Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Katalog filmów online

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym wam przedstawić mój najnowszy projekt "Katalog filmów online". Co prawda baza na chwilę obecną liczy ok 2 tyś filmów lecz w ciągu miesiąca chcemy osiągnąć prawie 20 tysięcy filmów. Strona jest nowa więc wszelkie uwagi dot. działania i jakiekolwiek spostrzeżenia mile widziane. Zapraszam do oceny oraz do mówienia co ew. jest do poprawy.

http://www.boxfilm.pl

Pozdrawiam ;D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ogólnie wszystko wydaje mi się ładnie zrobione. A co do tego co według mnie poprawiło by korzystanie ze strony to:
- Pobieranie ocen z filmwebu (wyświetlała by sie ocena przy filmie na obrazku)
- Po najechaniu na film też opis np z filmwebu by się wyświetlał w tooltipie
- Sortowanie po dacie premiery filmu, ocenie z filmweb
- Na urządzeniach mobilnych zrobić jakieś kafelki albo menu z wyborem kategorii bo te napisy są trochę zbyt małe i ciężko się wciska.

Opublikowano
Dnia 20.06.2017 o 21:39, seweryn55 napisał:

Ogólnie wszystko wydaje mi się ładnie zrobione. A co do tego co według mnie poprawiło by korzystanie ze strony to:
- Pobieranie ocen z filmwebu (wyświetlała by sie ocena przy filmie na obrazku)
- Po najechaniu na film też opis np z filmwebu by się wyświetlał w tooltipie
- Sortowanie po dacie premiery filmu, ocenie z filmweb
- Na urządzeniach mobilnych zrobić jakieś kafelki albo menu z wyborem kategorii bo te napisy są trochę zbyt małe i ciężko się wciska.

Nad mobilną wersją będę pracował jednak na chwilę obecną priorytetem dla mnie jest poszerzanie ilości dostępnych filmów. Co do reszty podpunktów jest to dość daleka przyszłość bo raczej nie planowałem "integrować" się z filmweb. Miało być prosto i schludnie co nie oznacza, że takie coś się nie pojawi :)

Opublikowano
9 godzin temu, Marchwj napisał:

O, alternatywa dla niedziałającego już filiser.tv :D planujesz dodawać seriale? 

Na chwilę obecną same filmy co do seriali aktualnie nie planuję. Może w przyszłości :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Powiedz na ile to jest legalne i skąd macie taką bazę filmów? Czy nie będziecie Wy i użytkownicy waszego serwisu mieli problemów?

Opublikowano
12 godzin temu, Frejus napisał:

Powiedz na ile to jest legalne i skąd macie taką bazę filmów? Czy nie będziecie Wy i użytkownicy waszego serwisu mieli problemów?

My tylko udostępniamy kod embed. Żaden z plików nie jest hostowany na naszych serwerach. Film który łamie prawa autorskie i dostaniemy zgłoszenie jest od razu usuwany z serwisu bez możliwości ponownego dodania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 8.07.2017 o 10:06, danielhinz napisał:

My tylko udostępniamy kod embed. Żaden z plików nie jest hostowany na naszych serwerach. Film który łamie prawa autorskie i dostaniemy zgłoszenie jest od razu usuwany z serwisu bez możliwości ponownego dodania.

Problem w tym, że gdyby jakaś firma, korporacja, telewizja chciała i tak was zdejmie, jesteście świadomi tego, że udostępniacie pirackie filmy. 

Tego typu tłumaczenie przerabialiśmy już w dziesiątkach większych serwisów, z większym zapleczem prawnym. 

74f31dbf1675f.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 22.07.2017 o 16:52, Ups... napisał:

Problem w tym, że gdyby jakaś firma, korporacja, telewizja chciała i tak was zdejmie, jesteście świadomi tego, że udostępniacie pirackie filmy. 

Tego typu tłumaczenie przerabialiśmy już w dziesiątkach większych serwisów, z większym zapleczem prawnym. 

Dlatego takie firmy zgłaszają nam filmy które łamią prawa autorskie i w ciągu 24 godzin są one usuwane z witryny i zablokowane przed ponownym dodaniem.

Opublikowano
7 godzin temu, danielhinz napisał:

Dlatego takie firmy zgłaszają nam filmy które łamią prawa autorskie i w ciągu 24 godzin są one usuwane z witryny i zablokowane przed ponownym dodaniem.

Zgłaszają, póki nie zachcą czegoś więcej niż zdjęcia filmu ze strony. Jedna firma zgłosi to wam, druga pozwie. Tym bardziej, że to nie przypadek pojedynczego filmu, bo robisz to masowo.

Dwa lata temu prowadziłem większy serwis tego typu (z 100k filmów + seriale) i każda moja wypowiedź tutaj jest poparta doświadczeniem. Na twoją korzyść działa jedynie to, że nie masz tam żadnych kont premium, chociaż nie wiem jak z reklamami.

Nie odbieraj moich wypowiedzi w formie ataku tylko przestrogi.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Ups... napisał:

Zgłaszają, póki nie zachcą czegoś więcej niż zdjęcia filmu ze strony. Jedna firma zgłosi to wam, druga pozwie. Tym bardziej, że to nie przypadek pojedynczego filmu, bo robisz to masowo.

Dwa lata temu prowadziłem większy serwis tego typu (z 100k filmów + seriale) i każda moja wypowiedź tutaj jest poparta doświadczeniem. Na twoją korzyść działa jedynie to, że nie masz tam żadnych kont premium, chociaż nie wiem jak z reklamami.

Nie odbieraj moich wypowiedzi w formie ataku tylko przestrogi.

