Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne zachowanie komputera

etek198

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

od 2 dni mam dziwny problem z komputerem, otoz to kupilem go jakies 2,5 roku temu, do tego czasu no bylo troche problemow ale koniec koncow działał całkiem ok, ale ostatnimi czasy włączyłem csgo czy lola jak zawsze, dzień jak codzien, i gram gram i nagle taki dziwny dzwiek w sluchawkach po czym komputer się zwiesza ( taki czarny ekran) i się wyłącza.

fpsy w obu grach wczesniej minimum 110 srednio 160 fps, tutaj lapcie temperatury z speedfana

GPU:70 C

TEMP1: 43C

TEMP2: 37 C

TEMP3: -128 C

HD0: 40 C

CPU: 43 C

MB: 37 C

CORE: 19 C

karta graf: NVIDIA geforce GT 730 4gb

proszę o pomoc!

Opublikowano

Rozumiem, że przez te 2,5 roku nie był czyszczony ? Najwyższy czas na "przedmuchanie" oraz wymianę past termo przewodzących. W jakimś stopniu może to pomóc. Musimy wykluczyć pewne rzeczy.

Opublikowano

co do czyszczenia, to nie czyscilem go przez 2 lata, potem sie za to wzialem jak zaczely sie problemy i wyczyszczony jest mysle ok

Opublikowano

No wlasnie wlaczylem specjalnie dosc nie wymagajaca gre bo metin2, to w thundermasterze zlapalem sie za glowe, normalnie kolo 70C, a nagle 98 C przy włączeniu, a jeszcze miesiac temu na luzie w cs:go 130 fps

procek: AMD FX (tm) - 4300 Quad- Core processor 3,80 ghz

mz.png

Opublikowano

Najlepiej będzie rozkręcić panel boczny w obudowie i sprawdzić. Jeżeli jest to zrób zdjęcie tabliczki znamionowej. Tam pisze ile ma wat itp.

Opublikowano

pewnie tak.. jesli nie ma na nim niczego oprocz tego co odczytales to jest to bomba allaha, czyli natychmiastowo do wymiany...

jeszcze zeby sie upewnic sprawdz na innym zasilaczu.

Opublikowano

właśnie nie mam innego, ale myślicie że wzrosty temperatur przy włączeniu gry to przez zasilacz? mailem go 2 lata czy 3 na tym kompie i działało jakoś

Opublikowano

wzrosty temperatur przy wlaczeniu gry to normalka. wtedy najbardziej obciazasz podzespoly

bez podmianki zasilacza nie jestesmy za bardzo w stanie okreslic co stwarza ten problem.. bo zasilacz to masz jakis noname ale to nie koniecznie musi byc jego wina xD

Opublikowano

no tak, ale no wczesniej takich wzrostów raczej nie miałem, do tego włączenie gry nie powodowało restartu kompa

myslicie ze zasilacz moze powodować restarty kompa? nawet jesli przed 3 lata dzialal ok?

a temperatury rosna tylko wtedy gdy wydatkowana jest mocno karta graf

Opublikowano

Jeżeli to zasilacz firmy no name, to prawdopodobnie zasilacz. U mnie też był ten problem podczas obciążenia, że restartowało mi komputer. Okazało się, że zasilacz był lekko spalony i już nie dawał rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...