Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laik+pomysł na grę RPG= kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry Wszystkim!

Otóż jak ujęłam to już w tytule jestem absolutnym laikiem w kwestiach programowania/gier. Moja wiedza sięga dna i wodorostów. Tabula rasa. Nie przesadzam.
Jednocześnie z racji dość rozwiniętej wyobraźni i częstego bujania w obłokach pomyslałam, że chciałabym spełnić jedno ze swoich marzeń i stworzyć grę.
Oczywiście, nie dziwię się podejściu niektórych, którym prawdopodobnie opadły w tym momencie ręce.

Może zacznę od tego, co planuję? Przepadam za RPG-ami, wykonanymi w stylu pixelkowym (proszę wybaczyć mi mój nieprofesjonalizm). Najlepiej żeby było to coś w stylu Visual Novel.
Wykonane w stylu Corpse Party, może ktoś kojarzy?
 Z racji zainteresowań oraz artystycznego zacięcia pod kątem graficznym byłabym w stanie wszystko sobie zaprojektować. 

Czy ktoś, kto miał do czynienia z tworzeniem podobnych gier, mógłby spojrzeć na moje wypociny obiektywnym okiem i uczciwie napisać mi, czy uważa, że jest jakakolwiek szansa, 
żeby przy tak 0 wiedzy, ale za to z zapałem i pomysłem mogło to dojść do skutku? Podobnie jak i ostrzec z czym to się wiąże? Od czego zacząć? Na czym najlepiej ją stworzyć? 

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to ciężki orzech do zgryzienia.
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Opublikowano

Jak mówisz, że dasz radę co do graficznej części pomysłu to mogłabyś pobawić się w RPG Maker MV czy też inne wersje RPG Makera. Co do tego z czym to się wiąże itd. to wole się nie udzielać bo, mimo że w bawię się tym w wolnym czasie to jednak lepiej żebym ustąpił osobom z doświadczeniem.

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Wątpię, żeby jakiś team chciał się bawić w realizację pomysłu jakiegoś laika z internetu. Jak ktoś się bierze za pisanie gry to przeważnie sam ma jakiś pomysł i w jego mniemaniu jest on najlepszy na świecie.

Możesz spróbować dołączyć do jakiegoś istniejącego zespołu jako scenarzystka i rozwijać koncepcję jego twórców. A potem, jeśli się sprawdzisz a team będzie fajny to być może kolejna produkcja będzie oparta na twoim pomyśle.

Opublikowano

Ja bym Visual Novel nie nazwał grą, a raczej interaktywną .. nowelą. Mechaniki tych gier są na tyle proste, że sama będziesz w stanie ogarnąć część programistyczną bez problemu. Znajdź odpowiedni framework, zaplanuj pracę i do roboty.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano
Dnia 1.06.2017 o 16:09, Amebka napisał:

Dzień Dobry Wszystkim!

Otóż jak ujęłam to już w tytule jestem absolutnym laikiem w kwestiach programowania/gier. Moja wiedza sięga dna i wodorostów. Tabula rasa. Nie przesadzam.
Jednocześnie z racji dość rozwiniętej wyobraźni i częstego bujania w obłokach pomyslałam, że chciałabym spełnić jedno ze swoich marzeń i stworzyć grę.
Oczywiście, nie dziwię się podejściu niektórych, którym prawdopodobnie opadły w tym momencie ręce.

Może zacznę od tego, co planuję? Przepadam za RPG-ami, wykonanymi w stylu pixelkowym (proszę wybaczyć mi mój nieprofesjonalizm). Najlepiej żeby było to coś w stylu Visual Novel.
Wykonane w stylu Corpse Party, może ktoś kojarzy?
 Z racji zainteresowań oraz artystycznego zacięcia pod kątem graficznym byłabym w stanie wszystko sobie zaprojektować. 

Czy ktoś, kto miał do czynienia z tworzeniem podobnych gier, mógłby spojrzeć na moje wypociny obiektywnym okiem i uczciwie napisać mi, czy uważa, że jest jakakolwiek szansa, 
żeby przy tak 0 wiedzy, ale za to z zapałem i pomysłem mogło to dojść do skutku? Podobnie jak i ostrzec z czym to się wiąże? Od czego zacząć? Na czym najlepiej ją stworzyć? 

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to ciężki orzech do zgryzienia.
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Tak, jest 100% szansa, że Ci się uda, musisz jedynie szukać rozwiązań, wiedzy, jak tego dokonać. Potrzebujesz programisty, lub wiedzy o programowaniu. Potrzebujesz grafika, lub wiedzy o grafice. Skoro masz pojęcie o grafice, to pozostaje kwestia programowania, które może wydawać się trudne, ale tak naprawdę jest przyjemne i można się tego nauczyć. Wierzę w Ciebie i Twój sukces, teraz kolej na Ciebie, abyś Ty sama w siebie uwierzyła, a tym wszystkim, którzy będą Ci wmawiać, że "nie ma szans", śmiej się w twarz.

