Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Projekt serwera PvP, jaka wersja?

Jak oceniasz projekt?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Które pomysły byłyby ok? (Możesz wybrać wiele)

• Pojedyncze umiejętności
    • Klasy postaci np, Mag czy Wojownik
    • System umiejętności
    • System efektów wokół graczy z możliwością konfiguracji
  2. 2. Na jakiej wersji MC powinienem rozwijać plugin?

3. 3. Czy taki serwer PvP by Ci się podobał?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Pracuję obecnie nad projektem serwera PvP opartego na kitach. Od dość długiego czasu piszę pluginy do mc i myślę, że byłbym kiedyś w stanie stworzyć sobie autorsko zaprojektowany serwer (no może nie aż od zera, lecz w sporej większości zasady gry oparte by były na moich pluginach). Swój plugin rozwijam obecnie hobbystycznie, lecz chciałbym kiedyś go wykorzystać na swoim serwerze PvP :). Chciałbym się Was spytać, co sądzicie o pomysłach, które mogły by być na serwerze:

a ) Pojedyncze umiejętności związane np: ze strzelaniem z łuku, z poruszaniem się, rzucanie blokami, graczami ... no coś fajnego by się wymyśliło :),

b ) To co a) lecz podzielone na klasy i/lub kity z ekwipunkiem,

c ) System zarządzania umiejętnościami i możliwością wybrania kilku z wielu,

d ) System zarządzania efektów wokół graczy z różnego rodzaju particle według ciekawych wzorów, np helisy, śnieg nad graczem ... tu ograniczenie tylko kreatywności :). Planuje też dodać możliwość prostego konfigurowania efektów np. zmiana koloru, schematu wzoru, kierunek wzoru itd. Myślę, że fajnie by było dać możliwośc graczom się jakoś wyróżnić :p

Zacząłem pisać pluginy, gdyż mam w nich o dużą większą kontrolę nad światem w mc oraz nad pamięcią/procesorem niż w takich skryptach :p Wiedzę nad konfiguracją serwera oraz prowadzeniem go mam.

Na jaką wersję najlepiej się nastawić? Najnowszy stabilny 1.8 czy przerzucić się na 1.11 (które ma bardzo ciekawe, dużo bardziej rozbudowane API na przykładowo pomysły do skilli, lecz ma zupełnie nowy system walki)?

Czego byście najbardziej oczekiwali od takiego serwera?

=============== Poradnik do zaawansowanego PvP Minecraft ===============

============  http://www.mpcforum.pl/topic/941290-tut-zaawansowane-pvp/  ============

Opublikowano

No taki serwerek PvP że np. za zabicie jednego gracza otrzymujesz punkt za ten punkt możesz rozwinąć umiejętności. Jest do wyboru kilka map na mapach są rozmieszczone skrzynie ze skarbami. Grałbym ;)

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

Opublikowano

Z tego co widzę, to zdecydowanie powinienem przekonwertować mój kod pod 1.11, w sumie to nawet dobrze bo od 1.9 jest w końcu niezależne API w Spigocie na particle oraz pare innych wartych uwagi dodatków :). Jedynie bałem się, że gracze nie będą chcieli grać na PvP pod 1.11 z powodu systemu walki, lecz widzę, że się jednak dobrze przyjął :p

@Fari_Go Myślałem bardziej nad czymś w rodzaju expa za kille -> lvl, z czego każdy lvl dawałby 1 punkt umiejętności, który można by wykorzystać do ulepszenia obecnego lub do dodania innego skilla. Nie wiem jeszcze czy robić jakieś ograniczenia co do ilości umiejętności (w końcu jest tylko 9 slotów w hotbarze :p);  więcej niż 1 skill do łuku czy do miecza będzie raczej trudno zaimplementować.

Bardziej byś wolał przypisywanie skilli do id przedmiotu czy do numeru slotu? Gdyby do numeru slotu, gracz mógłby mieć różne skille na różne łuki/miecze itd :p

Co do skrzynek na mapie, myślałem nad tym i mogłyby zawierać nie tylko normalne przedmioty, lecz również jakieś ciekawe dodatki (np. granaty, ale to kwestia pomysłu i czasu :)).

=============== Poradnik do zaawansowanego PvP Minecraft ===============

============  http://www.mpcforum.pl/topic/941290-tut-zaawansowane-pvp/  ============

Opublikowano

@KonowaL Też tak jest nieźle (z tymi punktami oraz levelami), ja szczerze wolałbym w slotach :). Zapowiada się naprawdę dobry projekt życzę Ci powodzenia.

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...