Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy taki VPS wystarczy?

Woxar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuję wykupić VPS, który utrzyma serwer spigot, 100+ graczy i teamspeak 30+.

VPS 7GB RAM od: https://lvlup.pro/oferta/vps-kvm-game-pro/

Serwer Freebuild. Największy dylemat stanowi plugin PlotSquared, ponieważ nigdy z nim do czynienia nie miałem i nie wiem ile dokładnie na niego potrzeba. Pluginów ok. 30 dosyć wymagające.

Oprócz tego nigdy nie zamawiałem u lvlup.pro i pytaniem jest, czy warto zainwestować w lepszy hosting (do wydania w granicach 150zł) lub czy jest jakiś tańszy hosting z podobnymi specyfikacjami? Chciałem zamawiać u fiberhost.pl http://fiberhost.pl/tnt TNT GOLD, ale RAM bez limitu i dość dużo negatywnych opinii odrzuca :p

//lepiej zamówić u lvlup.pro serwer minecraft z 8GB, a teamspeak gdzie indziej?

Opublikowano

wgraj silnik paperspigot, a o resztę się nie martw.

https://yivesmirror.com/downloads/paperspigot

jak coś to zrób timingi

/timings on
/timings paste

wszystkie oferty bez limitu to lipa, bo zasoby są współdzielone z innymi serwerami i nigdy nie wiesz ile masz ich dla siebie.

a w lvlup kvm wszystkie zasoby są tylko dla ciebie.. najlepiej weź debiana 9 x64

p.s

zamiast teamspeak'a możez zrobić discord'a

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Teamspeaka już mam gotowca niestety, a z discordem to długa droga by była. Wgrałem paperspigota.

Ogołem, mówisz, że z lagami problemu nie będzie jak kupie tego VPS od lvlup.pro? Głównie zależy mi na tym, żeby te 2-3 miesiące się utrzymał, potem mogę upgrade'ować.

Opublikowano

Powinno wystarczyć, jeżeli chcesz to możesz zakupić 8GB, bo masz 3 vCPU, a nie 2 tak jak jest w przypadku 7GB

Pomogłem? Zostaw plusika (+)! Dzięki!

Opublikowano

Jak najbardziej polecam tego VPS - świetny hosting, świetna społeczność, zero problemów i świetny panel V3 (my.lvlup.pro beta) :)
Sam posiadam KVM 6GB, 7GB to zdecydowanie za mało jak na 100 graczy ale 8GB jak najbardziej powinien starczyć.

Zainteresuj się również tym tematem: https://www.spigotmc.org/threads/guide-optimizing-spigot-remove-lag-fix-tps-improve-performance.21726/
Poprawne ustawienie niektórych rzeczy może znacząco wpłynąć na wydajność serwera.

bannergif.gif

Opublikowano

Patrząc na tą ofertę, wystrzegałbym się tej firmy jak ognia. 

Mógłbyś rozjaśnić? Która oferta? Dlaczego?

Opublikowano

Janę już Ci mówię, 

Oferta te opiera się na OVH jak to ładnie jest napisane a dokładnie SYS OVH. Ładnie opakowanie SoYouStart jako serwery w OVH. Piszą o "Anty DDoS: Wzmocniony dla serwerów gier" co w przypadku SoYouStart jest fikcją. Mały atak zmiecie ten firewall. Samo SoYouStart nie ma za wiele wspólnego jakościowo z OVH. Miałem tam dedyki no ale jak zaczęły się ataki to musiałem uciekać do OVH gdzie faktycznie firewall daje radę. Tak więc Anty DDOS to tylko bajeczka. 

Kolejną sprawą jest specyfikacja. Serwer matka to GAME-2 z SYS OVH. Piszą o łączu 1Gbps gdzie w SoYouStart jest kolejnym marzeniem. Te serwery mają rurki 250Mbps. I możliwe, że w burst 1Gbps ale tylko na papierze. 
Dlatego specyfikacja do 250Mbps dla VPS jest mocno naciągana, bo licząc sobie, że matka ma 32GB a serwery VPS po 7GB to na jeden serwer (gdzie może być ich z 5 na matkę) przypada o wiele mniej niż te obiecane do 250Mbps. Tak samo z CPU.

