Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Być może część z was, będzie mnie kojarzyć, gdyż miałem okazję kilka razy publikować na łamach tego forum swoje projekty gier komputerowych (i nie tylko). Nie mniej jednak było to jakiś czas temu, a sporo osób zapewne nie będzie mnie kojarzyć, więc pozwolę sobie przybliżyć wam kim jestem i czym się zajmuję.

Więc mam na imię Dawid, założyłem studio Cloud of Games, które zajmuje się tworzeniem gier niezależnych. Jestem twórcą dość małych produkcji jak Black Creature, Don't Try czy ScaryLight. Wszystkie te produkcje możecie z łatwością odnaleźć na tym forum. Programowaniem i tworzeniem gier zajmuję się od około 2 lat. Język programowania, w którym piszę gry i aplikacje to C#. Do tworzenia gier wykorzystuję środowisko Unity + Visual Studio (jako edytor kodu).

Hobbystycznie jestem również YouTuberem, prowadzę kanał o nazwie Tylko Technologia. Nagrywam tam zazwyczaj poradniki, ale możecie też znaleźć tutaj kursy związane z programowaniem. Od około roku prowadzę bloga Nasz-Pecet.pl, który poświęcony jest technologiom.

Wiele moich czytelników, a także widzów zadawało wiele pytań związanych z nauką programowania (głównie gier komputerowych). Uznałem więc, że warto będzie napisać o tym artykuł na swoim blogu. Niżej zamieszczam link do artykułu, poświęconemu nauce programowania. Przedstawiłem tam porady głównie dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z programowaniem. Myślę że może się to wam przydać :) Pozdrawiam.

Artykuł Nasz-Pecet.pl: https://goo.gl/HlfDme

Mini podcast o nauce programowania na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=2fEyPLSB65I

Opublikowano

Bzdury...

Po dokładnej analizie i określeniu się, w którym silniku i języku będziemy pisać możemy przystąpić do szukania źródeł do nauki.

Osoba która nie ma zielonego pojęcia o językach, silnikach, nie wie jak działa grafika 2D i 3D ma teraz dokonać analizy i wybrać sobie silnik. Analizować będzie pewnie wielkość przycisków na górnym pasku edytora oraz ilość kolorowych ikonek.

Artykuł sam w sobie jest do niczego. Nie odpowiada na pytanie postawione w tytule. Nie poddawać się i czytać tutoriale to chyba trochę za mało.

Opublikowano

Bzdury...

Po dokładnej analizie i określeniu się, w którym silniku i języku będziemy pisać możemy przystąpić do szukania źródeł do nauki.

Osoba która nie ma zielonego pojęcia o językach, silnikach, nie wie jak działa grafika 2D i 3D ma teraz dokonać analizy i wybrać sobie silnik. Analizować będzie pewnie wielkość przycisków na górnym pasku edytora oraz ilość kolorowych ikonek.

Artykuł sam w sobie jest do niczego. Nie odpowiada na pytanie postawione w tytule. Nie poddawać się i czytać tutoriale to chyba trochę za mało.

Czyli widocznie brakuje Ci umiejętności czytania, gdyż 99% moich widzów wyniosło wnioski z tego artykułu, ale ciężko wymagać od osoby, która nie ma kompetencji i od samego początku jest negatywnie nastawiona obiektywności. Kończę z Tobą dyskusje, gdyż trudno się ją prowadzi z dzieckiem ;) Pozdrawiam.

Opublikowano

Z dzieckiem, bez kompetencji? Zdziwił byś się. Oj bardzo.

Nie wiem nic o 99 procentach twoich widzów wynoszących wnioski z artykułu bo w komentarzach nie ma tego, o czym mówisz ;)

Wytknąłem ci jedną głupotę a ty już się obrażasz i kończysz dyskusję. Jakie to dorosłe.

Taki artykuł może napisać każdy. Uczyć się i nie poddawać to w sumie uniwersalna droga do sukcesu we wszystkim. Skąd? Z poradników i z książek. Odkrywcze. Jak? Tego już nie napisałeś, zasugerowałeś tylko, żeby nie uczyć się rzeczy, które są niepotrzebne. I znowu - skąd ktoś zielony będzie wiedział, czy dana rzecz jest mu potrzebna. Skoro jakaś książka czy kurs w danym momencie przerabia dane zagadnienie to znaczy, że jest ono istotne i może być kluczem do zrozumienia rzeczy kolejnych. Pominięcie czegoś to robienie sobie zaległości, takie luki trudno potem wypełnić bo nagle zwyczajnie przestajesz rozumieć dalsze części kursu lub książki.

Kolejny raz robisz coś słabego i kolejny raz obrażasz się jak ci ktoś to wytknie. Masz wśród swoich widzów ludzi kompletnie zielonych, dla nich niestety to co mówisz wydaje się być prawdziwe bo nie mają wiedzy i doświadczenia, żeby dostrzec tam bzdury.

