Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozbudowa Samsunga NP355E5C-S02PL, podkręcanie

RalOI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zamiast komputera za 1000zł, dostałem laptopa od taty...

Samsung NP355E5C-S02PL

Karta Graficzna Amd Radeon HD 7400M Series

Procesor AMD E2-1800

4GB RAM DDR3

Windows 7 oryginalny tata zakupił ponieważ 8 mu nie pasowała.

Laptop niestety mulił na początku, w league of legends miałem od 04 do 24 fps.

Pierwsze moje pytanie, jaka powinna być standardowa temperatura karty graficznej i procesora? ( moja temperatura gdy jest odpalona tylko przeglądarka to karta graficzna max 44, procesora o dziwo nie pokazuję mi w HWMonitor, muszę ogarnąć inny program )

Do ilu MHz mógłbym podkręcić procesor by nie spalił się i czy mam podwyższać przy tym napięcie? ( używam BrazosTweaker, na yt znalazłem gościa który podkręcił ten procek do 3.4 jak się nie mylę. )

Standardowo do tego jeszcze CPU-Z, CPUID HWMonitor oraz OCCT.

Po podkręceniu procesora do 1939 MHz gra w lola ( league of legends ) zaczyna mieć sens po załadowaniu się gry 60 fps ( może i więcej, ale mam ustawione na max 60 ), w grze utrzymuje się nawet czasami do 34fps, spada max do 21-22 gdy wszyscy się zbiorą w kupie. ( o niebo lepiej niż przedtem ) A jeszcze użycie procesora po włączeniu lola było 100%, teraz gdy zminimalizuje jest około 70-80 ( widać progres :PP)

Laptopa można rozbudować o 4GB RAM DDR3, w biosie pisze że ma jeden wolny slot, pytanie moje na ile będzie to przydatne i czy rozwinie wydajność laptopa?, opłaca się zainwestować w jakąś podkładkę chłodząca?

Mógłby ktoś zapodać mi ten sterownik? ( w menadzerze urzadzen świeci się na żółto. )

AMDUSB30\ROOT_HUB30&VID_1022&PID_7812&REV_0003&SID_C0DB144D
AMDUSB30\ROOT_HUB30&VID_1022&PID_7812&REV_0003
AMDUSB30\ROOT_HUB30&VID_1022&PID_7812

Ktoś mógłby mi opowiedzieć coś o tej karcie graficznej, dałoby się ją też podkręcić?
Tak z ciekawości mógłby ktoś mi powiedzieć jaki najlepszy procek do tego laptopa dałoby się zakupić?, z kartą graficzną tak samo.

Opublikowano

Żaden procesor by można było grać w gry, no chyba że pokombinujesz i zainwestujesz 2-3 tysiące by robić sobie na nim OC i wstawiać lepszy procesor. 

Zamontować nawet procesora nie potrafiłbyś jeśli był by lepszy. 

Kup nowy laptop 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...