Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór przedmiotu na maturę

ax2bxc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem w pierwszej klasie liceum na profilu mat-fiz. Wybrałem taki profil, ponieważ w gimnazjum dobrze mi z tych przedmiotów szło i w miarę lubiłem to. Jednakże teraz pod koniec klasy pierwszej widzę, że są to trudne przedmioty, straciłem zainteresowanie do nich. Jeszcze w 3 klasie gimnazjum zacząłem się interesować historią, socjologią. W gimnazjum był świetny nauczyciel od historii. Potem doszło zainteresowanie szermierką historyczną mieczem, następnie szablą. Wciągnęło mnie to, są to ciekawe rzeczy, lubię czytać o tym. Lektury historyczne czytało mi się zaskakująco dobrze(de facto były to tylko "Krzyżacy" i ostatnio "Potop"), przez to dowiedziałem się dużo nomenklatury wojskowej, o obyczajach i wyglądzie miast, ludzi. Powiem szczerze, że historia mnie interesuje bardziej niż fizyka przez cały okres jej nauki. A poza tym uważam, jak już zostało powiedzanie, że historia magistra vitae est. 

Tutaj moje pytanie: Czy opłaca mi się wziąć historię i matmę na rozszerzeniu? Angielski to wiadomo, że też. Przeglądałem kierunki studiów i znalazłem na Uniwersytecie w Kielach wydział militarystyki historycznej. Coś jak dla mnie odpowiedniego. Może znacie kogoś, kto jest ja podobnych studiach historycznych i jak sobie radzą?

Opublikowano

Poziom w gimnazjach jest tak niski, że jeśli ktos się czuje dobry z przedmiotów ścisłych nie oznacza, że poradzi sobie z przedmiotami rozszerzonymi. To że kolego straciłeś zainteresowanie to niczego nie oznacza, bo matematyka na poziomie szkoły średniej (prócz analizy matematycznej) jest po prostu nudna. Podobnie jest  z fizyką. Wszystko się zaliczyło no bo trzeba było. Dobra zabawa zaczyna się na poziomie akademickim. Bo mat-fiz masz drogę otwartą na każdą uczelnię techniczną i masz pewną robotę. Po historii nic sensownego nie wróżę. 

Deus vult

Opublikowano

Na Twoim profilu raczej nie masz za dużo historii (a rozszerzonej pewnie wcale nie masz), więc do matury byś musiał się przygotować w dużym stopniu sam, a do łatwych rzeczy to nie należy :v

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja osobiście jestem po maturze. Zrezygnowałem z historii na maturze, gdy tylko zobaczyłem zadania maturalne. Osobiście pisałem tylko z przedmiotów rozszerzonych niemiecki oraz geografię, gdyż czuję się z tego mocny. W mojej szkole nie było łatwo ani z niemieckiego ani z geografii, nauczyciele byli bardzo wymagający, a oceny miałem zaskakująco dobre. Weź to z czego dobrze się czujesz. Ale jeśli nie masz pewności co do historii to tym bardziej nie baw się w to. Musisz mieć 100% co chcesz pisać.

Opublikowano

Juz po czasie temat, wzialem matme i fizyke standardowo, aby robic to z obowiazku, nie pod katem wlasnych zainteresowan, ktore szkola sukcesywnie podcina i wskazuje jedyne wg nich sciezki rozwoju, o czym przekonalem sie w ostatnim czasie w szkole par excellence

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...