Opublikowano

Cześć!

Być może część z was, będzie mnie kojarzyć, gdyż miałem okazję kilka razy publikować na łamach tego forum swoje projekty gier komputerowych (i nie tylko). Nie mniej jednak było to jakiś czas temu, a sporo osób zapewne nie będzie mnie kojarzyć, więc pozwolę sobie przybliżyć wam kim jestem i czym się zajmuję.

Więc mam na imię Dawid, założyłem studio Cloud of Games, które zajmuje się tworzeniem gier niezależnych. Jestem twórcą dość małych produkcji jak Black Creature, Don't Try czy ScaryLight. Wszystkie te produkcje możecie z łatwością odnaleźć na tym forum. Programowaniem i tworzeniem gier zajmuję się od około 2 lat. Język programowania, w którym piszę gry i aplikacje to C#. Do tworzenia gier wykorzystuję środowisko Unity + Visual Studio (jako edytor kodu).

Hobbystycznie jestem również YouTuberem, prowadzę kanał o nazwie Tylko Technologia. Nagrywam tam zazwyczaj poradniki, ale możecie też znaleźć tutaj kursy związane z programowaniem. Od około roku prowadzę bloga Nasz-Pecet.pl, który poświęcony jest technologiom.

Wiele moich czytelników, a także widzów zadawało wiele pytań związanych z nauką programowania (głównie gier komputerowych). Uznałem więc, że warto będzie napisać o tym artykuł na swoim blogu. Niżej zamieszczam link do artykułu, poświęconemu nauce programowania. Przedstawiłem tam porady głównie dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z programowaniem. Myślę że może się to wam przydać :) Pozdrawiam.

Artykuł Nasz-Pecet.pl: https://goo.gl/HlfDme

Mini podcast o nauce programowania na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=2fEyPLSB65I

"Poradnik" bardzo ogólny, nie wnoszący konkretnych wskazówek wpis typu "[...] analizujemy wszystko dokładnie", a jak osoba, która pierwszy raz uruchamia Unity3D czy UnrealEngine, będzie Ci analizować guziczki?

Jak już pisałem, bardzo ogólny "Poradnik".

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka

Kiedyś to było... Kurrrrłaa

Opublikowano

Nie ma się co dziwić, że artykuł ogólnie traktuje o tak obszernym temacie. Gdyby autor chciał się wdawać w szczeóły, to napisałby książkę. To tak, jak ja zaczałbym się wdawać w szczegóły projektowania gier, gdzie odpowiedź na większość pytań brzmi: "to zależy".

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Brakło by mu wiedzy na książkę. Artykuł to lanie wody i w dodatku wprowadzanie w błąd.

No dokładnie :) Uff, jak to dobrze że ludzie tacy jak Ty wiedzą wszystko o wszystkim, dzięki ;)

Opublikowano

To mniej więcej tak, jak ty byś zobaczył dzieciaka z podstawówki rozwiązującego układy równań i powiedział, że on nie jest w stanie teraz rozwiązać całki, bo nawet z tymi układami sobie kiepsko radzi. :) Mam nadzieję, że tym razem zrozumiałeś.

Opublikowano

Dostałem raka. T_T 
Kontynuując, to co napisałeś w... czekaj policzę...

.

.

.

.

[...] w 2 nagłówkach oraz 27 liniach tekstu zawierających 3272 znaki (na prawdę to policzyłem), można przeczytać w pierwszym lepszym poradniku "jak zacząć programowanie" w 4-5 liniach. *

Wątpię aby ktoś kto dopiero zaczynał znał choćby podstawę wiedzy o obrazie 2d, dźwięku, animacji, obiektach 3d. **

Nie napisałeś ani jednej zasranej linii tekstu o pracy zespołowej przy pisaniu gier. Gdzie informacja o tym że samemu nie zrobisz ścieżki audio, animacji dla modeli, samych modeli, całej grafiki. Już nie wspominając gdy ktoś chce coś większego napisać i trafi na twój artykuł, ten argument odwołuje się również do tego wyżej.

Więc, gdy już zapchałeś internet kolejnym "poradnikiem" który udupi pierwszą lepszą osobę która chce zacząć programować... ***
Proponuję żebyś to usunął to zanim ktoś to przeczyta...

A teraz! -> Jak napisać mądry, pomagający, wspierający artykuł? :

1. Określ konkretnie temat

2. Zacznij od konkretnego wstępu informując odbiorce czego się tu dowie i na jaki konkretnie temat

3. Rozpisz od podstawy do końca

4. Po dokładnej analizie opublikuj artykuł

5. NIE RÓB SOBIE REKLAMY NA FORUM. A przynajmniej nie tak w prost. Co najwyżej podepnij do któregoś posta, a nie tematu.

To nie hejt, to opinia z argumentem.

* pierwszy argument

** drugi argument

*** trzeci argument

Chyba starczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...