Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MySQL - kiedy, co i jak ?

gerkuuu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemaneczko! Potrzebuje paru wskazówek.

1 - W którym momencie mam dodawać nowego użytkownika do bazy danych? 

2 - Jeśli np. chcę zapisywać ile gracz wydropił cobbla do mysqla to jak to ma wyglądać? w BlockBreakEvencie pierw dodawać to do jakiejś mapki, a dopiero po czasie wrzucać do mysqla?

3 - Da się zrobić nowy wątek z mysqlem? W sensie gdy mam metodę openConnection to czy mogę wykonać ją w jakimś nowym wątku?

4 - Da się wrzucić coś do mysql'a na określony czas? w sensie stworze nową tabele i nadam jej jakąś wartość, która ją automatycznie usunie czy muszę robić to sam?

5 - Jest jakaś fajna apka pozwalająca "zaplanować" jak ma wyglądać mysql?

@de76 @MarcinWieczorek @Oldis @GotoFinal @mikigal

Opublikowano

1. Kiedy uznasz ze to warte, przy tworzeniu obiektu czy cus.

2. Najlepiej w obiekcie przechowujesz wartosci, a potem przy update konkretnnej wartosci update do mysql.

3. Tak, nawet trzeba

4. Hmm, zapewne tak mysql zapytania sa tak wielkie ze nawet tworcy nie wiedza co tam wsadzili dokladnie xD

5. Tak, nazywa sie mozg.

@Nocny

Nie sugeruj sie tym panem, autosave to raczej glupi pomysl.

<18:17:02> "MarmarukHD" został zablokowany permanentnie na serwerze przez "Otek" (Teamspeak przeznaczony dla ludzi.)

Opublikowano

Siemaneczko! Potrzebuje paru wskazówek.

1 - W którym momencie mam dodawać nowego użytkownika do bazy danych? 

2 - Jeśli np. chcę zapisywać ile gracz wydropił cobbla do mysqla to jak to ma wyglądać? w BlockBreakEvencie pierw dodawać to do jakiejś mapki, a dopiero po czasie wrzucać do mysqla?

3 - Da się zrobić nowy wątek z mysqlem? W sensie gdy mam metodę openConnection to czy mogę wykonać ją w jakimś nowym wątku?

4 - Da się wrzucić coś do mysql'a na określony czas? w sensie stworze nową tabele i nadam jej jakąś wartość, która ją automatycznie usunie czy muszę robić to sam?

5 - Jest jakaś fajna apka pozwalająca "zaplanować" jak ma wyglądać mysql?

@de76 @MarcinWieczorek @Oldis @GotoFinal @mikigal

4.

DELETE FROM cos WHERE date < (CURDATE() - INTERVAL 7 DAY);

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Do obsługi bazy jest fajny program DataGrip lub gorszy ale też ciekawy: MySQL workbench, wszystko byle nie phpmyadmin, może to nie do końca planowanie, ale pozwala zobaczyc to co tworzysz w formie schematu no i wgodnie operować na bazie i podglądać tabelki + podpowiedzi przy pisaniu zapytań itd.

co do 3, warto używać jakiegoś connection poola jak HikariCP a tak to leciec zapytania ktore się da w async tasku i tyle

i wtedy co do 2... możesz dodawać od razu, ale w async, tylko może być problem z ilością połączeń, więc warto by skorzystać wtedy z jakiegoś executora z ograniczoną ilością wątków. (lub jak potrafisz to coś sprytniejszego, tak by łączyć zapytania w jedno, wystraczy jakaś concurrent mapka <UUID, AtomicInteger/LongAdder> dla każdego gracza i dla odmiany mieć tylko 1 lub więcej wątków aktualizujących, które zatrzymują się jak nic się nie dzieje)

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...