Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Plugin] Flier - walki w powietrzu z Elytrą i karabinami maszynowymi (beta testy)

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Flier

Flier to minigra, w której gracze dostają Elytrę, silnik, karabin maszynowy i muszą zestrzelić swoich przeciwników. Cała rozgrywka toczy się w powietrzu, a walka w zwarciu jest zablokowana - nie jest to typowa gra PvP, tylko całkowicie nowe podejście do Minecrafta. Silnik przyspiesza w realistyczny sposób (nie tak jak rakieta w 1.11.2, to co Mojang zrobił to jakaś pomyłka), ale ma ograniczone paliwo aby utrudnić grę. Karabiny strzelają pociskami o konkretnej prędkości, więc aby trafić przeciwnika trzeba przewidzieć jego ruch. Po trafieniu niektóre bronie mogą zdjąć graczowi skrzydła - jeśli uda mu się je założyć zanim się rozbije, może lecieć dalej. Do tego dochodzą dodatkowe przedmioty jak np. samonaprowadzające rakiety, wyrzutnie, bomby itd. Wszystko jest konfigurowalne, więc można tworzyć naprawdę różnorodne klasy i zestawy przedmiotów.

Serwer testowy

Plugin można zobaczyć w akcji na serwerze testowym flier.betoncraft.pl (nie, to nie reklama, serwer ma 10 slotów i służy tylko i wyłącznie do testowania pluginu, nic innego tam nie ma). Po wejściu dobrze będzie użyć komendy /lang pl aby przełączyć się na polskie tłumaczenie. Jeśli chcesz zagrać ze mną, wystarczy mi wysłać PW tutaj na forum, wtedy wejdę i wszystko wytłumaczę. Możesz też przeczytać dłuższą instrukcję tutaj.

Download? Jeszcze nie, ale mam inną ofertę.

Pracowałem nad tym pluginem od jakichś 4 miesięcy i nadeszła chwila, kiedy potrzebuję graczy do testowania, zgłaszania błędów i pomysłów na dodatkowe rzeczy. Dlatego moja oferta jest następująca: jeśli prowadzisz serwer i chcesz na nim zainstalować nową minigrę, dogadajmy się. Ty otrzymasz plugin i dostęp do wszystkich przyszłych aktualizacji (przez stronę SpigotMC), a ja będę mógł zagrać w większej grupie ludzi i ogarnąć, co konkretnie trzeba jeszcze dopracować. W razie potrzeb mogę również pomóc we wstępnej konfiguracji. Wystarczy się ze mną skontaktować na PW.

Opublikowano

Biorąc pod uwage jedynie opis (bo na serwerze jeszcze nie byłem), to gzgzggzgzg gg gh i w ogóle, mi było by szkoda udostępniać taki plugin za darmo, wrzuć na spigotmc xD

Opublikowano

Jeszcze nie czas. Chcę, aby to co tam udostępnię było dopracowane. A za darmo będzie dla testerów, w ramach wdzięczności za pomoc, potem normalnie cena w dolarach.

Opublikowano

Jeszcze nie czas. Chcę, aby to co tam udostępnię było dopracowane. A za darmo będzie dla testerów, w ramach wdzięczności za pomoc, potem normalnie cena w dolarach.

tylko to zabezpiecz czy coś, na 100% będą wycieki ;d

Opublikowano

Ciekawie się zapowiada. Jak tylko rozpoczną się testy i będzie już jakiś filmik to wstaw, chętnie zobaczę rozgrywkę w całej okazałości.

Jeden z niewielu oficjalnych partnerów minecraft pochodzących z polski.

goPYjbL.png

Opublikowano

Ciekawie się zapowiada. Jak tylko rozpoczną się testy i będzie już jakiś filmik to wstaw, chętnie zobaczę rozgrywkę w całej okazałości.

Testy już dawno się rozpoczęły. Po prostu szukam większego serwera, gdzie mógłbym testy robić w większej skali.

Opublikowano

Czekam aż to udostepnisz, sprawdze kodzik i na pewno użyje go jak będę robił swój serwerek :)

Skąd pewność, że udostępnię kodzik? :P

Opublikowano

Wrzuciłem nagranie z pojedynku, jakby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda gra kiedy się już człowiek trochę zaznajomi z zasadami i sterowaniem ^^

Gość dominik148
Opublikowano

Bardzo ciekawy i kreatywny projekt :)

Powodzenia w rozwijaniu go!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W tę niedzielę o godzinie 17 organizuję finalne beta testy latania. Jeśli ktoś ma ochotę wpaść i polatać w większej ekipie to zapraszam :3 

Serwer stoi na 1.12 pod adresem flier.betoncraft.pl. Po wejściu (i zarejestrowaniu, bo no-premium) dobrze jest wpisać komendę /lang pl, zmieni się wtedy język na polski. Serwer jest dwujęzyczny, więc nie wystraszcie się jak zobaczycie kogoś (w tym mnie) piszącego po angielsku.