Marzenia się spełniają ;)

Trzymam kciuki i pozdrawiam :)

Opublikowano

Dziękuję serdecznie wszystkim za tak pozytywny odzew! To było mi bardzo potrzebne.

W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak nadal intensywnie pracować nad moim projektem :)
Podejrzewam, że w przyszłości, jak bardziej zorientuję się w temacie, pojawi się na tym forum wątek dotyczący tej gry.

Opublikowano

Moim zdaniem najlepiej by było jakbyś podłączył się pod jakąś amatorską grupkę robiącą gierki hobbystycznie. Wzajemna nauka, nowe znajomości. Tworzenie samemu takiego projektu zajmie Ci tyle czasu, że może Ci to się znudzić i odpuścisz. Powinni być jacyś ludzie, którzy by napędzali cały projekt.

Telegram: un_der_dome

https://t.me/un_der_dome

Opublikowano

Kolega z góry ma rację. W wielu miastach funkcjonują koła naukowe związane z game devem lub koła twórców. Poszukaj.

Opublikowano

Dokładnie, praca zespołowa daje większe możliwości, jednak z doświadczenia wiem, że zebranie takiej grupki osób może potrwać ;) Mi trochę to zajęło, najpierw poznałem jedną osobę, która miała identyczny cel jak ja, potem szukaliśmy razem. Nie jest łatwo, ale jeśli będziesz na etapie poszukiwań, to nie trać czasu, tylko już coś działaj. Najtrudniej chyba znaleźć grafików (tak było i jest w naszym wypadku), nie wiem dlaczego, ale większość grafików mimo, że w ogłoszeniu dokładnie jest napisane, że jest to grupa hobbystyczna i ewentualne wynagrodzenia będą dopiero po wydaniu gry (o ile się sprzeda), to jako pierwsze pytanie zadają "ile mi zapłacicie?", "co ja z tego będę miał?". Można by się już na tym etapie zniechęcić, ale nie w naszym wypadku. Wszystkim radzę nie poddawać się z powodu błahostek. Trzeba tylko chcieć.

Jakby co, to my nadal z chęcią przyjmiemy duszyczki do zespołu (w szczególności grafików, którzy nie oczekują na start wypłaty jak na umowie o pracę xD).

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Aktualnie rozpisuję fabułę, mam trochę pomysłów na wiele wątków, ale ciężko mi się zdecydować xD
Więc koncepcje co chwile się zmieniają/modyfikują. Piszę głównie w czasie "weny", później dokonam selekcji.
Oprócz tego rozpisuję bohaterów, mniej więcej planuję jak będą wyglądali. Niedługo pewnie wezmę się za szkice.
Planuję założyć wątek pracy nad tą gierką, co do tego to zdania nie zmieniłam :D

Opublikowano

zainteresuj się narzędziem Twin

A jeśli ejsteś z wawy, to dziś wieczorem jest spotkanie na którym będzie opowiadane między innymi o tym narzędziu.

Opublikowano
3 godziny temu, jimmyblack napisał:

zainteresuj się narzędziem Twin

A jeśli ejsteś z wawy, to dziś wieczorem jest spotkanie na którym będzie opowiadane między innymi o tym narzędziu.

Nawet nie wiesz jak w tej chwili żałuję, że z Wawy nie jestem :( Jednocześnie jest wystarczająco daleko żeby tam dziś nie dotrzeć xD 
W każdym razie poczytałam teraz trochę o tym narzędziu i to już bardziej konkretny punkt zaczepienia, dzięki za tak przydatne informacje!

Opublikowano

A skąd jesteś? W wielu miastach są stowarzyszenia twórców gier. W wielu miejscach są też organizowane game jamy. Niedługo jakiś ma być w Radzyniu podlaskim.

Opublikowano
2 godziny temu, jimmyblack napisał:

A skąd jesteś? W wielu miastach są stowarzyszenia twórców gier. W wielu miejscach są też organizowane game jamy. Niedługo jakiś ma być w Radzyniu podlaskim.

Ja akurat jestem z Rzeszowa xD 

Opublikowano

Hmm coś tam musi być związanego z grami. W Rzeszowie mamy oddział naszej firny ;]

Opublikowano
Dnia 15.06.2017 o 12:49, jimmyblack napisał:

Hmm coś tam musi być związanego z grami. W Rzeszowie mamy oddział naszej firny ;]

Będę musiała się tym zainteresować, ale najpierw chciałabym mieć dobrą "bazę" do pracy :D A co to za firma, jeśli mogę zapytać? :) 

Opublikowano

Hej! 

Mój poziom w programowaniu też sięga dna i w ogóle jestem ciulowy jak borszcz, ale moglibyśmy założyć team.