Rozumiem i nie mam do Ciebie żadnego żalu. Ale dziwi mnie zawsze fakt, że na YT też są dodawane filmy mimo to działa cały czas. 

Opublikowano
8 godzin temu, danielhinz napisał:

Rozumiem i nie mam do Ciebie żadnego żalu. Ale dziwi mnie zawsze fakt, że na YT też są dodawane filmy mimo to działa cały czas. 

Na cda kiedyś również, ale obie strony mają całkowicie inną politykę i zaplecze prawne. Dodatkowo tam filmy dodawane są przez użytkowników i zwyczajnie nie mają jak być w 100% kontrolowane czego w twoim przypadku powiedzieć nie można. Uwierz, że gdy przyjdzie co do czego dopiska pt. "Strona jest tylko zbiorem linków z internetu" nie wystarczy, mieliśmy już tego przykłady.

74f31dbf1675f.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ups... Jak się nie znasz, to proszę żeby się nie wypowiadał. danielhinz to działa tak. Jeżeli nie hostujesz na swoich serwerach filmów wszystko jest ok. Poprę to tymi słowami:

PE. Artykuł 3 ust. 1 dyrektywy 2001/29/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 maja 2001 r. wyroku stwierdził, że co do zasady zamieszczanie linków odsyłających do utworów chronionych prawem autorskim nie jest naruszeniem tego prawa przez osobę publikującą odnośnik. Trybunał odwołał się także do pojęcia „udostępniania publicznego” wskazując, iż jeżeli dane materiały zostały pierwotnie udostępnione w internecie w sposób nieograniczony, dla wszystkich jego użytkowników, to linkowanie do nich nie stanowi udostępniania utworu nowej publiczności. Trybunał wskazał także, iż dozwolone jest linkowanie w sposób umożliwiający zapoznawanie się z danymi utworami na stronie linkującej, czyli np. wstawianie miniaturki filmów, obrazków itp.

A jeżeli chcesz mieć pewność co do tego wstaw to do regulaminu:

Wszelkie roszczenia prawne, własności intelektualnej należy kierować do serwisów hostujących materiały.

Więc nie ma się czego bać. Twój projekt jest bardzo fajny. Powodzenia w rozwijaniu go ;)

A Ty Ups... nie mów jak nie wiesz... Sam prowadzę taki serwis i dobrze wiem co można a czego nie.

Opublikowano
Dnia 11.08.2017 o 09:27, SzyszkuPL napisał:

Ups... Jak się nie znasz, to proszę żeby się nie wypowiadał. danielhinz to działa tak. Jeżeli nie hostujesz na swoich serwerach filmów wszystko jest ok. Poprę to tymi słowami:

PE. Artykuł 3 ust. 1 dyrektywy 2001/29/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 maja 2001 r. wyroku stwierdził, że co do zasady zamieszczanie linków odsyłających do utworów chronionych prawem autorskim nie jest naruszeniem tego prawa przez osobę publikującą odnośnik. Trybunał odwołał się także do pojęcia „udostępniania publicznego” wskazując, iż jeżeli dane materiały zostały pierwotnie udostępnione w internecie w sposób nieograniczony, dla wszystkich jego użytkowników, to linkowanie do nich nie stanowi udostępniania utworu nowej publiczności. Trybunał wskazał także, iż dozwolone jest linkowanie w sposób umożliwiający zapoznawanie się z danymi utworami na stronie linkującej, czyli np. wstawianie miniaturki filmów, obrazków itp.

A jeżeli chcesz mieć pewność co do tego wstaw to do regulaminu:

Wszelkie roszczenia prawne, własności intelektualnej należy kierować do serwisów hostujących materiały.

Więc nie ma się czego bać. Twój projekt jest bardzo fajny. Powodzenia w rozwijaniu go ;)

A Ty Ups... nie mów jak nie wiesz... Sam prowadzę taki serwis i dobrze wiem co można a czego nie.

W porównaniu do Ciebie nie opieram swojej wiedzy o to co wyczytam w internecie. Prawda jest taka, że nie masz pojęcia co robisz, ale znam to i rozumiem, bo sam kiedyś zgrywałem kozaka na podstawie artykułów, które potrafiłem wkleić w wypowiedź czy regulamin strony. Wiadomo, normalną sprawą jest to, że interpretujemy prawo tak jak nam wygodnie, niestety egzekwuje je ktoś inny. Pomijam fakt, że ten artykuł ma się nijak do udostępniania filmów...

Zadam Ci jedno pytanie powiązane z artykułem, który wkleiłeś, odpowiedz sobie na nie sam: Co w przypadku kiedy utwór sam w sobie łamie prawa autorskie?

Resztę pytań zostawię sobie na następne wypowiedzi, gdybyś zechciał jeszcze dyskutować.

Dodatkowo zapoznaj się z tym, czym jest ODNOŚNIK, LINK i IFRAME/EMBED, bo osadzanie strony lub jej elementu w np. iframe nie jest jej linkowaniem.

Na koniec dodam, że życzę Ci, żeby twój serwis skończył tak samo jak mój i wiele innych ponad 2 lata temu, zaboli, gwarantuję wrażeń.

Edit: Jeszcze coś. Skoro tego typu portale są jak najbardziej legalne i uczciwe w stosunku do prawa, jak to jest, że jakaś np. randomowa telewizja, wytwórnia itp. może kazać usunąć Ci dany materiał? Skoro to legalne to teoretycznie mogą Cię cmoknąć.

74f31dbf1675f.jpg

• 6 miesięcy temu...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Dnia 14.04.2018 o 08:59, danielhinz napisał:

Chwilowy problem z serwerami. Już dalej wszystko śmiga :)

Wejdz na gg przyjacielu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...