Niestety w natłoku akcji nie będę w stanie tłumaczyć każdemu zasad rozgrywki, dlatego chętnych prosiłbym o ogarnięcie ich wcześniej. Powyżej jest link do PDFa oraz filmik pokazujący jak mniej więcej latać. Najlepsza rada: unikamy lądowania na ziemi :)

Dostępny jest też serwer TS3, pod tym samym adresem.

PS. Polecam zainstalować sobie OptiFine i ustawić opcję Video Options > Performance > Chunk Updates na 5. Szybsze ładowanie chunków pomaga w tej grze :D

Opublikowano
9 godzin temu, mrkacperek napisał:

@Co0sh ogółem szanuje mocno za poświęcony czas i pomysł, ale musze Cię tutaj nieco zamsucić. Sam mam zamiar na spigotmc wypuścic kilka płatnych pluginów, jednak po przeczytaniu zasad, trochę można złapać się za głowe, bo tak naprawdę jedyną metodą ochrony przed wyciekiem jest zaciemnienie kodu, które i tak nic nie daje. Więc oto moja propozycja, luźna, do przemyślenia - dlatego to piszę publicznie, a nie np. na mailu :P

Można przyjąć model z pluginu Citiziens i udostępniać sam source code za darmo, natomiast binarka już za pobraniem, co za tym idzie, rozpatrywanie błędów i pełen support mógłbyś oferować na specjalnym serwerze Discord (gdzie dostęp do danego byłby po uprzedniej weryfikacji). Schemat o tyle ciekawy, że zawsze coś zarobisz i nie będzie tak naprawdę żadnych leaków. Do tego jak komuś będzie się nudziło, będzie mógł uprzednio poprawiać jakieś kwiatki w kodzie, które zostawisz. Może warto taki schemat rozważyć?

Spokojnie, doskonale znam to zjawisko, jak i sam model sprzedaży o którym mówisz. W ten właśnie sposób sprzedaję edytor do pluginu BetonQuest - kod na GitHubie i binarki na stronie ecommerce. Wyciekło już w minimum dwóch miejscach, ale zarabiać i tak się da.

Z Flierem zamierzam zrobić podobnie, z tym, że bez udostępniania kodu na GitHubie. Dołączę go po prostu do paczki. Dzięki temu jak ktoś będzie chciał za darmo to nie skompiluje sobie sam czystego pluginu, tylko będzie ściągnął leaki. A dzięki dostępności kodu leaker będzie mógł banalnie łatwo dodać backdoor. Napiszę o tym na stronie pluginu i będę liczył na to, że możliwość łatwego złapania wirusa kogoś powstrzyma. Najlepsze jest to, że nie będę musiał kłamać :P

Opublikowano

Tylko Ci się wydaje, że to takie proste. Polska scena MC to gracze o średniej wieku 8, parę większych serwerów i masa dwunastolatków którzy chcą zrobić serwer hamaczi albo na enderczeście. Narobisz sobie tylko spamu i żalu, że pluginy mają backdoory. Chcesz zarobić to znaj swoją cenę, sprzedaj plugin większym serwerom za tyle, że nie będzie im się opłacało "leakować" binarek ani źródła. Nie wierzę że to piszę, bo GPL for the win, ale to jest zbyt fajny plugin żeby go dołączyć do każdego survivala+gildie prezentowanego w sieci.

Pozdrawiam

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Opublikowano

Już i tak za późno, wystawiłem na Spigocie, oczekuje na weryfikację. A żeby sprzedać dużemu serwerowi to najpierw musiałbym znaleźć duży serwer. Jak szukałem do beta testów za darmo to nikt nie chciał.

A o dzieci kradnące i wrzucające jak popadnie to się nie martwię. Po pierwsze wolą one grać w PvP typu SkyWars, BedWars i wszystkie inne warsy, po drugie (stety i niestety) Flier wymaga cierpliwości przy konfiguracji i zrozumienia mechaniki gry. Tzn. możesz sobie po prostu wgrać domyślne pliki, ale stworzenie czegoś swojego to już większy wysiłek.

Kolejna sprawa to to, że celuję w rynek międzynarodowy. Nie zamierzam tłumaczyć całej dokumentacji na polski, chociażby dlatego, że to za dużo roboty. O ile nie zdobędzie to tak dużej popularności, żeby pojawił się poradnik do zleakowanej wersji to nie mam się czego obawiać :P

Dzięki za miłe słowa Marcin, mam nadzieję że gra wszystkim będzie się tak podobać :3

• 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...