Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno auto za parę lat?

nevil112

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka :)

Mam do was pytanie , mam aktualnie 16lat mam jakies +20k zł już uzbierane.Zbieram na nissana gtr <3[+-300k zł] wiem że jest bardzo drogi ale jak sie chce to mozna wszystko.

Zrobiłem 2 obliczenia 1- to przy mniejszym oszczędzaniu , 2- to przy większym

1-  5.8lat zbierania przy zarabianiu 51.6k zł [4.3k zł miesięcznie ]

2-  4.8lat zbierania przy zarabianiu 62.4k zł rocznie [5.4k zł miesięcznie ]

Czy istnieje możliwosć że ów model będzie tańszy [wersja 2011+] lub rozważyć opcję kupna używki ?

Oczywiście ciągle mówię o kupnie za 4-6lat tego auta

PS:

Co myślicie o kredycie / ratach na auto  , warto rozważyć tą propozycje ?

Jeśli macie jakieś pomysły to możecie pisać śmiało i dyskutować ^^

#EDIT

Chciałbym napisać jeszcze ze oficialne zbieranie bede od skączenia 18lat [legalna praca,umowa itp :p ] jak ktos chce to rocznie do 18 roku przez wakacje bo inaczej nie moge , zarobie z 10k zł +-

Opublikowano

Widzę, że jesteś bardzo pewny siebie i już wiesz jak będzie z pracą. Nie mówię, że nie można mieć takich planów, ale moim zdaniem nie w takim wieku. Najpierw to trzeba się ustabilizować, zacząć stabilną pracę, ogarnąć mieszkanie. Na dodatek pamiętaj, że samochód to nie tylko kupić, ale też utrzymać. Paliwo, ewentualne naprawy, ubezpieczenie. W Polsce jest taka patologia z warsztatami, że jak Janusz zobaczy taki samochód to złapie się za głowę i wymieni połowę części w tym samochodzie zanim coś naprawi.

Kredyt na samochód? Moim zdaniem głupota. Lepiej kupić coś tańszego niż martwić się później o raty kredytu. Samochód to nie dom/mieszkanie, można się bez tego obejść i pakowanie się w kredyt moim zdaniem bez sensu.

Jak kupisz sobie po zdaniu prawka samochód za te 20k to pojeździsz latami, a kumple z klasy będą zazdrościć, ponieważ pierwsza fura za taki hajs to jest coś :)

Opublikowano

Rozumiem, że praca u tatusia/mamusi/wujka skoro takie założenia sobie zrobiłeś? I to pod warunkiem, że na ich garnuszku przez cały ten czas i do tego bez innych wydatków? No nic - nie wnikam głębiej w sferę pieniężną...

Nie mniej jednak różnica między rzeczywistością, a twoimi "planami" jest tak wielka, że brakuje mi odpowiedniego określenia, aby to jakoś sensownie opisać. O kredycie nawet nie napomknę, bo żaden bank ci go nie udzieli. Może dostaniesz z łaski 50k konsumenckiego po 5-6 latach pracy w jednym miejscu by bank miał jakieś przeświadczenie o stałości i stabilności twoich dochodów. Po drugie jestem wręcz pewien, że do tego czasu jakąś loszkę sobie przygruchasz i ona już ci wybije z głowy takie drogie samochody...    

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Siemka :)

Mam do was pytanie , mam aktualnie 16lat mam jakies +20k zł już uzbierane.Zbieram na nissana gtr <3[+-300k zł] wiem że jest bardzo drogi ale jak sie chce to mozna wszystko.

Zrobiłem 2 obliczenia 1- to przy mniejszym oszczędzaniu , 2- to przy większym

1-  5.8lat zbierania przy zarabianiu 51.6k zł [4.3k zł miesięcznie ]

2-  4.8lat zbierania przy zarabianiu 62.4k zł rocznie [5.4k zł miesięcznie ]

Czy istnieje możliwosć że ów model będzie tańszy [wersja 2011+] lub rozważyć opcję kupna używki ?

