Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Full Autoit V3 Tutorial

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry za odkop ale chciałbym się zapytać, czy ten tut jest wciąż poprawny? Chodzi o to, czy można się wciąż z niego uczyć, bo C++ się wciąż zmienia (pierwszy język, ktorego miałem się uczyć) i książkę do nauki trza kupić z odpowiednim standardem i ona również jest już podobno nie aktualna. A więc towarzysze, pomożecie? :D

oudcdy.jpg

/

Opublikowano

@up tut aktualny, ale jest w języku AutoIt, a C++ to C++, naucz się tego a potem ogarniaj rodzinkę C. A odkop to od 30 dni od ostatniego posta.

Jakoś tu pusto...

Opublikowano

@up czyli pierw powinienem się AutoIT nauczyć? o.O W sumie to po około 30 minutkach wszystko z tego tuta przeczytałem i dziwne jest to dla mnie, że poradnik do C++ (edycja książkowa symfonia c++) jest napisana w 1000+ stronach, a poradnik do AutoIT'a w jednej stronie.

oudcdy.jpg

/

Opublikowano

@up czyli pierw powinienem się AutoIT nauczyć? o.O W sumie to po około 30 minutkach wszystko z tego tuta przeczytałem i dziwne jest to dla mnie, że poradnik do C++ (edycja książkowa symfonia c++) jest napisana w 1000+ stronach, a poradnik do AutoIT'a w jednej stronie.

Mylisz się ;) Nie jednej, a też wielu... nikt nie opisuje dokładnie wszystkich funkcji autoit i tak samo jest z c++. Na początek warto trochę autoit poznać, jak jest się zielonym i przeskoczyć na c++ (i ogarnąć niemal w całości).

9obpmnjr.png

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wes ten poradnik jest tak popierdolony ze innego nie widzialem,co z tego ze wytlumaczyles cos jak nie masz napisane normalnie jak dla normalnego czlowieka

1.pboeirz to

2.zaistaluj to

3.odtworz to

4.wpisz to

5.chceszz szmienic cos to wpisz to tu itp

a u ciebie to wszystko jest najebane jedno z drugim wogole nie wiem o co chodzi a siedze przy tym ze 2 h

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w jakim języku najlepiej tworzyć boty do gier przeglądarkowych (klikanie ruchomych elementów, nie zawsze są w tych samych miejscach), w tym, do którego jest tu poradnik?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za podpięcie.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.10 01:50

< OMG, 60k wyświetleń, nie liczyłem na taki wynik >

Witam! Robię ten tutorial z myślą o początkujących koderach autoit. Najpierw chciałem zrobić go w wersji pdf i wystawić na allegro, ale stwierdziłem, że nie miałby dużego wzięcia. Dlatego udostępnię go tutaj, w 100% za darmo. No to go!

Spis Treści:NEW! Zamiast obrazków są duże, dobrze widoczne linki. Mam nadzieję że to się lepiej sprawdzi!

Część I: Wprowadzenie

Część II: Zmienne & Pętle

Część III: Własne Funkcje & Łatwe KODA

Część IV: Instrukcje Warunkowe & _isPressed

Część V: DllOpen & DllCall

1. Potrzebne oprogramowanie

1.1. Kompilator

Jeśli masz już kompilator możesz pominąć ten punkt. Jeśli jeszcze nie ściągnąłeś lub nie zainstalowałeś kompilatora AutoIt 3 to czytaj dalej.

