Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Certyfikat ssl (Za darmo, Debian7, Appache2) Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Zacznę może od tego że posiadam 4 strony na jednym vps, wszystko ładnie podzielone w virtualhost. Porblem zaczął się w tedy gdy chciałem wgrać na jednej z stron certyfikat ssl. Na początku próbowałem wszystko skonfigurować w nginx lecz po czasie stwierdziłem że to nie ma sensu jeżeli wszystkie informacje odnośnie stron zawarłem w appache2 virtualhost. Zacząłem konfigurację w virtualhost i doszedłem do tego że appache nie chciało się zrestartować a w logu miałem to: https://hastebin.com/tovanetiru.vbs

I aktualnie na tym się zatrzymałem. Próbowałem zrobić kolejny nowy certyfikat i to samo. Stwierdziłem że albo źle skonfigurowałem plik conf bądź certyfikaty nie działają.

Pytanie do was gdzie najlepiej generować (darmowe) certyfikaty ssl i jak je poprawnie skonfigurować w virtualhost? 

Pozdrawiam!

------------------------------------------------

Edit 6.6.2017

Skorzystałem z tego certbot tylko tutaj mam następujący problem że nie na wszystkich domenenach zielony https na zdjęciu widać o co mi chodzi. Na 2 się zrobiło a na 2 nie. Próbowałem wygenerować od nowa te certyfikaty w tym programie i nadal to samo. O co tutaj chodzi? 

18839171_786814954814658_122426897329470

Opublikowano

Certbot mi zawsze śmierdział szwindlem, ale przyznaję, że nie używałem bo odstraszył mnie opis. Masz takie cudaki jak StartSSL, dostajesz to za darmo, ale od jakiegoś czasu przeglądarki rezygnują z uznawania ich certyfikatów (do testów idealne). Robiłeś to kiedyś bez cudów z virtualhost? Sam nie potrafię tego zrobić z pamięci, bo zazwyczaj po prostu wklejam te klucze aż zacznie działać. Najłatwiej Ci będzie przetestować to z CLI opensslem lub curlem, polecam to drugie (z flagą -v). Zdradzisz gdzie kupiłeś SSLa jeśli jakaś fajna cena?

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Opublikowano

@MarcinWieczorek Witaj! Udało mi się wszystko skonfigurować w Certbot polecam jak najbardziej. Co do tego mojego problemu to na stronie były zdjęcia które były przekierowane na stronę bez https i dlatego nie działało. W przyszłości zrobię poradnik na yt aczkolwiek sama instalacja tego jest banalnie prosta ;p Moim zdaniem nie ma sensu męczenia się z tymi kluczykami, ten program robi to automatycznie!

Pozdrawiam! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...