Oczywiście ciągle mówię o kupnie za 4-6lat tego auta

PS:

Co myślicie o kredycie / ratach na auto  , warto rozważyć tą propozycje ?

Jeśli macie jakieś pomysły to możecie pisać śmiało i dyskutować ^^

#EDIT

Chciałbym napisać jeszcze ze oficialne zbieranie bede od skączenia 18lat [legalna praca,umowa itp :p ] jak ktos chce to rocznie do 18 roku przez wakacje bo inaczej nie moge , zarobie z 10k zł +

Zacznijmy od tego, że GTR'a za 300 tysięcy to dostaniesz ulepa z 2 ( bo szukasz mocniejszej wersji 2011)

A auto jako na supersamochód nie jest drogie za to jego utrzymanie i części są.

Co z tego jak zarobisz te 5 tysięcy ( nie wiem kto ci da tyle jeżeli brakuje ci doświadczenia) jak nie będzie cie stać po takiej wypłacie na podstawowa wymiane hamulców.

Marzenia fajna rzeczy, ale czasem warto je troche przemyśleć.

Opublikowano

Porządnie przeliczyć  nie potrafiłeś, a gdzie PODATEK, gdzie pieniądze na życie?  

Kredyt nawet z takim zarobkami nie dostaniesz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Fajnie tylko utrzymanie takie auta kosztuje. Paliwo, części eksploatacyjne itp. I nie wiem gdzie ty chcesz pracować żeby po 5k miesięcznie. I co przez te 5 lat będziesz żył na koszt rodziców. Gimbusie do szkoły xD

Skączenia? Skończ k***a słownik czytać do końca gimbie. Kredyt na samochód to idiotyzm moim zdaniem. Fajne uzbierasz sobie na nissana a pozniej rozwaliszgo na pierwszym zakręcie xD

Opublikowano

Dawno nie czytałem takich trolli.

1. Zapewne jeszcze mylisz hamulec z gazem nie mówiąc już o sprzęgle a chcesz takie auto.

2. Przez te x lat chcesz mieszkać z rodzicami?

3. Pomnóż sobię tą kwotę potrzebną na nissana x3 żebyś miał na jakiekolwiek życie.

4. Dodaj sobie jeszcze jakieś 100-200 tyś na koszty utrzymania tego auta.

5. Kup stacje benzynową a najlepiej załatw sobię jakąś platforme wiertniczą. 

6 SKĄCZENIA weź ty przeanalizuj słownik. 

7. Usuń konto z mpc.

Dziękuje dobranoc

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

Dawno nie czytałem takich trolli.

1. Zapewne jeszcze mylisz hamulec z gazem nie mówiąc już o sprzęgle a chcesz takie auto.

2. Przez te x lat chcesz mieszkać z rodzicami?

3. Pomnóż sobię tą kwotę potrzebną na nissana x3 żebyś miał na jakiekolwiek życie.

4. Dodaj sobie jeszcze jakieś 100-200 tyś na koszty utrzymania tego auta.

5. Kup stacje benzynową a najlepiej załatw sobię jakąś platforme wiertniczą. 

6 SKĄCZENIA weź ty przeanalizuj słownik. 

7. Usuń konto z mpc.

Dziękuje dobranoc

1-no tak oczywiscie przeciez mam tylko 16 lat ...

2-kto mówi że bede mieszkać z rodzicami ?

3-odliczyłem duzo na wlasne potrzeby

4-Dzieki,jedyna normalna odpowiedz

5-no pewnie

6-po co ? , przeciez jestem robotem ...

7-nie bede znizac sie do twojego poziomu

Fajnie tylko utrzymanie takie auta kosztuje. Paliwo, części eksploatacyjne itp. I nie wiem gdzie ty chcesz pracować żeby po 5k miesięcznie. I co przez te 5 lat będziesz żył na koszt rodziców. Gimbusie do szkoły xD

Skączenia? Skończ k***a słownik czytać do końca gimbie. Kredyt na samochód to idiotyzm moim zdaniem. Fajne uzbierasz sobie na nissana a pozniej rozwaliszgo na pierwszym zakręcie xD

no pewnie bo jestem przeciez je***** gimbusem ....