Jak w każdym języku programowania żeby cokolwiek 'ulepić' potrzebny będzie nam kompilator. Jest to tak jakby komunikator między nami a komputerem. Dzięki niemu komputer wie jak ma zinterpretować kod programu. Kompilator AutoIt 3 możesz pobrać tutaj:

>> STRONA PRODUCENTA <<

Pobieramy dwie pierwsze pozycje z listy (dla niekumatych – Rys. 1.1)

img11.png

Rys. 1.1

1.2. SciTE

Jeśli pobrałeś i zainstalowałeś oba pliki które pokazałem wyżej to masz na komputerze główny program AutoIt'a i zaawansowaną wersję edytora skryptów SciTE (tyle musisz wiedzieć). Czym jest SciTE? To taki notatnik po tuningu. Tylko zamiast neonów, alufelg i metalicznego lakieru ten dostał kolorowanie składni, pomoc dla funkcji AutoIt v3 i mnóstwo dodatkowych narzędzi ułatwiających pracę ze skryptami. Prawdopodobnie i tak nie użyjesz wszystkich, ale na 99% najczęściej będziesz używał Pomocy i Koda (pomijam oczywisty kompilator).

2. 'Hello World!'

2.1. Wstęp

Na wstępie napiszę, że jak wiadomo kulturalnie jest przywitać się z kimś gdy go spotykamy, prawda? Ludzie robią to odruchowo, nawet o tym nie myśląc. Jeśli czytałeś już jakiś kurs do jakiegokolwiek języka programowania to zapewne wiesz co oznacza tytuł tego rozdziału. Jeśli nie, to postaram się to wyjaśnić. Tytułowe 'Hello World!' to nazwa pierwszego programu jaki napiszesz w jakimkolwiek języku jeśli zaczynasz się go uczyć z książki lub kursu internetowego. Te powitanie ze światem jest formą treningu, zapoznania się z edytorem i kompilatorem.

2.2. Poznanie SciTE

Zanim coś napiszesz powinieneś poznać edytor. Na poniższej ilustracji postaram się go opisać (Rys. 2.1).

img21.png

Rys. 2.1

To tyle na temat przycisków. Teraz przejdźmy do czegoś poważniejszego, czyli do pierwszego programu.

2.3. Pierwszy program – 'Hello World!'

Poniżej po kolei wytłumaczę funkcje potrzebne do napisania tego programiku. To jedziemy:

MsgBox ( flag, "title", "text" [, timeout [, hwnd]] )

wyświetla na ekranie okienko z informacją.

flag - tutaj ustawia się typ okienka i wartości przycisków. Ten atrybut może przybierać różne wartości, podam je trochę niżej,

"title" - tytuł okienka które się wyświetli,

"text" - tekst który się w tym okienku pojawi, do łamania linii (zamiast entera) używa się znaku @LF, ale o tym później.

timeout - atrybut opcjonalny, tu ustawia się czas po jakim okienko ma zniknąć (domyślnie do naciśnięcia przycisku okienko będzie na ekranie) w milisekundach (1/1000 s)

hwnd - handle, inaczej uchwyt, a tutaj używany aby ustawić do którego okna należy ten komunikat, nam na razie niepotrzebne.

Możliwe do użycia liczby przy atrybucie flag:

table1r.png

Aby uzyskać odpowiednią flagę, liczby można dodawać. Np jeśli chcę otrzymać komunikat z przyciskami OK i Cancel, z ikoną błędu i przyciskiem cancel jako przyciskiem domyślnym, to dodaję liczby 1 (odpowiada za przyciski OK i Cancel) + 16 (Ikona błędu) + 256 (Drugi przycisk domyślny) = 273. I liczby 273 używam jako atrybutu flag.

Sleep (delay)

Zatrzymuje wykonywanie skryptu na pewien czas.

delay - czas w milisekundach przez jaki skrypt ma być zatrzymany.

Na razie wystarczą nam te dwie funkcje. To teraz odpalaj SciTE i nabazgraj tam to:

MsgBox(0, "Hello World!", "Hello World!")
Sleep(1000)
MsgBox(16, "Goodbye World!", "Goodbye World!")