Też jestem z Podkarpacia, w razie czego odezwij się na TeamSpeak'u (IP: 137.74.223.53, domena: ts.totalnie-polski-rpg.pl) do hypnoS'a. Jestem praktycznie cały czas.

Mam drugiego członka ekipy który umie coś więcej i jest chętny do pomocy.

Pozdrawiam!

Opublikowano

@TheWilk Dzięki za odzew, myślę, że póki co pozostanę solo, chciałabym poświęcić max mojej energii na swój projekt :) Co nie znaczy, że w przyszłości zdania nie zmienię, haha xD 

@Wirujący No mam nadzieję, że taki się okaże! :D 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

... czytając mam kilka problemów...

pierwszym z nich jest określenie twojej "płci"

Jeden cytat ( uwaga kierowana na czerwone zaznaczenie plz :P )

częstego bujania w obłokach pomyslałam, że chciałabym // pomyślałAM - czyli że dziewczyna tak ?...

Drugi cytat: ( ponownie czerwony kolor )

w ogóle jestem ciulowy jak borszcz // jestEM - czyli że chłopak tak ?...

cóż...

nie trzeba mieć umiejętności programowania... UE4 to silnik nie tylko dla gier wysokiej rozdzielczości oraz 3D 

UE4 pozwala stworzyć też proste gry 2D... a większość zawartości możesz pobrać z neta ^_^ wystarczy skopiować blueprinty...

UE4 pozwala w całości stworzyć grę na Blueprintach... a one z programowaniem prawie nic wspólnego nie mają :P

i nie wymagają EPICKICH UNREALNYCH umiejętności ^_^

wystarczy zablokować kamerę w jednej osi i pozwalać przemieszczać się jej tylko po 2 pozostałych... i masz grę 2D :)...

potem wystarczy zrobić zwykłe płaskie modele 3D na których są twoje grafiki i YEY... jest gra 2D ^_^...

Opublikowano
Dnia 15.07.2017 o 19:32, PanTobi napisał:

częstego bujania w obłokach pomyslałam, że chciałabym // pomyślałAM - czyli że dziewczyna tak ?...

cóż...

nie trzeba mieć umiejętności programowania... UE4 to silnik nie tylko dla gier wysokiej rozdzielczości oraz 3D 

UE4 pozwala stworzyć też proste gry 2D... a większość zawartości możesz pobrać z neta ^_^ wystarczy skopiować blueprinty...

UE4 pozwala w całości stworzyć grę na Blueprintach... a one z programowaniem prawie nic wspólnego nie mają :P

wystarczy zablokować kamerę w jednej osi i pozwalać przemieszczać się jej tylko po 2 pozostałych... i masz grę 2D :)...

potem wystarczy zrobić zwykłe płaskie modele 3D na których są twoje grafiki i YEY... jest gra 2D ^_^...

ahhahahhahahhahahah dojebałeś i to ostro :D

Słowo jestem jest używane tak samo przez chłopaków, jak i dziewczyny!!! Jak np dziewczyna powinna powiedzieć chłopakowi, że już jest i na niego czeka? "Już jestem i czekam na Ciebie."? a może "Już jestam i czekam na Ciebie"? Mogłeś doczepić się przynajmniej do słowa "ciulowy", który oznaczałby chłopaka, bo dla dziewczyny byłoby "ciulowa", natomiast jest jedna kwestia.  to są słowa użytkownika TheWilk, więc nie wiem, jak czytałeś ten temat.

Opublikowano
Dnia 15.07.2017 o 19:32, PanTobi napisał:

cóż...

W takim wypadku poćwicz czytanie nicków ...
Wracając ile osób tyle opini: Unity również wspiera 2D w bardzo wygodny sposób.

Opublikowano

@xSauron

@PanTobi

Czy sprawdziliście czym jest gatunek, który chce zrobić osoba, która założyła temat? Przy takiej grze używanie silników UE lub Unity nie ma całkowicie sensu, gdyż używałaby jedynie opcji HUD. Do robienia takich rzeczy są lepsze programy.

Opublikowano

@PanTobi Zazwyczaj każdy problem ma swoje rozwiązanie, zatem rozwieję Twoje wątpliwości. Jestem kobietą. Musisz uwierzyć na słowo xD Męska część wypowiedzi, jak już tutaj inni rozmówcy zdążyli zauważyć, została "zaczerpnięta" z wypowiedzi innego użytkownika. W każdym razie dziękuję za odzew,rady oraz za poświęcenie swojego czasu i uwagi :D .
@Frejus Od dzisiaj "Ja jestam". Powaliłeś mnie tym na kolana, haha! :D 
@xSauronDziękuję za odzew!
@jimmyblack Dziękuję za tak aktywne uczestnictwo w tym wątku! Jak zawsze, można liczyć u Ciebie na konkrety.   

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...