Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Background-image w CSS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam taki mały problemik, w sumie to nie problem, ale uciążliwa zależność ;)

Dokładniej:

Mam stronkę, w której potrzebuję użyć kilku plików .css i dlatego dla styli utworzyłem nowy folder jednakże dzieje się wtedy coś dziwnego. Mianowicie linijka background-image: url(lokalizacja); nie działa, jak wyrzucę plik z folderu ze stylami i przeniose go tam gdzie znajduje sie index tła obrazkowe działają. 
Da się to jakoś naprawić?

Kolejne pytanie:

Czy jak tworzę tło dla body czy mogę w jakiś sposób ostylować kolor i wielkość czcionki dla body?

Zauważyłem, że w elementach, w których znajduje się background-image nie da się stylować niczego poza właśnie tym tłem ;/

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Opublikowano

Zgaduję, że tła/obrazki trzymasz w jakimś folderze typu "img", jak plik css jest w głównym folderze a ty w stylu odwołujesz się do "img/tlo.png" wszystko będzie działać, no ale jak wrzucić plik styli do jakiegoś folderu, to musisz się cofnąć o jeden folder gdy podajesz ścieżke tego tła czyli będzie coś takiego, zamiast:

background-image: url("img/tlo.png");

będzie:

background-image: url("../img/tlo.png");

A jeśli chodzi o to drugie, to jak najbardziej się da, wszystko powinno się normalnie stylować. Najlepiej przykład tego czego ci nie działa wrzuć na jakiś serwis typu jsfiddle.net/codepen.io

• PGS zmienił(a) tytuł na Background-image w CSS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...