Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powrót do Terrarii

UpssErroR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kolega od dwóch dni zachęca mnie na powrót do Terarii. Osobiście grałem w ta produkcje tuż po jej premierze jakieś 2-3 msc po tym. Grę przeszedłem z tego co pamiętam całą i odblokowałem w niej wszystko. W grę grałem jakieś 2-3 tygodnie aż do osiągnięcia wszystkiego. Łącznie pograłem z jakieś 30-50h, bardzo fajnie wspominam tą produkcje, natomiast dobrze wiem, że jak skończy się wszystko to nie ma co w niej robić.

Mam pytania do graczy aktualnych/doświadczonych:

1. Czy dużo zmieniło się od momentu mojego odejścia z gry? (liczmy, że odszedłem parę lat temu)

2. Twórcy gry dalej wspierają grę? Aktualizują ją i o nią dbają?

3. Wcześniej grałem na wersji pirackiej, czy warto zakupić wersje oryginalną? Jakie są różnice?

4. Czy cena na steam 9.99 euro to dobra cena? Czy idzie zdecydowanie taniej kupić?

5. Czy na sprzęcie Intel Core i7-k4700MG / 8 GB RAMU / GeForce GT 740M gra będzie chodzić płynnie i stabilnie na dobrych detalach? Dodatkowo czy będzie możliwość nagrywania w dobrej jakości na np. YT?

6. Jak się ma gra online? Dużo ludzi gra? Dużo serverów jest? Ogólnie jak wygląda community? 

7. Czy gra online a single player bardzo dużo się różni? 

8. Czy po skończeniu gry (czyt. osiągnięciu wszystkiego) da się coś robić? Bo system budowania dla mnie był stosunkowo średni...

9. Prosiłbym o ogólne informacje - jakąś wypowiedź kogoś doświadczonego (swoje zdanie)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za udzielenie odpowiedzi na te pytania, życzę miłej majóweczki. 

Opublikowano

1. Sporo się zmieniło!

Jeśli nie grasz już parę lat to być może nie widziałeś nowego biomu crimson, nowych junglowych świątyń i plantery (zmiany w 1.2)

Dodano wędkowanie, moon lorda (finałowego bossa), wsparcie dla systemów Mac i Linux. Wielka aktualizacja mechanizmów, bramki logiczne (1.3)

https://www.youtube.com/watch?v=E0scnF8pXfU

https://www.youtube.com/watch?v=-nXdtDgpPeE

Sporo by opowiadać, gra w porównaniu z tym co było w 2011 jest nie do poznania. 

2. Jasne! Ostatnio wyszła aktualizacja, która dodała język polski.

W planach jest nawet 1.4, która przyniesie nam tryb creative.

3. Bieżący dostęp do aktualizacji i pełne wsparcie modyfikacji w tym profesjonalny zagraniczny support jest warte swojej ceny!

Osiągnięcia, przechowywanie postaci w chmurze, szybka gra ze znajomymi. 

4. Często bywają promocje!

Najniższą zanotowana cena oscylowała w granicach 2 euro rok temu w lutym.

Tydzień temu miała miejsca promocja -40%, cena w graniach 6 euro. Sam zdecyduj czy chcesz czekać na ewentualną obniżkę cen, a te zdarzają się dosyć często!

5. Nie powinno być problemów.

6. W Polsce community trochę wygasło na pewno to nie jest to samo co było rok, dwa, trzy lata temu ale to tak jest wszędzie, każda produkcja ma swoje 3 minuty.

Aktualnie może znajdą się trzy jakieś polskie serwery gry, za granicą jest tego dużo więcej. Nie mniej jednak Polska jest w czołówce jeśli chodzi o Graczy. Youtube to główny napęd polskiego community.

Jeśli masz grupkę znajomych i posiadasz wersję Steam to szybko będziecie mogli połączyć się i grać razem!

7. To zależy. Są serwery, które mocno ingerują w mechanikę gry, a są serwery, które stawiają na czysty survival. 

Niestety Terrariowe mapy nie są przystosowane pod duże serwery gier przez co rozgrywka jest często utrudniona.

8. End-game gry troszeczkę kuleje, tutaj przychodzą z pomocą jakieś serwery mini-gier bez SSC jeśli takowe istnieją. 

Ewentualnie budowanie, mechanizmy. 

9. Grałem w Terrarie 6 lat, prowadziłem mniejsze i większe serwery tej gry, poznałem sporo fajnych ludzi w community. Sama rozgrywka oferuje Ci rozbudowany świat gry, spore możliwości eksploracji i szeroką gammę różnych przedmiotów. Produkcja ta, daje Ci nieograniczone pole do popisu jeśli chodzi o kreatywność i ścieżkę rozwoju postaci. Grafika retro, niskie zużycie zasobów, niska cena. Jeśli lubisz sandboxy tego pokroju to zdecydowanie polecam ;)

Opublikowano

Dzięki za obszerną odpowiedź! 

Widzę, że naprawdę się dużo zmieniło :D 

Właśnie się zastanawiam czy kupować dzisiaj, czy czekać na obniżkę...

Pytanie mam do serverów online, jak wygląda ich stawianie? Czy można grać w jakiś sposób ze znajomymi, bez servera dedykowanego? 

Co do map, no właśnie mnie tak zastanawia, że duża ilość graczy raczej nie wchodzi w grę, w związku z tym iż świat gry jest ograniczony. Gdzie m.in w minecrafcie tego nie ma, bo mapka ciągle się generuje.

Z tego co pamiętam też, na single player byly latające wyspy na których były specjalne itemki - na online rozumiem, że przez to nie da się wszystkiego zdobyć? 

Pozdrawiam ;) 

Opublikowano

@UpssErroR Latające wyspy są też i na multiplayerze ale przy dużych serwerach zapewne są szybko zajmowane. 

Mając grę na Steam wystarczy kliknąć w menu grę ze znajomym przez Steam, nie musisz mieć serwera dedykowanego ;)

Opublikowano

@UpssErroR Latające wyspy są też i na multiplayerze ale przy dużych serwerach zapewne są szybko zajmowane. 

Mając grę na Steam wystarczy kliknąć w menu grę ze znajomym przez Steam, nie musisz mieć serwera dedykowanego ;)

Ok, a dopytam... czy nasza gra zostaje w jakiś sposób zapisana? Czy co każde wejście świat się zeruje...?

I jak to jest z przechowywaniem postaci? 

Wchodząc na jakiś server od razu mogę wejść jako kox?

Opublikowano

UpssErroR

Serwery dedykowane dzielą się na korzystające z SSC i nie korzystające z tego systemu (Server Side Character).

Te z SSC posiadają własną bazę danych i na takich musisz grać na nowej postaci, która jest zapisywana po stronie serwera. Te z wyłączonym SSC pozwalają na wejście postacią, którą grałeś na single.

W przypadku gry na Steam ze znajomymi. Tworzysz lub wybierasz istniejący już świat i zapraszasz na niego znajomych. Ekwipunek zapisuje się po stronie klienta przez co twój kolega może np. przynieść Ci drewno ze swojej mapy na singlu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...