Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aion?Czy warto?

RyXeL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Nigdy w aiona nie grałem ale zawsze chciałem, lecz prywatne servery WoW'a mnie zawsze zatrzymywały. Chciałbym powrócić do MMO.Kieruje moje pytanie do graczy weteranów którzy grają w tą gierke pare lat.Czy warto zacząć i zagłębić się w ten świat?Czytałem wiele recenzji o tym jak Aion traci w ich oczach i że zmierza w stronę P2W.Drugim moim pytaniem jest to ile ta gra waży?

12Z3na4w70uNWDDFCGFCG.gif

Gość edzio2678
Opublikowano

Jeżeli chodzi o Aiona to wydaje mi się że narazie to tylko privy a jeżeli chcesz się na**erdalać z innymi na wysokim poziomie to serwer Not Aion. Ale myślę że zaraz Velkoz Ci wyczerpująco odpowie na twoje pytanie

Opublikowano

Odpowiedzią na to są po prostu wcześniejsze tematy, w których się wypowiadałem na identyczny temat.

Odsyłam:

http://www.mpcforum.pl/topic/1585343-aktualna-sytuacja-w-aion-online/#entry13375790

http://www.mpcforum.pl/topic/1611088-not-aion-wasze-opinie/#entry13562322

A mnie trochę dziwi, że skoro gra Ci nie odpowiada, to mimo to nadal przy każdej możliwej okazji odstraszasz ludzi, którzy chcą zacząć grać. Dajże spokój ;)

W każdej grze, jeśli mocno załaduje się pln w is, to będzie miało się znaczną przewagę nad pozostałymi graczami. Tego się nie przeskoczy. To jest biznes. Fakt, wiele rzeczy w polityce GF wkurza, ale gra się nie kończy na byciu pierwszym w rankingu i posiadaniu najlepszego eq. Niektórzy grają 4fun i dobrze się bawią w gronie znajomych ;) Mnie przyjemność daje np. pve i marnowanie kasy na nowe ciuszki. Wszystko zależy od tego, czego oczekuje się od danej gry.

Polecam Aiona. Sama wróciłam do gry po długiej nieobecności i na razie wszystkie zmiany mi się podobają. Nie można się w tej grze nudzić. :)

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Odpowiedzią na to są po prostu wcześniejsze tematy, w których się wypowiadałem na identyczny temat.

Odsyłam:

http://www.mpcforum.pl/topic/1585343-aktualna-sytuacja-w-aion-online/#entry13375790

http://www.mpcforum.pl/topic/1611088-not-aion-wasze-opinie/#entry13562322

A mnie trochę dziwi, że skoro gra Ci nie odpowiada, to mimo to nadal przy każdej możliwej okazji odstraszasz ludzi, którzy chcą zacząć grać. Dajże spokój ;)

W każdej grze, jeśli mocno załaduje się pln w is, to będzie miało się znaczną przewagę nad pozostałymi graczami. Tego się nie przeskoczy. To jest biznes. Fakt, wiele rzeczy w polityce GF wkurza, ale gra się nie kończy na byciu pierwszym w rankingu i posiadaniu najlepszego eq. Niektórzy grają 4fun i dobrze się bawią w gronie znajomych ;) Mnie przyjemność daje np. pve i marnowanie kasy na nowe ciuszki. Wszystko zależy od tego, czego oczekuje się od danej gry.

Polecam Aiona. Sama wróciłam do gry po długiej nieobecności i na razie wszystkie zmiany mi się podobają. Nie można się w tej grze nudzić. :)

Stwierdzenie, że gra mi nie odpowiada nie jest na miejscu. 

Po prostu nie będę polecał ludziom gówna, przy którym będą marnować czas...

Aion to czysty dowód na to, jak zniszczyć genialny produkt.

Gra jako gra - super. Świetne PvP, świetny świat, fabuła jakaś jest, wszystko jest w miarę przemyślane, bardzo fajne klasy postaci + 80% tego, co grałem to wspominam dobrze.

Czy odstraszam ludzi?

Nie. 

Ludzie sami proszą o OBIEKTYWNĄ opinię, a ja, jako weteran gry, udzielam im jej.

Mam chyba najlepsze porównanie ze wszystkich forumowiczów tutaj + jeśli byli GM'owie także krytykują aktualną POLITYKĘ W GRZE to chyba coś jest nie tak. 

