524]: warning: SASL authentication failure: unable to canonify user and get auxprops
Jun 27 21:33:01 dedicated postfix/submission/smtpd[15524]: warning: dedicated.szczot3k.pl[37.187.106.108]: SASL DIGEST-MD5 authentication failed: authentication failure

Jest ktoś w stanie mi pomóc? master.cf, jak i konfiguracje dovecot'a, oraz tabel mysql, moge podac na prosbe.
Dane logowanie do MySQL'ki sprawdzone kilka razy.

Ech iredmail jest ok... mogłeś nie kombinować :D ja konfiguruje dużo VPSów emailowych pod inne firmy, które nie mają małego ruchu na mailach i śmiga wszystko, trzeba tylko udoskonalić configi jak i od mysql też :P i doceniam że masz mariadb, moja ulubiona baza :D 

Pokaż mi Twoje configi z:
/etc/postfix/master.cf
/etc/postfix/main.cf

Obstawiam zły config, nie uruchomiłeś smtp jako postscreena i się dziwić dlaczego są błędy ;)  Jak nie edytowałeś powyższych configów to na 100% masz źle config.
Jak podeślesz to zerknę. Tak btw moją pomoc udziele szybciej na gg niż tu na tym mpc ;) 

Dnia 28.06.2017 o 10:34, Viperoo napisał:

Pokaż /etc/postfix/sasl/smtpd.conf Obstawiam że w parametrze mech_list nie masz DIGEST-MD5

A ja obstawiam że się nie znasz i piszesz głupoty -.- Ty wgl masz pojęcie co to digest-md5 ?
W parametrze mech_list ma mieć PLAIN LOGIN bo smtp się ma logować i wysyłać dane. Poczytaj proszę zanim palniesz następną głupotę ok ?

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Pokaż /etc/postfix/sasl/smtpd.conf Obstawiam że w parametrze mech_list nie masz DIGEST-MD5

EmEryT 

PetardaStudia Official!

Opublikowano

/etc/postfix/sasl/smtpd.conf do wczoraj jeszcze nie istniał.
Aktualanie w nim jest:

/etc/postfix/sasl# cat smtpd.conf
pwcheck_method: saslauthd
mech_list: PLAIN LOGIN

Coś będę musiał ustawiać w deamonie saslauthd, żeby działało z bazą?

W /etc/default/saslauthd-postfix mam:

START=yes
DESC="SASL Auth. Daemon for Postfix"
NAME="saslauthd"
MECHANISMS="pam"
MECH_OPTIONS=""
THREADS=5
OPTIONS="-c -m /var/spool/postfix/var/run/saslauthd"

mpc.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...