Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

nieudana aktualizacja biosu

Mrcziter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie udana aktualizacja biosu i komputer nie chce sie uruchomic chodzi przez pare sekund i sie resetuje i tak w kolko co robić :/

@ref 

Pomogłem?! Daj Lubie To!

Opublikowano

acer aspire m3640. 

probowalem baterie wyjac i zworke. prawdopodobnie zly bios wgralem jak to naprawic? :/

Pomogłem?! Daj Lubie To!

Opublikowano

Tak stara płyta wiec możliwe ze Ją uwaliłeś.

Reset przez baterie.

Czynność tą wykonujemy gdy komputer jest wyłączony.

Na każdej płycie głównej znajduje się 3 Volt-owa bateria wielkości monety 1 zł. (zdjęcie wyżej), której zadaniem jest zachowanie aktualnych ustawień BIOS-u płyty głównej oraz daty i godziny, gdy komputer jest wyłączony. Umiejscowienie baterii na płytach głównych jest różnorakie.

Wyciągamy baterię na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wkładamy baterię z powrotem na swoje miejsce i włączamy komputer. Ot cała filozofia 

Niektórzy zapewne stwierdzą, że 30 minut to za długo. W niektórych płytach głównych rzeczywiście wystarczy wyciągnąć baterię na kilka sekund, po czym BIOS resetuje się. Osobiście spotkałem się z płytami głównymi, w których reset następował po 10, 30, a w jednej nawet po 40 minutach. Zatem uznajmy 30 minut za optymalny czas, po którym reset BIOS-u w 99% przypadków nastąpi.

sygaa.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...