Ponadto nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że "W każdej grze, jeśli mocno załaduje się pln w is, to będzie się miało znaczną przewagę nad pozostałymi graczami. Tego się nie przeskoczy."

- Powiedz to twórcom gry Guild Wars 2 :)

Aion zastosował najbardziej chamski model P2W z tego względu, że zostały wprowadzone "ukryte" aktualizacje, które modyfikowały grę do tego stopnia, że gracze zostali odcięci od wielu opcji zyskiwania waluty wewnątrzgrowej. 

O tym także gdzieś wspominałem i się rozpisywałem.

Wiadomo, że KAŻDY twórca chciałby zarabiać na swoim produkcie, ale niektóre zmiany są po prostu chamskie i działają na niekorzyść gracza.

Taka jest opinia wielu ludzi, nie tylko moja, ale innych weteranów, z którymi zarwałem nie jedną nockę w ciągu wielu lat wspólnej gry :)

Co dalej?

Nigdzie nie napisałem, że gra się kończy na byciu top1.

Gry mmorpg nie kończą się na posiadaniu X miejsca w rankingu :)

Jednakże, chodzi o to, aby móc grać na w miarę równym poziomie.

Panowie z Gameforge'a nie troszczą się o Aiona. Aktualnie około 70% graczy zapieprza na exploicie do makro, albo skryptach, a dlaczego? Bo to jest po cześci "legalne" oprogramowanie. 

Pozostałe 30% gra uczciwie i są to głównie ludzie, którzy:

A) Są nowi i nie wiedzą, co to skrypty

B) Mają konta o wartości 3 średnich krajowych w Polsce :)

Głównie o to chodzi.

Nie warto "kosztować" produkt, który jest zaniedbywany, i na którego "twórcy" mają wywalone.

Po co?

Bezsens...

Czy aktualnie da się grać w Aiona 4fun?

Jeśli masz podstawowy set, fajną ekipę to pograsz 4fun, co nie zmienia faktu, że gra na dłuższą metę Cię po prostu zanudzi...

Aktualny end game toczy się na poziomach 73 do 75.

Zanim "newbie" dobije taki poziom to minie naprawdę sporo czasu.

Zanim "newbie" uzbiera na podstawowy gear to minie W CIUL czasu ze względu na pewne patologiczne zmiany.

Prawda jest taka, że trzeba się sporo nadymać, aby nasza główna postać coś znaczyła w dzisiejszych aktualizacjach.

Czy warto?

Nie.

Wykresy same o tym mówią :)

Kolejna rzecz:

Czy warto wypruwać sobie flaki, aby w kolejnej aktualizacji nasza postać byłą kompletnym zerem, pomimo tego, ze aktualnie mamy 2 najlepszy set w grze? 

Niezbyt.

Aion to TYPOWE KOREAŃSKIE MMORPG.

Europa i NA to nie koreańce, nie mamy najmniejszego "podlotu" do tego, aby tak szybko generować pewne rzeczy, jak oni.

Warto nadmienić, że Koreańskie serwery sa także dostosowane pod ich styl gry tzn. nałogowe farmienie.

Pomimo tego, że tam także istnieje p2w w jakimś stopniu, to sama gra oferuje im naprawdę, naprawdę wiele. 

Gra jest dla nich zdecydowanie bardziej przyjazna, niż EU Aion dla przeciętnego europejczyka, który szuka po prostu zabawy.

Trudno mi się  było rozstać z Aionem.

Sam ubierałem swoją postać, ale to stało się dla mnie pointless - Stawianie postaci na AFK, aby robiła wrażenie  -> Wchodzenie do gry o konkretnych godzinach, aby wykonać w grze konkretną aktywność np. Dredgion, Runatorium, SWB --> Dorabianie sobie na skiny.

Moja gra wyglądała tak, że 80% czasu siedziałem na afku, a 20% robiłem PvP, bo END GAME AIONA to 100% PvP, a PvE to jedynie drobny dodatek, aby sobie troszkę dorobić, albo coś zrobić z legionem.

