Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć programowanie na androida?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem kompletnie nowy w programowaniu gier, więc chciałbym poradę jaki język wybrać i co tam jeszcze trzeba, żeby móc robić gry na androida. Chodzi mi głównie o gry 2d. Póki co interesuje mnie swift ale to chyba bardziej jest na IOS. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Zanim zabierzesz się za tworzenie gier naucz się chociaż w stopniu podstawowym języka programowania. Myślę, że na początek najłatwiej byłoby nauczyć się C++/C# i zacząć przygodę z Unity. Nie zabieraj się od razu za tworzenie gier nie znając żadnego języka programowania.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Tak. Jest jeszcze JavaScript z tego co kojarzę, aczkolwiek bardziej polecam C# ze względu na większy zasób poradników do tego języka.

Co do nauki C# nie znam żadnego poradnika, ale dam Ci link do nauki C++:

Przesiadka z C++ na C# nie jest niczym trudny, a zrozumiesz wszystkie zagadnienia.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Ja Ci polecam kanał Pasja Informatyki robi on dużo poradników do różnych języków. Ja od niego bardzo dużo nauczyłem się o C++. :)

Opublikowano

A tak mniej więcej ile zajęło tobie nauczenia się pierwszego języka?

Posłuchaj, jeśli chcesz robić coś dobrze musisz poświęcić sporo czasu na naukę. Uczymy się tak naprawdę całe życie. Poza tym jeden załapie pewne pojęcia szybciej, drugi będzie musiał obejrzeć ten poradnik 2-3 razy. Oglądaj, skup się na tym, ćwicz i rób postępy, bo nawet jeśli teraz szybko będziesz oglądał 5 poradników dziennie to nic Ci to nie da, bo niewiele zrozumiesz w takim tempie. Gdyby zawodu dało się nauczyć w kilka dni to szkoły nie byłyby 3-4 letnie ;). Na wszystko potrzeba czasu jeśli chcesz stworzyć coś dobrze.

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Na stronach Unity znajdziesz kilka bardzo dobrych

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...