Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Turnieje w Minecraft

mreragon16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może już kiedyś ktoś poruszył ten temat lub cos takiego już istnieje, a jesli istnieje to nie w Polsce.

Chodzi mi mianowicie o turnieje w Minecraft, nie mam na mysli budowania czegoś i czyja budowla jest ładniejsza. Tylko drużyna przeciw druzynie, 1vs1.

Czy coś takiego już działa w Polsce? A jeśli nie, to co o tym myślicie? Pomysły, opinie.. zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Robienie turniejów w Minecraft wymagało by dużej ilości pieniędzy. Jeśli już takie coś by powstało to teraz jak zwrócić te pieniądze, które się zainwestowało w taki turniej. Przyjdą ludzie, ale ile? Bilet by kosztował drogo a każde dziecko by chciało iść obejrzeć taki turniej, ale dzieci nie mają dostępu do dużej ilości gotówki. A co do dorosłych tu byłby problem. W Polsce nie ma dużo dorosłych co są fanami MC. Teraz jakie tryby byłyby na takich turniejach? Na pewno Survival Games, Sky Wars i PVP. Build Battle tak średnio bym powiedział ze względu, że nie każdy lubi się patrzeć jak ktoś buduję. Na turnieje z Minecraft w Polsce nie ma na co liczyć. Z tego co wiem to na Minecon są jakieś turnieje ale nie jestem na 100 % pewny. A Mineconu w Polsce się nigdy nie doczekamy. :) 

Opublikowano

Ale pisałeś o biletach, więc... Chyba jednak miałeś na myśli coś innego niż turniej online. Ale nie będe wdawał się w dyskusje.

Moim zdaniem, o ile właściwie się za to zabrać, to można wiele zdziałać w temacie turniejów online w Minecraft.

Opublikowano

Ale pisałeś o biletach, więc... Chyba jednak miałeś na myśli coś innego niż turniej online. Ale nie będe wdawał się w dyskusje.

Moim zdaniem, o ile właściwie się za to zabrać, to można wiele zdziałać w temacie turniejów online w Minecraft.

Na IEM też są bilety! Przecież za darmo Cię nie wpuszczą. Muszą przecież organizatorzy coś zarobić. IEM to prawie to samo co mecz piłki nożnej.

Opublikowano

No dobra ale bilety, jako wejściówka nawet online, przecież jakoś musi zarabiac

Chodzi Ci o np. wpisowe na turniej dla drużyn, tak? No to zrozumiałe i oczywiste.

Bo jeśli na przykład płacić za możliwość oglądania streama, to jakieś nieporozumienie :D

I nie powiedziałbym, że "zarabiać musi z czegoś". Jednak są ludzie którzy robią coś w ramach hobby i nie biorą za to nic, oprócz podziękowania(a czasem i tego nie dostaną, tylko krytyka).

Wpisowe raczej przeznaczone na nagrody dla drużyn i utrzymanie serwera/strony.

Opublikowano

Za wszystko można się zabrać, ale bez pieniędzy to już nie. Wiem, że kiedyś był taki turniej Minecraft w Polsce chyba na MeetUp z SG i Vertez go wygrał. To parę lat temu było. Więcej takich turniejów już nie było.

Opublikowano

Za wszystko można się zabrać, ale bez pieniędzy to już nie. Wiem, że kiedyś był taki turniej Minecraft w Polsce chyba na MeetUp z SG i Vertez go wygrał. To parę lat temu było. Więcej takich turniejów już nie było.

Widziałem, że jakieś szkoły organizowały kiedyś, ale to raczej było na zasadzie "macie dzieci budujcie sobie, dostaniecie plakaciki w nagrodę"

Opublikowano

Wiesz, na początek można startować nawet z podstawową stroną wraz z szablonem znalezionym w internecie.

A serwer gry postawić u siebie na komputerze, o ile ma się w miarę komputer i internet.

Przecież tych "meczy" nie byłoby dużo na początek.

Warunki dość polowe, ale dla chcącego nic trudnego.. jeśli byśmy się zgrali w kilka osób.

A potem rozwijać wszystko, wraz z zainteresowaniem. Ryzyko zerowe, a w razie gdyby pomysł wypalił satysfakcja ogromna.

Opublikowano

Tej fajny taki pomysł ale jak to miało by wyglądać możesz jakoś to bardziej opisać?

Pytanie dość ogólne, ale spróbuje wyczerpać temat.

Najpierw od podstaw. Stworzenie strony internetowej, z rejestracją, z drabinką turniejową. I na tej właśnie stronie byłaby możliwość zapisania się na turniej, dyskusji, napisania wiadomosci do administracji(support) itd. Raczej wszystko na początek przy minimalnym nakładzie finansowym.

Przejdzmy do serwera. Pewnie maksymalnie 20 slotowiec lub 21, aby było miejsce dla admina lub/i osoby streamującej. Ilość slotów zależy od zainteresowania, bo jednak stawianie 50 slotowca dla 5 zainteresowanych, jest rozwiązaniem do kitu.

