Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Starbound czy Terraria?

CiasteczkoMen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście to każda ma swoje plusy i minusy, jedno mające coś, czego drugie nie ma, dla przykładu taki Starbound, który ma swoją fabułę, generowane przedmioty i NPC, i różnorodność planet możliwych do zebrania. No i oczywiście nieskończona ilość tychże sfer.

Idąc dalej, Starbound ma swoją fabułkę, różne lokacje, możliwosć teoretycznie nieskończonej eksploracji oraz wspierany przez Steam - Warsztat modyfikacji, które może nam dodać kilka dodatkowych godzin rozgrywki.

Terrka jest za to moim zdaniem bardziej przyjazna graczowi, który może spokojnie i bez stresu odkrywać tajniki gry (Co wcale nie mówię, że Starbound tego nie robi, bo robi ale w taki... Inny sposóB).

Rozgrywka multiplayer, stawiam na równi obu gierkom, why? Jakby to ująć, obie z nich dają 200% więcej funu grając z kimś, choć Terrka, proponując tryb expert, robi dobry balans pomiędzy ilością graczy a trudnością w pokonywaniu przeciwników, gdzie w SB to mocno kuleje. Ale mimo to, fun jest i to chyba jest najważniejsze, może to dorobią w przyszłości w update 1.3.

Osobiście jednak, pod kątem przyjemności i rozgrywki, stawiam na produkcję studia Chucklefish.

Opublikowano

Terraria nie posiada fabuły, Gracz od początku rozgrywki może decydować co chce robić. W Starbound najlepiej jest przejść całą linię fabularną, aby zrozumieć tajniki i mechanikę gry, a ta jest bardzo ciekawa i wysoko oceniania nie tylko przez Graczy ale również przez recenzentów. Starbound jest bardziej złożony od Terrarii, nie jesteśmy zamknięci wyłącznie na jeden świat, możemy zwiedzać różne (generowanie proceduralnie) planety. 

Opublikowano

Terraria to typowa gra survival, w której ulepszasz swoją postać i pokonujesz kolejne bossy. Starbound to gra z fabułą, Dzięki fabule poznajemy całą grę. Jednak Terraria bardziej przyciąga gracza. Starbound staje się po kilku godzinach nudny i monotonny. Terraria natomiast ma dużo różnych broni, bossów i mobów. Przy Terrari spędziłem bardzo dużo czasu, natomiast przy Starboundzie przeszedłem tylko wątek fabularny i potem już przestałem grać. 

Opublikowano

Mocną stroną Terrarii jest rozbudowany silnik multiplayer jakim jest TShock. W Starbound mamy tylko StarryPy, który nie pozwala na chwilę obecną na jakąś znaczącą ingerencję w świat gry. Nie zgodzę się z faktem iż Starbound jest tylko ciekawy do end game. Możesz poszukiwać unikatowych przedmiotów, eksplorować nowe dungeongi albo po prostu wbić na jakiś serwer i odgrywać role-play. Możliwości są spore - to sandbox!

Starbound oferuje aktualnie aż 165 różnych setów zbroi! 

Gość ArtSergy
Opublikowano

Nie da się powiedzieć która gra jest lepsza, w obydwóch rozgrywka jest zupełnie inna. Jeżeli wolisz fabułę to wybierz starbound, a jeśli wolisz coś bardziej w stronę sandboxa to zagraj w terrarię.

Opublikowano

Według mnie jedna i druga gra jest tyle samo warta.

Jednak według mnie to Starbound jest lepszy. Sama tematyka kosmosu + sandbox miażdży :p

Bez nazwy-2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...