Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zapis informacji o graczu

Gorgi123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jeśli zapisuję np jakiś tam string dla każdego gracza mam oddzielny plik yml to przy załadowaniu do serwera usuwać go i potem znowu przy wyłączeniu serwera zapisywać czy po prostu ładować do serwera i nie usuwać tylko przy kolejnym wyłączeniu serwera nadpisać istniejący plik.

Bardziej do mnie przemawia ta druga opcja lecz widziałem ,że niektórzy się bawią w usuwanie pliku po załadowaniu go do serwera

Opublikowano

najlepiej jakiś autosave zrobić co 10-15min pamięci cache twojego pluginu, wtedy najwyżej dane pójdą w piach sprzed ostatnich 15min, a nie z np. całego dnia czy tygodnia.

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

najlepiej jakiś autosave zrobić co 10-15min pamięci cache twojego pluginu, wtedy najwyżej dane pójdą w piach sprzed ostatnich 15min, a nie z np. całego dnia czy tygodnia.

wystarczy zapisywać za każdą zmianą... chyba że to jest np. komenda którą można wykonywać pizdylion razy i spamić nią, no to wtedy może niezbyt.

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

@Nocny

Co Ty masz jakis natrestwo robienia autosave wszedzie, mozg tez autosavujesz?

Jezu, mamy 21 wiek, i takie technologie ze autosave powoli odchodzi w niepamiec, ssd dyski, ram dyski :)

Nie rob autosave co x minut.

<18:17:02> "MarmarukHD" został zablokowany permanentnie na serwerze przez "Otek" (Teamspeak przeznaczony dla ludzi.)

Opublikowano

Co wy na to żeby zapisywać przy wejściu na serwer wyjściu z serwera i wyłączeniu serwera?

A co w przypadku, gdy serwer stoi 4h i gracz od 4h na nim gra i coś tam zdobywa.

Nagle wlatuje jakiś crasher, bądź pada maszyna i serwer nie wykonuje onDisable :v?

Wiesz co? :D

Gracz dostaje wkurwienia, że stracił 4 godziny gry. :)

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

@Nocny

Co Ty masz jakis natrestwo robienia autosave wszedzie, mozg tez autosavujesz?

Jezu, mamy 21 wiek, i takie technologie ze autosave powoli odchodzi w niepamiec, ssd dyski, ram dyski :)

Nie rob autosave co x minut.

a potem widzisz save przy każdej operacji i piszesz, że ten i ten kod to idiotyzm, zapis danych trzeba robić umiejętnie i najprostszą postacią tego zapisu jest jakiś określony interval.

ps: Twoje pisanie o mózgach to jakiś fetysz? :P

ps2: wcale nie mówie, że autosave to najlepszy sposób, tylko po prostu chyba najbardziej prosty do zaimplementowania sposób, no chyba, że to są jakieś małe dane

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

@ Nocny

Autosave to jest najwiekszy debilizm jaki istnieje, tym bardziej do rzeczy ktorych on chce robic.

"a potem widzisz save przy każdej operacji i piszesz, że ten i ten kod to idiotyzm, zapis danych trzeba robić umiejętnie i najprostszą postacią tego zapisu jest jakiś określony interval."

Nie i nie. Autosave nie jest ani "umiejetnym" ani "najprostszym" sposobem

<18:17:02> "MarmarukHD" został zablokowany permanentnie na serwerze przez "Otek" (Teamspeak przeznaczony dla ludzi.)

Opublikowano

Ale np gdy robię serwer pvp to każde zabójstwo mam zapisywać?Boję się o wydajność.

Zakladam ze nie bedziesz mial po nawet 200 osob skoro robisz baze w yamlu wiec jesli zrobisz to poprawnie to nie powinienes miec problemow z wydajnoscia
Opublikowano

Dyski SSD swoja droga, ale przypominam jak popularne sa boty. 500 odwolan do MySQL w ciagu pol minuty? :)

Autosave to bezpieczny sposob.

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Opublikowano

@ Nocny

Autosave to jest najwiekszy debilizm jaki istnieje, tym bardziej do rzeczy ktorych on chce robic.

"a potem widzisz save przy każdej operacji i piszesz, że ten i ten kod to idiotyzm, zapis danych trzeba robić umiejętnie i najprostszą postacią tego zapisu jest jakiś określony interval."

Nie i nie. Autosave nie jest ani "umiejetnym" ani "najprostszym" sposobem

@de76

nie powiedziałem, że autosave jest umiejętnym, ale najbardziej prostym rozwiązaniem, czytaj ze zrozumieniem.

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Dyski SSD swoja droga, ale przypominam jak popularne sa boty. 500 odwolan do MySQL w ciagu pol minuty? :)

Jezus maria.

Ale wy sracie o te ,,zapychanie" baz danych.

We wszelkich projektach posiadam REAL time synchronizacje danych nawet przy zasranym kopaniu i jakoś nigdy w życiu problemów nie było.

Robicie jakieś kłopoty z niczego, autosave jest tak mądry jak sranie w majtkach.

@topic

Polecam zainteresować się czymś innymi, niż yml.. Pamiętam jak wyjebałem na początku mej zabawy z serwerami cały folder plugins przez przypadek, a potem sobie przypomniałem, że w yml miałem konta graczy XDXDXDXXD.

NIE POLECAM!

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Jezus maria.

Ale wy sracie o te ,,zapychanie" baz danych.

We wszelkich projektach posiadam REAL time synchronizacje danych nawet przy zasranym kopaniu i jakoś nigdy w życiu problemów nie było.

Robicie jakieś kłopoty z niczego, autosave jest tak mądry jak sranie w majtkach.

@topic

Polecam zainteresować się czymś innymi, niż yml.. Pamiętam jak wyjebałem na początku mej zabawy z serwerami cały folder plugins przez przypadek, a potem sobie przypomniałem, że w yml miałem konta graczy XDXDXDXXD.

NIE POLECAM!

ale tu nie chodzi o zapis flat, bo w mysql też można zrobić sobie czasowy zapis, tylko że realtime przy nieumiejętnym zapisie danych + do tego okoliczności typu boty/natężona ilość osób np. podczas startu serwera i potrafi dojść do przeciążenia, przez co tpsy spadają no i komfort gry jest niski, a na pewno autor tematu nie zna się na tyle (chociaż może się myle), żeby ogarnąć w pełnii optymalizacje takich połączeń no i do tego zeby nie blokowac głównego wątku serwera :)

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Chce pierw tego yamla dobrze zrobić + większy plugin a potem zacząć przepisywać ten plugin pod mysql i przenieś all z flat na mysql.

Dzięki za pomoc wszystkim 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...