Sposób rozgrywki to temat morze, bo można wymyśleć dużo rodzajów rozgrywki. Jednak ja bym proponował 1vs1, drużyna vs drużyna i każdy na każdego. Co do mapki, to nie byłoby problemu stworzyć własną, typowo pod nasze turnieje.

Korzystnym rozwiązaniem byłoby pozyskanie partnerów. Jakaś sieć serwerów lub hosting.

Hmm, chyba wszystko napisałem.

A! Wpisowe na początek powinno być małe lub w ogóle zniesione na pierwszą edycje. A nagrody pozyskane od partnerów(jeśli się ktoś znajdzie). Bo jeśli na pierwszą edycje dać wpisowe np. 50zł to chętnych nie znajdziemy.

Taka moja wizja. Ktoś ma inny pomysł? Pytania do mojego pomysłu?

Opublikowano

Tej fajny taki pomysł ale jak to miało by wyglądać możesz jakoś to bardziej opisać?

Pytanie dość ogólne, ale spróbuje wyczerpać temat.

Najpierw od podstaw. Stworzenie strony internetowej, z rejestracją, z drabinką turniejową. I na tej właśnie stronie byłaby możliwość zapisania się na turniej, dyskusji, napisania wiadomosci do administracji(support) itd. Raczej wszystko na początek przy minimalnym nakładzie finansowym.

Przejdzmy do serwera. Pewnie maksymalnie 20 slotowiec lub 21, aby było miejsce dla admina lub/i osoby streamującej. Ilość slotów zależy od zainteresowania, bo jednak stawianie 50 slotowca dla 5 zainteresowanych, jest rozwiązaniem do kitu.

Sposób rozgrywki to temat morze, bo można wymyśleć dużo rodzajów rozgrywki. Jednak ja bym proponował 1vs1, drużyna vs drużyna i każdy na każdego. Co do mapki, to nie byłoby problemu stworzyć własną, typowo pod nasze turnieje.

Korzystnym rozwiązaniem byłoby pozyskanie partnerów. Jakaś sieć serwerów lub hosting.

Hmm, chyba wszystko napisałem.

A! Wpisowe na początek powinno być małe lub w ogóle zniesione na pierwszą edycje. A nagrody pozyskane od partnerów(jeśli się ktoś znajdzie). Bo jeśli na pierwszą edycje dać wpisowe np. 50zł to chętnych nie znajdziemy.

Taka moja wizja. Ktoś ma inny pomysł? Pytania do mojego pomysłu?

W sumie może by to wyszło. Szanse są znikome, ale warto spróbować. Serwer można założyć na różnych hostingach. Ale bardziej mi to wygląda na turnieje offline. Ale trzeba zacząć od czegoś mniejszego aby stać się tym większym.

Opublikowano

proponuje wam jakiś serwer vps czy dedyka na którym połączy się parę serwerków mc musiałbyś posiadać niezłą reklamę takiego turnieju pozbierać wpisowe tylko czy ludzie ci to wpisowe dadzą ??

musiałbyś napisać stronę www pod zapisy i tabelę wyników oskryptować to wszystko i połączyć z serwerem mc żeby wszystko leciało z automatu pomysł super ale wymaga mądrej głowy

Opublikowano

proponuje wam jakiś serwer vps czy dedyka na którym połączy się parę serwerków mc musiałbyś posiadać niezłą reklamę takiego turnieju pozbierać wpisowe tylko czy ludzie ci to wpisowe dadzą ??

musiałbyś napisać stronę www pod zapisy i tabelę wyników oskryptować to wszystko i połączyć z serwerem mc żeby wszystko leciało z automatu pomysł super ale wymaga mądrej głowy

@grio

Może znalazł by się jakiś programista, który zrobił by to za grosze albo nawet za darmo. Bardzo rzadko widuje się takich ludzi, ale może by się taki znalazł.

Opublikowano

@grio

Może znalazł by się jakiś programista, który zrobił by to za grosze albo nawet za darmo. Bardzo rzadko widuje się takich ludzi, ale może by się taki znalazł.

wątpię ale możesz poszukać 

Opublikowano

Moim zdaniem na początek, nie będzie aż takiego dużego zainteresowania i to nie będzie aż takim dużym przedsięwzięciem, żeby musiałobyć wiele serwerów Minecraft i strona z wieloma skryptami(aby zautomatyzowac wszystko)

Opublikowano

Byłby to ciekawy pomysł, ale rozwinięcie tego byłoby trudne bez wydania dużej ilości pieniędzy, jakbyś zainwestował w to coś i zapłacił dodatkowo jakiemuś Youtuberowi to może by coś z tego wyszło.

Opublikowano

Skutecznym rozwiązaniem mogłaby być również wspolpraca z siecią serwerów i stronami o Minecrafcie. Taniej wyjdzie, a na poczatek wystarczy.

Opublikowano

Skutecznym rozwiązaniem mogłaby być również wspolpraca z siecią serwerów i stronami o Minecrafcie. Taniej wyjdzie, a na poczatek wystarczy.

Gdyby taki projekt zaczął powstawać na pewno bym dołączył do niego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...