Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cicho wszędzie.. Głucho wszędzie... Jak szybciej czytać?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Lanie wody:

Kwiecień. Dla jednych to początek ciepłych dni, grillowania, opalania się i względnego spokoju, jednak nie wszyscy mogą odpoczywać z myślą o nadciągającej maturze :D Ilość lektur, które pasowałoby znać, terminów, książek, których wiedzę trzeba posiąść jest przytłaczająca! W tym przypadku problem leży u stóp systemu edukacji, ja osobiście do matury z języka polskiego nie przeczytałem ani jednej książki za czasów liceum (a zdałem ją bardzo dobrze), ale jeżeli chcesz czuć się pewniej i nie stracić przy tym wielu godzin na wałkowanie tematu to powinieneś zastanowić się nad szybkością swojego czytania :)

Do rzeczy. Kilka godzin temu natknąłem się na ciekawego gifa na facebooku. Dzięki niemu wpadłem na całkiem ciekawy pomysł programu, który umożliwiałby znaczne zwiększenie szybkości czytania tekstu. Dla mnie ten projekt to czysta ciekawostka, ale może komuś się przyda w walce z googolami wyrazów. Program wyświetla wyraz po wyrazie tekst, który zaserwujemy mu z pliku ksiazka.txt. Zrobiłem go na szybko, kod jest w trakcie rozbudowy, dokładniejsze informacje umieściłem w opisie filmu. Mam nadzieję, że zainspiruję innych do tworzenia podobnych i może nawet bardziej użytecznych programów w AutoIT :)

Pozdrawiam.

Prezentacja programu:
https://www.youtube.com/watch?v=_T8h9H-1_3A

(program z kodem w opisie filmu)

Opublikowano

Ciekawe, ale jest jeden mankament - przy opóźnieniu=100 tekst leci tak szybko, że mrugając można ominąć parę słów.

Na pewno wypróbuję przy czytaniu jakiegoś streszczenia :v

Opublikowano

Mrugnięcie okiem trwa od 100 do 150 ms, dlatego dodałem opcję zmiany opóźnienia :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tak jak napisał @karolkarol21621 - czas powinien zależeć od długości słowa, ale dodaj też minimalny czas wyświetlania słowa, bo o ile 80ms starczy na słowo 6-8 znakowe, ale 10ms na spójniki jak "w" czy "z" albo "na" to byłoby za mało.

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...