Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakieś porady/tuty/info? Troszkę inny temat od reszty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, może tytuł nie jest jakiś konkretny/odpowiedni ale nie wiem co w nim napisać. Moje pytanie nie brzmi po prostu "Jak zacząć tworzyć gry" iż można powiedzieć że wiem jak to wszystko działa itd.. Mam już trochę długie doświadczenie (z 5 lat będzie) z web developingiem (np, PHP JavaScript a nie że samo/tylko HTML i CSS xD) i umiem tam sporo zrobić. Umiem też trochę C++ i coś tam Javy której osobiście nie lubię. Głównie kieruję się logiką bez tego u mnie nie ma kroku. Prawie jak każdy za dziecka chciał tworzyć robić gry czy to na komputer czy telefon i ja jestem taką osobą i w końcu pojawił się u mnie moment w życiu gdzie powinienem się powoli zacząć tego uczyć iż w tym roku zaczynam studia w UK (Computing) gdzie głównie uczę się programowania itd.. ale są dodatkowe opcje pod które będę się kierował i jest to właśnie Game Development. Zacząłem ostatnio troszkę się bawić w Unity3d i kiedyś próbowałem UE4 ale zdecydowanie unity bardziej mi wpadło w wygodę itp.. Powiedzmy że wiem jak np, dodawać różne objekty i na jakiej jakby zasadzie one działają np, objekt gracz i że w nim kamera i se mozna chodzisz itd.. tworzenie levelu/mapy również się wydaje dużo łatwiejsze w unity. Wiem też że używa się C Sharp'a w unity oraz można używać JavaScript co ja osobiście bardziej preferuje ale ponoć C# działa szybciej niż JS więc chciałbym usłyszeć wasze opinie na ten temat. Jak na razie to nic po za prostą grą 2D na androida w JavaScript i HTML5 od "zera" nie robiłem jeszcze.

Ale bardziej do rzeczy po co ten temat? Powiem że nie specjalnie ogarniam to wszystko szczególnie że nie mam czasu za dużo i mało czasu mogę poświęcać na naukę jeszcze przez kilka miesięcy. Chciałbym aby ktoś mógł mi podesłać jakieś naprawdę godne uwagi/profesjonalizmu tutoriale nie tylko wprowadzające w to podstawy a gdzie ktoś konkretnie tłumaczy co do czego itp.. jak np, robić poruszanie postaci, grawitację itp.. Zdecydowanie wkurzają mnie tutoriale gdzie ktoś tłumaczy dosłownie podstawy C#/JS'a mówiąc np przez ponad 30 minut o zmiennym i ich typów.

Nadal nie wiem czy ten temat ma sens ale czuję się trochę zgubiony i chciałbym jakieś porady/tipy usłyszeć od kogoś kto zna się na rzeczy/zajmuję się tworzeniem gier już dłuższy czas. Kiedyś już pisałem podobny temat ale wtedy jakoś nie mogłem się wziąć za to/zmotywować i za szybko się poddawałem. Nie interesują mnie np, poradniki z YT wpisując np, "Unity3D poradnik" bo to i sam mogę zrobić. Może ktoś wie jak się czuje o co mi chodzi taka jakby pustka/zgubienie co do tego tematu. //Edit myślę że mogę określić siebie jeszcze że czuję ten jakby "strach" przed tym co mnie czeka/będzie czekać ucząc się iż z doświadczenia pamiętam jak to było kiedy się uczyłem nawet głupiego HTML'a i CSS'a haha

Opublikowano

Zastanów się, jaką grę chciałbyś zrobić i do tego możesz dobrać technologię. Tutorial robienia gry będzie inaczej wyglądał dla unity, UE, czy na przykład XNA.

Tworzenie animacji to kolejny szeroki temat. Zależy jeszcze, czy chodzi Ci o 2d, czy 3d.

Poruszanie się, jak też grawitację robi się zazwyczaj na vectorach. 

Co to Twoich strachów. W tym temacie Frozen ładnie opisał, co może Cię czekać robiąc grę. http://gamedevcity.pl/forum/topic/234-kryzys-o/#comment-1461

Jeśli interesuje Cię strona projektowa, to zapraszam na swojego bloga.

I jeszcze raz: przemyśl co chcesz zrobić... choć ja polecam pierw poklepać jeszcze kilka małych gierek i wybrać się na game jam - szczególnie, ze umiesz już programować. Sporo Jamów znajdziesz nawet w necie. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Zastanów się, jaką grę chciałbyś zrobić i do tego możesz dobrać technologię. Tutorial robienia gry będzie inaczej wyglądał dla unity, UE, czy na przykład XNA.

Tworzenie animacji to kolejny szeroki temat. Zależy jeszcze, czy chodzi Ci o 2d, czy 3d.

Poruszanie się, jak też grawitację robi się zazwyczaj na vectorach. 

Co to Twoich strachów. W tym temacie Frozen ładnie opisał, co może Cię czekać robiąc grę. http://gamedevcity.pl/forum/topic/234-kryzys-o/#comment-1461

Jeśli interesuje Cię strona projektowa, to zapraszam na swojego bloga.

I jeszcze raz: przemyśl co chcesz zrobić... choć ja polecam pierw poklepać jeszcze kilka małych gierek i wybrać się na game jam - szczególnie, ze umiesz już programować. Sporo Jamów znajdziesz nawet w necie.