Bede nagrywac na yt wiesz

Porządnie przeliczyć  nie potrafiłeś, a gdzie PODATEK, gdzie pieniądze na życie?  

Kredyt nawet z takim zarobkami nie dostaniesz. 

Warto wiedzieć , widac jedyna normalna odp

PS:

Jak widać poziom tego forum ciągle jest to samo :) 

Opublikowano
PS:

Jak widać poziom tego forum ciągle jest to samo :)

Raczej poziom twojego posta. Kurde, masz 16 lat, nie wiesz co za 2 dni będziesz mieć na obiad, a ty już planujesz zarabiać 5k miesięcznie po ledwo zdobytej 18 bez studiów, bez doświadczenia. W dodatku kupić sobie w takim wieku auto za 300k + koszta utrzymania tego auta XDD

W dodatku ty chcesz już brać kredyt, w wieku 18 lat, kiedy nie masz stałych zarobków czy umowy. Patrz jak dają ci ten kredyt! Aaa i to kredyt na auto co jest głupotą.

Opublikowano

juz chce kredyt brac ?  no niezle dobra do zamkniecia temat widac  ze nic sie nie zmienilo z forum poprostu rece opadają nie mozna normalnie popisac ...

Opublikowano

juz chce kredyt brac ?  no niezle dobra do zamkniecia temat widac  ze nic sie nie zmienilo z forum poprostu rece opadają nie mozna normalnie popisac ...

To raczej z Tobą jest coś nie tak bo Panowie wyżej mają racje a Ty sobie wymyślasz jakieś dziwne rzeczy, Zarabianie 5k w wieku 18 lat super, powodzenia życze. W sumie co będę pisał inni napisali to wcześniej i mają racje. Dorośnij człowieku i zacznij myśleć realnie, najwyższa pora. Pozdro

Opublikowano

Autorze tego zacnego tematu! Zebrało się tu niestety zbiorowisko cebuli i hejterów, którzy Ci po prostu zazdroszczą poprzez podświadomość. Boli ich chyba to (oczywiście nie wszyscy) że najprawdopodobniej nie powiodło im się w życiu (wnioskuję po ich wypowiedziach). Zamiast Cię motywować i naprowadzać jak młodego człowieka to Cię zbijają do ziemi argumentując zbyt nachalnym myśleniem człowieka realisty. Tak to fakt ciężko jest w naszym kraju chociaż według mnie wszystko się da tylko trzeba kombinować i mieć chęci. Przykładowe dwie drogi: przykładasz do nauki i kończysz dobre studia albo wyjeżdżasz za granicę i zarabiasz na start tyle albo nawet x2 lub x3 tyle co napisałeś w swoim pierwszym poście. TAK x3 TYLE dobrze panowie czytacie. A chłopaka myślenie jest dobre i powinniście brać z niego przykład, że postawił sobie jakiś cel w życiu i szuka drogi do jego zdobycia.

Moja rada jest taka, żebyś kupił auto za 15k wymagające jakiegoś niewielkiego wkładu finansowego, ekonomiczne i takie, abyś mógł je sprzedać później za tyle samo lub z zyskiem. W żadne kredyty się nie baw, nawet jeszcze o tym nie myśl. Auto stanieje i najlepiej je sprowadzić. Pracuj sumiennie, żyj w świadomości swojego celu i pamiętaj o bliskich, a zobaczysz, że Twój cel stanie się realny.

