Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Failed to bind to port

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Błąd mam ten wtedy gdy wpisuje IP prywatne jak i z Hamachi. Gdy tworze serwer lokalny wszystko działa. Oczywiście tworzę serwer na swoim komputerze. (wiem jak odblokować porty i itd)

Opublikowano

Hehe :D owy problem dotyczy aktywnego połączenia danego portu już z odpalonym wcześniej serwerem :P ja naprawiałem to poprzez zmianę folderu w którym serwer się znajduje lub ewentualnym restartem kompa ;)

TheMinecraft

#LetsPlayOnceAgain

#TheMinecraft

Śledź nas na FaceBook/TheMinecraftpl!

Opublikowano

w serwer=ip czy jakos tak wpisujesz swoje ip z hamachi no i oczywiscie musisz utworzyc w hamachi wlasna siec i podac dane kolega aby do niej dolaczyli a jezeli nie dziala i masz nie wiem np. port 25565 to sproboj zmienic na 25566 upewnij sie czy wpisales dobrze w serwer ip. wink.png 

Opublikowano

@up to tak nie działa ;) 

filed to bind port to standardowy błąd kiedy jeden serwer jest odpalony właśnie na jednym ip w tym wypadku z hamachi ;) 

mam na myśli że jeśli odpalimy serwer na tym ip to może się zdarzyć taka opcja że ip oraz port który został podany w server.prop. będzie aktywny nawet po wyłączeniu serwera... a dzieje się tak np. przez tzw. screan z np. /reload lub nie właściwego wyłączenia serwera patrz. crash

serio spróbuj zrobić nowy folder i przenieść wszystko ;) ewentualnie zostaw plik plugins lub co ty tam masz bo nie wiem czy masz silnik czy standardowy start z mc.net nie wiem :D i odpal jeszcze raz ;) 

TheMinecraft

#LetsPlayOnceAgain

#TheMinecraft

Śledź nas na FaceBook/TheMinecraftpl!

Opublikowano

Hehe :D owy problem dotyczy aktywnego połączenia danego portu już z odpalonym wcześniej serwerem :P ja naprawiałem to poprzez zmianę folderu w którym serwer się znajduje lub ewentualnym restartem kompa ;)

Nic to nie daje 

w serwer=ip czy jakos tak wpisujesz swoje ip z hamachi no i oczywiscie musisz utworzyc w hamachi wlasna siec i podac dane kolega aby do niej dolaczyli a jezeli nie dziala i masz nie wiem np. port 25565 to sproboj zmienic na 25566 upewnij sie czy wpisales dobrze w serwer ip. wink.png 

IP dobrze wpisuje, zależy mi bardziej żeby serwer był na moim publicznym ip, zmiana portu nic nie daje za każdym razem to samo, jedynie serwer odpala się jak nie wpisuję nic w ip tworząc serwer na LAN'ie 

@up to tak nie działa ;)

filed to bind port to standardowy błąd kiedy jeden serwer jest odpalony właśnie na jednym ip w tym wypadku z hamachi ;)

mam na myśli że jeśli odpalimy serwer na tym ip to może się zdarzyć taka opcja że ip oraz port który został podany w server.prop. będzie aktywny nawet po wyłączeniu serwera... a dzieje się tak np. przez tzw. screan z np. /reload lub nie właściwego wyłączenia serwera patrz. crash

serio spróbuj zrobić nowy folder i przenieść wszystko ;) ewentualnie zostaw plik plugins lub co ty tam masz bo nie wiem czy masz silnik czy standardowy start z mc.net nie wiem :D i odpal jeszcze raz ;)

nic nie działa, wyżej się odniosłem do tego, a po 2 sprawdza, aktualnie czy port jest wolny więc portu nie jest wina problem ten występuje przy każdym silniku craftbukkit, spigot czy zwykły od mojangu. 

Nie jestem w tym nowy i wiem jak stworzyć serwer. Wcześniej działały bez problemu. Nie wiem czego to wina. Próbuję stworzyć serwer na innym kompie ale problem ten sam występuje.