Następnie zapisz plik poprzez File>Save As... i naciśnij F5 aby uruchomić skrypt. Jeśli wszystko poszło dobrze powinieneś zobaczyć komunikat:

helloworld.png

Wypróbuj działanie programu i czekaj na następną częśc kursu (prawdopodobnie jutro)

CREATIVE COMMONS:

88x31.png

This document is licensed under a

Creative Commons Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska License.

http://www.autoit-site.cba.pl/autoit4.html Zjebałeś sprawę:))

Opublikowano

Aż się zalogowałem. Wyjaśnię kilka rzeczy - nie kontynuuję poradnika, bo nie mam czasu. Praca, rodzina, itp - nie mam kiedy tego pisać.

Co do stronki z linku powyżej gratuluję autorowi, napisałem na GG podane na którejś z zakładek z prośbą o usunięcie strony, dałem mu tydzień, w przeciwnym wypadku wycieczka do najbliższej prokuratury i ściganie na podstawie art. 115 i 116 Ustawy o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych.

To, że nie miałem czasu kontynuować kursu nie znaczy, że ktoś może go zajebać i uznać za swój. Nie miałbym nic przeciwko, gdyby podał autora i dopisał swoją kontynuację, albo podlinkował tutaj i dodał swoje części, ale po wyglądzie strony widać, że autor gówno umie.

Btw w stopce widnieje data 2001, najprawdopodobniej aby wyglądało na to, że to ja ukradłem tekst. Szkoda tylko, że AutoIt v3 o którym tutaj pisałem został wydany w 2002, a możliwość zrobienia GUI została dodana w 2008 ;)

Tak więc uważam, że temat jak najbardziej powinien tu zostać, ale ja raczej go kontynuował nie będę (na pewno nie w najbliższej przyszłości), bo nie mam czasu. Może kiedyś coś z nim zrobię.

#EDIT:

Poprawiłem kod w większości skoro ktoś tego jeszcze używa, ale ostatni tak się rozjebał że dzisiaj mi się już nie chce z tym bawić.

[TUT] Full Autoit V3 Tutorial

yo po 1 nie kayloger tylko bot który zapamiętuje hasła -_-

stop1.png

• 4 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Zrobiłem sobie a pomocą autoit automatyczną instalację programu tylko pojawił się pewien problem. Gdy odpalam skrypt wszystko ładnie się instaluje ale niestety nie chce mi kliknać ostatniego buttonika "zakończ". Wszystko nagrałem narzędziem AU3Record. Gdy dochodzi do tego momentu na pasku widzę, że skrypt został zatrzymany (pauze). Nie da się go wznowić, nie wiem dlaczego tak się dzieje. Z góry dziękuję za pomoc.

Oto kod:

#region --- Au3Recorder generated code Start (v3.3.9.5 KeyboardLayout=00000415)  ---

#region --- Internal functions Au3Recorder Start ---
Func _Au3RecordSetup()
Opt('WinWaitDelay',100)
Opt('WinDetectHiddenText',1)
Opt('MouseCoordMode',0)
Local $aResult = DllCall('User32.dll', 'int', 'GetKeyboardLayoutNameW', 'wstr', '')
If $aResult[1] <> '00000415' Then
  MsgBox(64, 'Warning', 'Recording has been done under a different Keyboard layout' & @CRLF & '(00000415->' & $aResult[1] & ')')
EndIf

EndFunc

Func _WinWaitActivate($title,$text,$timeout=0)
    WinWait($title,$text,$timeout)
    If Not WinActive($title,$text) Then WinActivate($title,$text)
    WinWaitActive($title,$text,$timeout)
EndFunc

_AU3RecordSetup()
#endregion --- Internal functions Au3Recorder End ---

Run('C:\Users\kolp\Desktop\Nowy folder\firefox.exe')
_WinWaitActivate("Instalator programu Mozilla Firefox","")
MouseClick("left",359,362,1)

_WinWaitActivate("Instalator programu Mozilla Firefox","")
MouseClick("left",359,362,1)  ;ta instrukacja się nie wykonuje

#endregion --- Au3Recorder generated code End ---
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...