W głowie mam już od dłuuugiego czasu pewien pomysł który chciałbym kiedyś zrealizować w bardzo dobry sposób bądź i nawet profesjonalny. Gry które chciałbym tworzyć/interesują mnie głównie to 3D FPS. Co do tego co Frozen napisał to nie martwi mnie tak bardzo fakt że może się nie udać albo i że może i się uda projekt zrealizować w sposób jaki bym chciał i czy by wypalił pod względem zarobkowym, bardziej by mi się podobało/jarało że jest to coś co ja zrobiłem i mi się poda bo jest jak ja chciałem. C do kasy/funduszy to już trochę inna bajka według mnie o której na aktualną chwilę nie myślę. Co do animacji to bez nich dużo się nie zrobi ale robienie grafiki oraz animacji to kompletnie nie dla mnie, może animacje tako jako i tak ale tworzenie grafiki to kompletnie inna galaktyka dla mnie, nigdy nie byłem i nie jestem na tyle kreatywny aby się nią bawić. Co do przedostatniego zdania które napisałeś to interesuje mnie głównie programowanie gier, łączenie tego wszystkiego w jedną kupę i realizować swoje pomysły również podoba mi się designowanie leveli/map z powodu podobnego jak wcześniej - realizowanie swoich pomysłów. Nie można robić wszystkiego samemu tego jestem pewien, nie można umieć wszystkiego i jest to zdecydowanie drogie w czasie. 

Dzięki ci za odpowiedź i za podanie mi fora gamedevcity o którym nigdy nie słyszałem ale myślę że na pewno mi się przyda. Na twojego bloga też wejdę na pewno i na spokojnie poczytam co tam piszesz ;)

Opublikowano

No to teraz zastanów się jaki 3d FPS to ma być. Open World, arena shooter, coś jeszcze innego?

Od razu powiem, abyś wyeliminował open world, jeśli miałeś to w planie.

Jeśli jesteś dobrym programistą, to nie martwiłbym się o animacje. Zawsze na początku możesz użyć placeholderów, a gdy będziesz miał już co pokazać, to znajdziesz kogoś do pomocy bez problemu.

Nie można robić wszystkiego samemu tego jestem pewien, nie można umieć wszystkiego i jest to zdecydowanie drogie w czasie. 

Idź na Game Jam jakiś. Zmienisz zdanie :) Jakiś czas temu Sosu (chyba) organizował jam w którym gra miała być stworzona w 0 (zero) godzin. 

Opublikowano

@jimmyblack Co do tego open-world to zdecydowanie nie ale chyba właśnie na twoim blogu gdzieś widziałem tytuł "Problemy gier open-world" czy jakoś tak ale nie czytałem o tym. Wszedłem na stronę tego game jam ale nie zagłębiałem się w informacje i nie widzę w aktualnej chwili celu abym miał brać udział w nim skoro jeszcze nie umiem nic po za podstawami używania Unity i tylko jak co np, robić świat i to bardzo słabo/brzydko AKA ch*jowo i jak stawiać modele/zmieniać ich kształt trochę z kamerą się pobawić i na tym koniec. Co do strony programowania gier/pod gry to jeszcze dłuuuga droga przed mną więc nie rozumiem czemu tak mówisz o tym game jam :D chyba że mówisz przyszłościowo albo jest coś o czym nie wiem.

Opublikowano

Game jamy to świetne miejsce na rozpoczęcie swojej przygody z tworzeniem gier. Zazwyczaj takie gry tworzy się przez kilka godzin lub dni. Zazwyczaj przez małą grupę osób. Zazwyczaj na określony temat lub z określonymi ograniczeniami. Aby brać w nich udział nie trzeba mieć dużych umiejętności. Ja w pierwszym takim evencie wziąłem udział znając ledwo podstawy c#, a udało się zająć 2 miejsce :) Tam raczej chodzi o dobrą zabawę. Dodatkowo, sporo gier, które zostały wydane zaczynało właśnie na jamach.

Ze sławniejszych polskich to na przykład Slavic organizowany przez Polygon. Btw, jeśli jesteś z Wawy, to polecam wybrać się na spotkania, które też onanizują.

Opublikowano

Game jamy to świetne miejsce na rozpoczęcie swojej przygody z tworzeniem gier. Zazwyczaj takie gry tworzy się przez kilka godzin lub dni. Zazwyczaj przez małą grupę osób. Zazwyczaj na określony temat lub z określonymi ograniczeniami. Aby brać w nich udział nie trzeba mieć dużych umiejętności. Ja w pierwszym takim evencie wziąłem udział znając ledwo podstawy c#, a udało się zająć 2 miejsce :) Tam raczej chodzi o dobrą zabawę. Dodatkowo, sporo gier, które zostały wydane zaczynało właśnie na jamach.

Ze sławniejszych polskich to na przykład Slavic organizowany przez Polygon. Btw, jeśli jesteś z Wawy, to polecam wybrać się na spotkania, które też onanizują.

Niestety nie mieszkam w Polsce już od ponad dekady ale tutaj u mnie też jest wiele lokalizacji gdzie są te eventy zorganizowane. Na razie nie mam z kim i jak zebrać takiej grupy iż każdy znajomy z tematyki "informatyki" interesuje się np, tylko grafiką albo nic nie umieją a chcą iść na studia związane z programowaniem/informatyką xD. Kolejny problem to trzeba być pełnoletnim aby brać udział a jeszcze czeka mnie parę miesięcy do 18-stki :D

Opublikowano

Grafik+programista to bardzo dobre połączenie, więc nie wiem, czemu wybrzydzasz. UK też jamuje i też ma swoje grupy game devsów. http://www.brainseden.net/

Nigdy też nie widziałem, aby przy jamowaniu sprawdzali pełnoletność...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...