Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Otwierając Terrarie przez Steama, nic się nie dzieje

xScuti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj jest aktualizacja Terrari, wersja 1.3.5. I mam jeden problem, otwierając Terrarie przez Steama, nic się nie działo, proces w menedżerze był, po długim czasie czekania dalej nic. Spróbowałem przez normalną aplikacje, dalej to samo. Szukałem na internecie rozwiązań i tam ktoś zaproponował by zainstalować "dotNetFx" i  "xnafx". Ale ja już to miałem zainstalowane więc spróbowałem przeinstalować, potem w folderze z Terrarią, znalazłem takie instalki i tam też były te dwie co mi zaproponowano, zainstalowałem (dotNetFx, xnafx, dx,oalnist) ale wszystkie miałem oprócz oalnista, nie wiedziałem co to było zbytnio. Znowu włączam terrarie i teraz się proces dalej włącza ale za to wyskakuje mi błąd: 

No suitable graphics card found.

Could not find a direct3d device that supports the XNA framework HiDef profile.

Verify that a suitable graphics device is installed.

Make sure the desktop is not locked, and that no other application is running in full screen mode.

Avoid running under Remote Desktop or as a Windows service.

Check the display properties to make sure hardware acceleration is set to Full.
_________________________________________________________________________________________________
Szukając na internecie rozwiązania tego błędu, pisali żebym usunął w dokumentach/MyGames/Terraria plik config.json, usunąłem, dalej to samo.
Cały system mam zaaktualizowany, wersja 1.3.4.4 działa mi dobrze, włącza się trochę wolno ale zauważyłem że to nie tylko u mnie. 
1.3.5 ma inne wymagania?
Karta Graficzna - Intel® Q45/Q43 Express Chipset
Tak wiem, bardzo słaba, ale wersja 1.3.4.4 mi działała sprawnie.

Opublikowano

Ziomuś wiesz może o co w tym chodzić? Wersja 1.3.4.4 Normalnie mi działała

System.OutOfMemoryException: Zgłoszono wyjątek typu 'System.OutOfMemoryException'.
   w System.Collections.Generic.List`1..ctor(Int32 capacity)
   w Terraria.Social.Steam.CloudSocialModule.GetFiles()
   w Terraria.Main.LoadPlayers()
   w Terraria.Main.DrawMenu(GameTime gameTime)
   w Terraria.Main.DoDraw(GameTime gameTime)
   w Terraria.Main.Draw(GameTime gameTime)
   w Microsoft.Xna.Framework.Game.DrawFrame()
   w Microsoft.Xna.Framework.Game.Tick()
   w Microsoft.Xna.Framework.Game.HostIdle(Object sender, EventArgs e)
   w Microsoft.Xna.Framework.GameHost.OnIdle()
   w Microsoft.Xna.Framework.WindowsGameHost.RunOneFrame()
   w Microsoft.Xna.Framework.WindowsGameHost.ApplicationIdle(Object sender, EventArgs e)
   w System.Windows.Forms.Application.ThreadContext.System.Windows.Forms.UnsafeNativeMethods.IMsoComponent.FDoIdle(Int32 grfidlef)
   w System.Windows.Forms.Application.ComponentManager.System.Windows.Forms.UnsafeNativeMethods.IMsoComponentManager.FPushMessageLoop(IntPtr dwComponentID, Int32 reason, Int32 pvLoopData)
   w System.Windows.Forms.Application.ThreadContext.RunMessageLoopInner(Int32 reason, ApplicationContext context)
   w System.Windows.Forms.Application.ThreadContext.RunMessageLoop(Int32 reason, ApplicationContext context)
   w System.Windows.Forms.Application.Run(Form mainForm)
   w Microsoft.Xna.Framework.WindowsGameHost.Run()
   w Microsoft.Xna.Framework.Game.RunGame(Boolean useBlockingRun)
   w Terraria.Program.LaunchGame(String[] args, Boolean monoArgs)