Dodam, że postać była świetnie ubrana :)

Współczuję nowicjuszom, którzy ostro zapieprzają po dobry gear, a potem dowiadują się, że endgame to PvP, na które wchodzą o konkretnych godzinach, albo idą na open world ;d

Lepiej iść na NotAiona oraz wspierać twórców tego serwera, którzy sa naprawdę porządnymi ludźmi.

PvP jest tam lepsze, właściwie na najwyższym poziomie + nie musimy wchodzić o konkretnych godzinach i załamywać się, że pominęliśmy jakąś aktywność z powodu braku czasu...

Tam ze wszystkim zdażymy.

NotAion w porównaniu do globala JEST DLA LUDZI.

To jest podstawa:

GRA JEST DLA LUDZI, A NIE LUDZIE DLA GRY.

Global = nie ma Cię 3 dni w grze i jesteś w ciul do tyłu.

I nie odstraszam ludzi od gry, bo grę nadal polecam, ale nia na globalu, tylko na NotAionie :)

Jeśli mam polecić coś innego, bo wielu ludzi się mnie o to ostatnio pyta na PW, to polecam zapoznać się z Guild Wars 2.

Nie ma tam p2w, item shop to właściwie rozwinięcie bazowego kreatora postaci + sama gra ma naprawdę ciekawe eventy.

Nie każdemu spodoba się sam combat, ale... warto spróbować, jak już ktoś faktycznie ma dosyć Aiona.

Odniosę się jeszcze do ostatniego zdania w Twojej wypowiedzi, a mianowicie: "Nie można się w tej grze nudzić."

Aktualny patch to same nudy, a kolejne aktualizacje to już wgl będzie destrukcja samego Aiona xDDDD

- Konkretne godziny różnych wewnątrzgrowych aktywności

- Monotonne i długotrwałe bicie lvla, aby wgl wejść na endgame i tym głupim poziomem nie odstawać

- Sama gra nie jest w żaden sposób "nagradzająca". Bijesz ten głupi lvl, zdobywasz powolutku ten gear i nie czujesz się nagradzana za to, co robisz.

- P2W eventy, których nie opłaca się robić. Są cholernie nudne, kretyńskie i bezsensowne.

Potrafiłem robić te eventy na 30+ postaciach i nie raz nawet 120kk z tego nie było xDDDD

- Same sposoby na szybkie wbijanie lvla są tak nudne, że schodzenie po schodach jest ciekawsze...

Współczuję każdemu, kto nie wie, jak nabijać lvl, bo wtedy to dopiero musi być to porażka

- Wielomiesięczne zdobywanie gearu CHYBA ŻE masz 10kkk na postaci, to cały gear w klasie: 3,5 - 4/5(taki system oceniania) zrobisz w jeden wieczór

Mam powiedzieć, ile gracz na NA wywalił, aby zrobić najnowszy gear na +20? 

Kilka tysięcy :) 

- Nowy gracz, który nie chce wydawać pieniędzy  na item shop, albo kinahy na allegro(nie polecam) ma naprawdę przesrane, bo KAŻDA średnio ubrana postać(a aktualnie 75% EU lata w średnim gearze, a nie będę Ci przypominać ile czasu mamy już aktualizację z dopiskiem "5") będzie one shotować jego postać. 

- Aktualizacje faworyzuję postacie.

Aktualnie granie np. Sorcem to po prostu porażka

Patologią jest to, że w takiej grze mmorpg panuje swego rodzaju meta i popyt na niektóre postacie

Możesz się z tym kłócić, ale tak jest :)

Teksty, że gra jest 4fun i dla relaksu W TYM PRZYPADKU są po prostu kiepskie, ponieważ gra została przerobiona tak, abyś Ty czuła się jak najmniej nagradzana.

Ciężko z tego czerpać zabawę.

Jak ktoś mi chce zarzucać brak cierpliwości, to zachęcam do sprawdzenia, ile kiedyś robiło się set Forgotten Seal oraz Miragent + jak się te sety robiło.

Wszystko ma swoje granice, ale wprowadzanie grafika do gry, który sprawia, że ten, kto go nie przestrzega jest po prostu słabszy to kpina.

Opublikowano

W takim razie jak dostać się na Not Aion?Jak pobrać i nie trafić na globala?Jeśli jestem graczem który chce sobie pograć PVE to czy dostane rozrywki 4Fun bez "wypruwania sobie flaków"?

