Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Generator mapy do platformówki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chodzi mi o prosty generator, który wstawiałby losowo za sobą kolejne platformy, przeszkody i "coinsy". Proszę o pomoc w postaci pojedynczych komend do skryptu, lub całego skryptu. I czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak takie coś działa? Czy np: muszę napisać kilka skryptów do poszczególnych obiektów, czy może jeden skrypt wstawiający te obiekty? 

Z góry Dziękuję :)

Opublikowano

taki skrypt:

while(!koniec_planszy)
{
	rodzaj_przedmiotu = losuj_rodzaj_przedmiotu(); //platforma, przeszkoda, coin itp.
	wysokosc = losuj_polozenie_y();

umiesc_na_planszy(rodzaj_przedmiotu, wysokosc);
	przesun_plansze();
}

Oczywiście odpowiednie funkcje musisz już sobie napisać samemu. Pomogłem?

Opublikowano

taki skrypt:

while(!koniec_planszy)
{
	rodzaj_przedmiotu = losuj_rodzaj_przedmiotu(); //platforma, przeszkoda, coin itp.

umiesc_na_planszy(rodzaj_przedmiotu, wysokosc);
	przesun_plansze();
}

Oczywiście odpowiednie funkcje musisz już sobie napisać samemu. Pomogłem?

NO OCZYWIŚCIE A OBJEKT POOLING?

Opublikowano

Hmm, a coś w stylu ograniczenia maksymalnej i minimalnej wysokości i odstępów od kolejnych platform? 

PS: Chcę go napisać w C# :)

Opublikowano

Dla łatwiejszego zrozumienia, pod tym może się kryć coś takiego:

wysokosc = Random.Range (ymin, ymax);

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

No właśnie wiem dlatego się pytałem o ograniczenia w osi pionowej i poziomej :) A czy może jest jakiś "specjalista" który by mi to napisał? Wartości już sam ogarne :) Byłbym bardzo wdzięczny :D

Opublikowano

Zacznij od prostego algorytmu, coś takiego jak tu dostałeś. Z czasem wyewoluuje ci on do takiej postaci, jaką potrzebujesz. Wprowadzaj sobie warunki, przekazuj parametry miedzy funkcjami. Czy doprowadziłeś mój pseudokod do jakiejś działającej postaci? Jeśli nie to najpierw to zrób, potem będziesz się martwił tym co dalej.

Opublikowano

A mógłbyś może mi napisać jakich komend mam użyć? Niestety nie znam tego języka a przeszukiwanie spisu wszystkich komend żeby znaleźć 3 niezbyt mi się widzi :/

Opublikowano

Jeśli go nie znasz, to się naucz, jeśli chcesz w nim coś robić. Nikt Ci nie uszyje gotowego skryptu, który będzie Ci pasował, szczególnie, gdy nie podajesz konkretów.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Chodzi mi o szablon, a to nie ma być nic na poważnie tylko taka mała gierka dla kolegów. To ma być najprostsze jak się da, aby platformy nie były za daleko i za wysoko. Nie będę się uczyć całego języka żeby wykorzystać go tylko do czegoś takiego  <.<  A jeżeli nie chcecie pomóc to nie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...