Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ocena zestawu do domu [2100 zł]

OobLowoO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję zakup komputera do domu. Komputer nie będzie służył do gier.
Wymagam naprawdę szybkiego działania, niewielkich rozmiarów, ładnego wyglądu i cichej pracy.
Złożyłem sobie zestaw na morele i proszę o jakieś sugestie, lepsze rozwiązania.
W domu mam już: dysk HDD 3,5 cala, zasilacz, napęd optyczny.
Zestaw: LINK DO ZESTAWU
Do tego kod na montaż za 1 zł.
Od razu piszę, że nie mogę wydać więcej niż 2100 zł (razem z systemem). 

Opublikowano

Dałeś dysk, który nie wejdzie na tą płytę, bo nie ma ona odpowiedniego złącza.

Wypełnij wzór:

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?
Czy części mogą być używane?

Napisz też jaki konkretnie jest to zasilacz.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Są różne standardy M.2.? Płyta w specyfikacji ma jeden slot na dysk M.2.

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Do 2100 zł (jeżeli się uda to mniej)

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Chcę go zamówić w ciągu kilku dni.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

• Monitor o rozdzielczości FHD
  • Dysk Seagate 1TB 3,5" 7200RPM
  • Zasilacz Corsair VS450 (tutaj nie ma czego zmieniać)
  • Napęd optyczny LG

Do czego ma służyć komputer?
I to jest trochę skomplikowane :P Ogólnie komputer ma stać w pokoju biurowym i służyć do przeglądania internetu.
Natomiast będzie potrzebny też do firmy (tzn. będą na nim stawiane virtuale, uruchamiane dość rozbudowane i zasobożerne programy).
Do tego komputer nie może być za duży (max Micro Tower), ale dobrze wyglądający (obudowa wykonana z dobrych materiałów).

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Tak, system również do celów komercyjnych.

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?
Opisałem w podpunkcie, który dotyczy funkcji komputera.

Czy części mogą być używane?
Nie, dodatkowo potrzebuję faktury VAT.

Chciałbym się jeszcze zapytać o sytuację gdy karta graficzna jest zintegrowana zarówno w procesorze jak i w płycie głównej?
Można wtedy w BIOSie wybrać ja której grafice komputer ma pracować?

Opublikowano

A obudowa typu Cube może być? Jak patrzyłem na wymiary to jest porównywalna do tego Zalman'a.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
11 godzin temu, OobLowoO napisał:

Tak, tylko ten zalman jest i tak duży jak na micro tower. Nie chcę żeby obudowa była jeszcze większa.

EDIT
A coś takiego? https://www.morele.net/inventory/info/oNiceY/
Tylko nie wiem czy jest sens kupowania i5 do takiego kompa.

O taką obudowę mi chodziło właśnie. 

Warto, bo w programach profesjonalnych te 4 rdzenie/4 wątki się przydają. Ogólnie aktualnie, kiedy jest G4560 nie warto kupować i3.

3 godziny temu, cubite napisał:

Ja bym tylko zmienił płytę, bo z tymi od MSI miewałem kłopoty. Zamiennik w podobnej cenie to np. Asus H110M-K, H110: https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-h110m-k-h110-dualddr4-2133-sata3-dvi-d-sub-matx-h110m-k-831542/

Ja tam z płytami MSI nie miałem nigdy problemów. W ogóle nie spotkałem się by ktoś z mojego otoczenia miał z nimi problem. Ogólnie to wszystkie te płyty to budżetówki, więc autor może wziąć zarówno tego Asus'a jak i MSI. Płyty te są prawie tak sam wyposażone.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano
Dnia 24.06.2017 o 23:28, miszkurkam napisał:

Ja tam z płytami MSI nie miałem nigdy problemów. W ogóle nie spotkałem się by ktoś z mojego otoczenia miał z nimi problem. Ogólnie to wszystkie te płyty to budżetówki, więc autor może wziąć zarówno tego Asus'a jak i MSI. Płyty te są prawie tak sam wyposażone.

Mi się coś kiedyś spaliło na ich płycie. Za drugim razem usb przestało działać. Może zwykły pech, ale MSI już raczej nie wezmę z tych powodów :)

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

MSI akurat robi solidne podzespoly, mam od nich grafe, plyte i nigdy nie mialem zadnych klopotow. przeciez kazdy element plyty moze sie spalic, tutaj sie rozchodzi o jakosc wykonania danej sztuki

@OobLowoO tutaj jest plyta od asrocka ktory ma fabrycznie zaktualizowany bios : https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h110m-dvs-r3-0-h110-ddr4-sata3-dvi-d-microatx-90-mxb4a0-a0uayz-1096449/

i ogolnie 2 kosci nie oplaca sie brac do plyt 2 slotowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...