Opublikowano

Nic to nie daje 

IP dobrze wpisuje, zależy mi bardziej żeby serwer był na moim publicznym ip, zmiana portu nic nie daje za każdym razem to samo, jedynie serwer odpala się jak nie wpisuję nic w ip tworząc serwer na LAN'ie 

@up to tak nie działa ;)

nic nie działa, wyżej się odniosłem do tego, a po 2 sprawdza, aktualnie czy port jest wolny więc portu nie jest wina problem ten występuje przy każdym silniku craftbukkit, spigot czy zwykły od mojangu. 

Nie jestem w tym nowy i wiem jak stworzyć serwer. Wcześniej działały bez problemu. Nie wiem czego to wina. Próbuję stworzyć serwer na innym kompie ale problem ten sam występuje.

Lepiej jak sobie o tym poczytasz tutaj: https://craftsite.pl/forum/index.php?/topic/69628-serwer-bukkit-i-znany-error-fail-to-bind-to-port/

Opublikowano

Sprawdź czy dobrze przepisałeś ipv4 w server.properties i spróbuj zmienić port na np. 25568, a następnie zmienić na ten wcześniejszy. Ewentualnie zrestartuj kartę sieciową i router

Opublikowano

Nadal nie działa. Kombinowałem również z linuxem (zainstalowany obok windowsa ubuntu) i tez nic. Nie mam już pojęcia co może być przyczyną. Serwer jedynie startuje jak nic nie wpisuje w ip.

Opublikowano

Skoro przekierowujesz porty to po co Ci hamachi? Upewnij się, że w ustawieniach routera (192.168.1.1) masz wpisany dobry adres. Możesz go zdobyć wpisując w terminalu "ifconfig" lub "ip addr". W panelu modemu tworzysz dwa rekordy, jeden TCP i jeden UDP, porty od/do 25565 z tym właśnie adresem Twojego komputera, np. 192.168.1.2. Nie jest potrzebna zmiana server.properties czy portu serwera, wszystko powinno działać out-of-box. Jeśli zawiesi Ci się proces to ubij go (jak SIGTERM nie zadziała to wyślij SIGKILL) programem top lub htop. Inaczej będzie występował błąd "failed to bind port". Rozumiem, że używasz domyślnego portu? Jeśli przekroczysz pewną granicę potrzebujesz dodatkowych uprawnień aby zajmować porty.

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Opublikowano

@up

Jeżeli nic nie wpiszę to po jakim ip ma się łączyć osoba z zewnątrz z serwerem ? Albo nawet w tej samej sieci ?Gdy serwer działa bez wpisanego adresu w ustawieniach to mogę połączyć się po localhost (w adres wpisuje localhost :D) lub wpisuję ip zewnętrzne (to to samo :D).

Opublikowano

Ty możesz się połączyć przez "localhost", 127.0.0.1 itp, osoba w Twojej lokalnej sieci po adresie który wpisywałeś na stronie routera (np. 192.168.1.2), w przypadku połączenia kablem lub tunelem w ifconfig lub "ip addr" jak mówiłem znajdziesz swoje adresy. Jeśli chodzi połączenie przez internet to musisz znaleźć swój publiczny adres IP. Wystarczy wpisać w google "my ip". Ten adres wpisujesz w konfigurację DNS jako rekord A, wtedy ludzie mogą łączyć się przez domenę. Jeśli używasz niestandardowego portu to możesz również ustawić rekord SRV.

Dodaj mój nick do posta jeśli potrzebujesz pomocy | Piszę pluginy na zlecenie | Pomagam z Linuxem

newlogo.png

Opublikowano

Podałem Ci w miarę dokładne informacje jak to zrobić, użyj wyszukiwarki, a jeśli masz problemy to powiedz jakie konkretnie. Nie będę robił Ci tu wykładu o rzeczach napisanych milion razy w internecie.

newlogo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...