Opublikowano

Autorze tego zacnego tematu! Zebrało się tu niestety zbiorowisko cebuli i hejterów, którzy Ci po prostu zazdroszczą poprzez podświadomość. Boli ich chyba to (oczywiście nie wszyscy) że najprawdopodobniej nie powiodło im się w życiu (wnioskuję po ich wypowiedziach). Zamiast Cię motywować i naprowadzać jak młodego człowieka to Cię zbijają do ziemi argumentując zbyt nachalnym myśleniem człowieka realisty. Tak to fakt ciężko jest w naszym kraju chociaż według mnie wszystko się da tylko trzeba kombinować i mieć chęci. Przykładowe dwie drogi: przykładasz do nauki i kończysz dobre studia albo wyjeżdżasz za granicę i zarabiasz na start tyle albo nawet x2 lub x3 tyle co napisałeś w swoim pierwszym poście. TAK x3 TYLE dobrze panowie czytacie. A chłopaka myślenie jest dobre i powinniście brać z niego przykład, że postawił sobie jakiś cel w życiu i szuka drogi do jego zdobycia.

Moja rada jest taka, żebyś kupił auto za 15k wymagające jakiegoś niewielkiego wkładu finansowego, ekonomiczne i takie, abyś mógł je sprzedać później za tyle samo lub z zyskiem. W żadne kredyty się nie baw, nawet jeszcze o tym nie myśl. Auto stanieje i najlepiej je sprowadzić. Pracuj sumiennie, żyj w świadomości swojego celu i pamiętaj o bliskich, a zobaczysz, że Twój cel stanie się realny.

co to k***a jakiś coach mike ? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

ŚWIETNY POMYSŁ!

"Hej, mam 16 lat, mogę myśleć o sobie, o przyszłości o tym co będę robił ale w sumie to po co? Pomieszkam z rodzicami tyle ile tylko się da, pociągnę od nich hajs a na dodatek obciążę się kredytem, żeby kupić moje gównoautko, na którego utrzymanie nie będzie mnie nigdy stać bez pomocy rodziców."

Co może pójść nie tak?

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Za 4-6 lat to się zabijesz na pierwszym lepszym zakręcie, jak sobie kupisz GTRa. Za to 20k kup sobie dobry samochód za 10k dla początkujących (RWD/AWD), reszta na ewentualne naprawy/utrzymanie auta. Poważniejszy samochód możesz sobie kupić jak już nauczysz się jeździć. Mówię Ci to jako świeży kierowca, bo prawo jazdy mam od maja tamtego roku.

Opublikowano

Ogólnie na twoim miejscu zainteresowałbym się leasingiem za ok. 3k msc będziesz miał nówkę sztukę. Sporo firm oferuje leasing 1% wartości bez wykupu na końcu, nie wiem czy akurat nissan.

Pozatym za 300k masz wiele o wiele bardziej prestiżowych aut niż nissan gtr którym i tak nie masz gdzie szaleć w PL.

Opublikowano

Większość wypowiedzi to typowa cebula z naszej ukochanej cebulandi :)

Jak to fajnie czyta się takie komentarze, gdzie ludzie martwią się, gdzie twórca tematu będzie zarabiał tyle kasy, gdzie będzie mieszkał, i jeszcze raz gdzie on będzie tyle zarabiał... made in cebula :)

Zanim kogoś zazdrość zje od środka, bo ktoś będzie w przyszłości zarabiał 4k a wy jakieś tam 1,4k, to pomyślcie o tym, że ten ktoś może ma w rodzinie firmę, która trzepie nasze poskie złocisze, i te ~4k to można powiedzieć, jest normalną wypłatą na nasze realia :)

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Nie będziesz w stanie oszczędzać takiej kwoty, więc pomyśl o innym aucie. Czemu nie pomyślisz o innym dobrym aucie, np. używką Audi S5, za jakieś 120k? Polatasz nim spokojnie kilka lat, a na GTR możesz zbierać 'na później'. Chyba, że naprawdę znajdziesz pracę marzeń albo opracujesz projekt, na którym zgarniesz fortunę. Nic nie przychodzi tak łatwo jak myślisz. Za 300k możesz kupić też ciekawe mieszkanie w średniej wielkości mieście i mieć je na całe życie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...