12Z3na4w70uNWDDFCGFCG.gif

Opublikowano

W takim razie jak dostać się na Not Aion?Jak pobrać i nie trafić na globala?Jeśli jestem graczem który chce sobie pograć PVE to czy dostane rozrywki 4Fun bez "wypruwania sobie flaków"?

Do Not Aiona potrzebujesz klienta NA (chyba, że coś się zmieniło), natomiast żeby trafić na Not Aion a nie na NA musisz pobrać z ich strony plik. W internecie jest dużo poradników na ten temat, po polsku też są jeżeli nie znasz innego języka.

Co do PvE to wątpię czy na Not Aion jest coś takiego, to jest typowy serwer pvp, jeżeli chcesz PvE to tylko global tak jak to zrobiła LittleBlack lecz nie wiem czy długo wytrzymasz (powody wypisał Velkoz)

Poradniki:

Opublikowano

NotAion to 100% PvP.

Jest tam drobny kontent PvE, ale na zasadzie dobicia punktów, aby kupić gear, albo dofarmić troszkę AP.

Co do PvE ogólnie w Aionie - 80% to PvP, a 20% to PvE :) 

Tak działają globalne serwery. 

PvE to głównie okres od 1 do 70-72 lvla.

Potem robisz konkretne aktywności na mapie, na które poświęcisz maksymalnie 3 godziny dziennie, a reszta? PvP.

To nie jest gra typu Metin2, że PvE stanowi powyżej 65% samej gry.

Na takie coś nie masz co liczyć.

Jeśli faktycznie interesuje Cię Aion, to sprawdź sobie, śmiało, bo warto chociażby dla samego sprawdzenia, ale na dłuższą metę się to nie opłaca.

Dobicie 65lvla to aktualnie kwestia kilku dni dla typowego "newbie", który czasem zapyta lepszego gracza o podstawy. 

Dobicie 70 poziomu, gdy masz już 65, to dla typowego nowicjusza ze 2-3 tygodnie w zależności od tego, ile czasu poświęca.

Jaki z tego wniosek?

Do początku end game'u dochodzisz całkiem szybko, bo kalkulujmy, że w Twoim przypadku zajmie to max 1,5 miesiąca, chyba że farmisz po 10 godzin dziennie to 65lvl masz za 2 dni, a 70 dobijesz w ciągu kolejnych 8-10 dni.

Co dalej? Będziesz po prostu starał się utrzymać na tym end game, albo właściwie po prostu w niego wejść, co zajmie Ci naprawdę duuuuużooooo czasu, jeśli nie masz przy sobie sporej gotówki w grze.

Każda aktywność PvP np. dredgion/runatorium, gdy idziesz solo kończy się w 70% przypadkach tym, że trafiasz na ludzi ze średnimi setami, którzy Twoją postać po prostu ściągają na 1-4 strzały w zależności od klasy postaci.

Przypomnę, że za przegraną tak właściwie gówno dostajesz.

Dobre legiony zazwyczaj chodzą ze swoją stałą ekipą na PvP, czasem wezmą kogoś, kto nie odstaje gearem, ale typowego świeżaka to co najwyżej poinstruują, jak ma zdobyć gear(item shop i sprzedawanie aion coins ; wykonywanie podstawowych aktywności typu daily/weekly w grze ; wybijanie konkretnych mobów).

Monotonna robota.

Głównie z tego względu nie polecam zaczynać przygody z globalnym Aionem, bo po prostu nie jest przyjazny nowym graczem, a co dopiero starym...

RAZ NA RUSKI ROK gameforge zainteresuje się własnymi UJEMNYMI WYKRESAMI aktywności w grze i stwierdzą, że zrobią event dla nowych graczy na zasadzie - "Zarejestruj się, nabij 65 poziom błyskawicznie, dzieki darmowym bonusom, a gdy już to zrobisz to dostaniesz podstawowy gear PvE, który farmisz w rzeczywistości 10 dni, dostaniesz konika, czy innego stwora na X dni, masę potionów i inne duperele".

Fajna sprawa, bo dzięki temu nowy gracz będzie w stanie radzić sobie z podstawowym PvE, ale tak to...

Sam wiesz :)

Lepiej się pobaw w Guild Wars'a 2 :)

Taka jest moja rada. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...