Opublikowano

Ziomuś wiesz może o co w tym chodzić? Wersja 1.3.4.4 Normalnie mi działała

System.OutOfMemoryException: Zgłoszono wyjątek typu 'System.OutOfMemoryException'.

w System.Collections.Generic.List`1..ctor(Int32 capacity)

w Terraria.Social.Steam.CloudSocialModule.GetFiles()

w Terraria.Main.LoadPlayers()

w Terraria.Main.DrawMenu(GameTime gameTime)

w Terraria.Main.DoDraw(GameTime gameTime)

w Terraria.Main.Draw(GameTime gameTime)

w Microsoft.Xna.Framework.Game.DrawFrame()

w Microsoft.Xna.Framework.Game.Tick()

w Microsoft.Xna.Framework.Game.HostIdle(Object sender, EventArgs e)

w Microsoft.Xna.Framework.GameHost.OnIdle()

w Microsoft.Xna.Framework.WindowsGameHost.RunOneFrame()

w Microsoft.Xna.Framework.WindowsGameHost.ApplicationIdle(Object sender, EventArgs e)

w System.Windows.Forms.Application.ThreadContext.System.Windows.Forms.UnsafeNativeMethods.IMsoComponent.FDoIdle(Int32 grfidlef)

w System.Windows.Forms.Application.ComponentManager.System.Windows.Forms.UnsafeNativeMethods.IMsoComponentManager.FPushMessageLoop(IntPtr dwComponentID, Int32 reason, Int32 pvLoopData)

w System.Windows.Forms.Application.ThreadContext.RunMessageLoopInner(Int32 reason, ApplicationContext context)

w System.Windows.Forms.Application.ThreadContext.RunMessageLoop(Int32 reason, ApplicationContext context)

w System.Windows.Forms.Application.Run(Form mainForm)

w Microsoft.Xna.Framework.WindowsGameHost.Run()

w Microsoft.Xna.Framework.Game.RunGame(Boolean useBlockingRun)

w Terraria.Program.LaunchGame(String[] args, Boolean monoArgs)

Miałem podobnie kiedyś, na starszej wersji, jeśli ci się Terraria wyłącza po jakimś czasie grania, to szybko spróbuj zmienić ustawienia światła(np na trippy albo retro spróbuj)

Spróbuj z zmienianiem ustawień jasności, przynajmniej mi tak to pomogło.

Opublikowano

ok dzięki tak przyokazji jak może już normalnie bedzie dzialac masz moze ochote razem popykać ?

Wersja 1.3.5 mi nie działa więc tak trochę nie, a Terrarie parę razy już przeszedłem, jest 00;30, jeśli się naprawi 1.3.5 to może

Opublikowano

Udało mi się znaleźć problem i rozwiązanie!
Nie trzeba usuwać config.json tylko zmienić tam ustawienie Support4k na false
Jeśli ktoś nie wie o co chodzi to tu wyjaśnie dokładnie:
-Wchodzicie w dokumenty/MyGames/Terraria
-macie tam notatnik/plik o nazwie config.json, otwórzcie go(jeśli go nie macie odpalcie Terrarie 1.3.5 jeszcze raz)
-gdy już go włączycie znajdźcie ustawienie Support4K, jeśli nie będzie, to dodajcie go nad kolorem myszy, to wygląda w taki sposób:

"SettingsUnlock_WorldEvil": false,
  "SettingsEnabled_MinersWobble": true,
  "UseStormEffect": true,
  "UseHeatDistortion": true,
  "WaveQuality": 3,
  "Support4K": false,
  "MouseColor": {
    "R": 255,
    "G": 50,
    "B": 95
Oczywiście niżej i wyżej jest więcej ustawień, musicie znaleźć MouseColor i dodać na nim Support4k w ten sposób jak ja to zrobiłem, i zmienić na false
Mi Pomogło!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...