Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

i5 + GTX czy r5 + Radeon?

TTsands

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się zastanawiam... Jaka opcja będzie najlepsza na moją płytę GA-B250M-D3H. Początkowo miałem brać i5 7500 z GTX 1060, ale teraz jak tak oglądam różne opinie na youtube, czy nawet czytam artykuły, to piszą tam, że najlepszą opcją aktualnie jest Aorus RX 580 8GB (jeśli chodzi o GPU) i gdzieś również czytałem, że dobrze byłoby również pod GPU czerwonych brać procka również czerwonych, więc wyszło na r5 1500x. Ile w tym wszystkim jest prawdy? Komputer miałby być już na dłuższy czas, na pewno więcej niż 5 lat.

Opublikowano

RX 580 8gb to bardziej przyszlosciowa karta. Dluzsze wsparcie, wieksza ilosc pamieci, lepsze osiagi w DX12. W DX11 juz nawet nie jest daleko w tyle za nvidia, dlatego sie go poleca.

Jesli grasz tylko w gry to nie zmieniaj na zadnego rajzena. i5 7500 da ci więcej klatek.

Opublikowano

Ale i5 7500 tak jest dobrym procesorem, więc z nim nie ma problemu. I5/I7 to nadal dobre procesory.

A co do wątków/rdzeni to co? Za jakiś czas będzie premiera i9 która będzie miała ich więcej i od razu trzeba to brać, bo więcej przecież=lepiej.

Co do GPU to jak pisał wyżej. RX 580 będzie dłużej wspierany.

Opublikowano

Hmm, więc jak coś to brać tę i5, czy pokusić się o przetestowanie Ryzena? I ewentualnie jakie mogą być różnice w wydajności pomiędzy i5 7500 a r5 1500? Bo Ryzen jest co prawda tańszy, lecz nieznacznie, także jakby jakoś bardzo dobrze i5 wypadło, to bardziej opłacalne byłoby chyba dołożyć te kilkadziesiąt złotych i złapać za i5, więc jak z tym jest?

Opublikowano

zależy od gry.. bo są i takie gdzie ten ryzen wygra, ale czesciej przegrywa z taką i5 niz wygrywa.. po części jest to przez to że gry nie są optymalizowane pod ryzena przez co nie mozna skorzystac z jego potencjalu.. ale mysle ze z czasem to sie zmieni. no i ryzen to bardziej przyszlosciowy zakup ze wzgledu na wiecej rdzeni / watkow. jeszcze spojrz na wykorzystanie tych 2 procesorow w nowszych grach - intel praktycznie caly czas leci na 100%, a taki ryzen gdzies na 50/60%.

Opublikowano

Dobra, dzięki wielkie. Pooglądam jeszcze na youtube konfigurację z tą właśnie GPU połączoną z intelkiem, a potem ryzenem. Zobaczę różnicę w grach, które mnie głównie interesują i które mogłyby zainteresować. Jeśli ryzen by przegrywał jakoś w nieznaczny sposób, wtedy bym spokojnie go brał, a tym bardziej, jak mówisz, wykorzystuje się 50/60% tego procesora, gdy intel do setki dobija. Więc dzięki raz jeszcze za pomoc!

Opublikowano

Najlepszym ryzenem cena/wydajność jest r5 1600 (bez x). W grach jest porównywalny z i5, a w programach zbliża się do r7 i i7(chodzi mi o te droższe). Do tego dojdzie masa poprawek w grach jak i samego agesa, a jak intel wyda 6 rdzeniowe procki to gry zostaną pod te dodatkowe rdzenie przystosowane. Jako przyklad wyatarczy dodać jednego patch np. ROTR wydajność ryzena +30-40%.

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

Hmm, około 150 zł różnicy. Tyle jestem jeszcze w stanie dopłacić. Tak ogólnie patrzę, że AMD myśli (chyba) bardziej przyszłościowo, karta na dłużej, procek również na dłużej, no ciekawe rozwiązanie. Więc prawdopodobnie wezmę Aours RX 580 XTR i do tego r5 1600. Wydaje się to być super opcją, potem tylko jeszcze spojrzę na youtube jak aktualnie wygląda wydajność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...