Ogólnie oferta jest mocno przekoloryzowana i używa SYS. I to przekreśla dla mnie taką firmę. 

Opublikowano

Janę już Ci mówię, 

Oferta te opiera się na OVH jak to ładnie jest napisane a dokładnie SYS OVH. Ładnie opakowanie SoYouStart jako serwery w OVH. Piszą o "Anty DDoS: Wzmocniony dla serwerów gier" co w przypadku SoYouStart jest fikcją. Mały atak zmiecie ten firewall. Samo SoYouStart nie ma za wiele wspólnego jakościowo z OVH. Miałem tam dedyki no ale jak zaczęły się ataki to musiałem uciekać do OVH gdzie faktycznie firewall daje radę. Tak więc Anty DDOS to tylko bajeczka. 

Kolejną sprawą jest specyfikacja. Serwer matka to GAME-2 z SYS OVH. Piszą o łączu 1Gbps gdzie w SoYouStart jest kolejnym marzeniem. Te serwery mają rurki 250Mbps. I możliwe, że w burst 1Gbps ale tylko na papierze. 

Dlatego specyfikacja do 250Mbps dla VPS jest mocno naciągana, bo licząc sobie, że matka ma 32GB a serwery VPS po 7GB to na jeden serwer (gdzie może być ich z 5 na matkę) przypada o wiele mniej niż te obiecane do 250Mbps. Tak samo z CPU.

Ogólnie oferta jest mocno przekoloryzowana i używa SYS. I to przekreśla dla mnie taką firmę. 

Czyli co proponujesz do 150zł najwydajniejsze od OVH? Cloud RAM ? SSD?

Opublikowano

Wszystkie oferty VPS OVH są ciekawe. Fajnie wygląda oferta CLOUD RAM. Dyski NVMe (wiesz te takie szybkie SSD na PCIE teraz popularne bardzo).
Aż jestem w szoku teraz jak patrzę, że za 160zł masz 24GB ramu 4 vrdzenie na dyskach NVMe i do tego KVM. Trochę tanio. 
Najlepiej napisz maila do OVH z zapytaniem o ofertę. Dobiorą Ci najlepszą ofertę (oni najlepiej wiedzą co się kryje za każdą ofertą) a i jeszcze możesz dostać dobry rabat jak zagadasz. 

Pomocnik
Opublikowano

wgraj silnik paperspigot, a o resztę się nie martw.

https://yivesmirror.com/downloads/paperspigot

jak coś to zrób timingi

/timings on
/timings paste

wszystkie oferty bez limitu to lipa, bo zasoby są współdzielone z innymi serwerami i nigdy nie wiesz ile masz ich dla siebie.

a w lvlup kvm wszystkie zasoby są tylko dla ciebie.. najlepiej weź debiana 9 x64

p.s

zamiast teamspeak'a możez zrobić discord'a

Debian 9? Gdzie? Linka proszę.

Najlepiej weź w webh.pl - polska lokalizacja, dość niskie ceny i wirtualizacja KVM. Nie ma nic lepszego. OVH jest na 5+, ale ma kiepski support i wysokie pingi.

Opublikowano

Polecam kupić takiego vps'a, który uciągnie 20-30 graczy. Jeśli wbije więcej to wtedy zwiększ parametry bo zapowiada się na kolejny paru dniowy serwer. Szkoda wydawać kasę.

Opublikowano

Polecam kupić takiego vps'a, który uciągnie 20-30 graczy. Jeśli wbije więcej to wtedy zwiększ parametry bo zapowiada się na kolejny paru dniowy serwer. Szkoda wydawać kasę.

Chłopcze, pieniądze mam odłożone na przynajmniej 2 lata. To co z tego wyjdzie to już nie leży w Twoim interesie.

To co up. Poza tym większość hostingów MC korzysta z ofery OVH albo SpeedDataCenter więc po co kupować u pośrednika?

Lvlup.pro z tego co słyszałem to itemshop ma za darmo, więc w sumie mi na rękę, bo po co bulić następne 40 zl na autorski plugin? Anyways I tak kupuje od OVH Cloud Ram 3

Korzystając z okazji zapytam, debian 8, ubuntu 16.04, CentOS 7 lepiej wykorzysta zasoby? Korzystałem z ubuntu ale takie meh.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...