Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ogółem o IT.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W przyszłości planuję pójść na studia informatyczne i mam parę pytań. Moglibyście mi pomóc?

• Zastanawiam się, które stanowisko jest najlepiej płatne?
  • Najbardziej zainteresowało mnie stanowisko Architekta Systemów Komputerowych. Czytałem tylko teorię tego stanowiska, na czym polega ono w praktyce?
  • Czy na tym stanowisku będę mieć szansę zarabiać dość pokaźną sumkę po paru latach siedzenia w niej?
  • Jak zacząć bawić się w programowanie i inne takie duperelki? Czy do Architekta Systemów Komputerowych programistyka jest ważna czy lepiej skupić się na innych aspektach? Jeśli tak to jakich? IT jest teraz bardzo oblegane i zdaję sobie sprawę, że będę mieć bardzo dużą konkurencję za te parę lat, dlatego chciałbym zacząć uczyć się już w gimnazjum (tak, jestem w gimnazjum, haha gimbus haha).
  • Czy w IT mógłbym dostać propozycję wyjechania z Polski do jakiegoś innego kraju? Marzy mi się USA, pewnie moje postrzeganie tego państwa jest bardzo przekoloryzowane, ale i tak bardzo chciałbym tam zamieszkać. Miałbym taką szansę?
  • Jaka jest różnica między Architektem Systemów Komputerowych, a Inżynierem Oprogramowania?

To raczej byłoby tyle pytań. Jeśli coś jeszcze przyjdzie mi na myśl to dodam pytanie w komentarzu czy coś. Z góry dziękuję za odpowiedź! :)

Opublikowano

Nie wybieraj stanowiska, które jest najlepiej płatne, tylko takie, które najbardziej ci się podoba.

To chyba oczywiste, że możesz zarabiać dużo, jeśli będziesz w tym dobry.

Jest wiele książek, z których możesz nauczyć się programowania.

Do innego kraju nikt ciebie zapraszać nie musi - sam wysyłasz CV do zagranicznych firm, jak im się spodoba, to wyjeżdżasz pracować.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Nie wybieraj stanowiska, które jest najlepiej płatne, tylko takie, które najbardziej ci się podoba.

Ma to sens, czyli na czym w praktyce polega to stanowisko Architekta Systemów?

Opublikowano

Architekt projektuje systemy informatyczne, które mają usprawnić funkcjonowanie firmy. Chyba mniej więcej o coś takiego chodzi, ciężko to wyjaśnić bardziej szczegółowo.

Wydaje mi się też, że jest to dosyć wymagający zawód, na pewno trudniejszy niż zwykły programista.

A to czym taki architekt się zajmuje, możesz się dowiedzieć z ofert pracy na tym stanowisku, gdzie są podane obowiązki.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Architekt projektuje systemy informatyczne, które mają usprawnić funkcjonowanie firmy. Chyba mniej więcej o coś takiego chodzi, ciężko to wyjaśnić bardziej szczegółowo.

Wydaje mi się też, że jest to dosyć wymagający zawód, na pewno trudniejszy niż zwykły programista.

A to czym taki architekt się zajmuje, możesz się dowiedzieć z ofert pracy na tym stanowisku, gdzie są podane obowiązki.

Wydaje mi się to dość podobne do Inżyniera Oprogramowania. Czym się one różnią? Są bardzo podobne jak o nich czytam, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Opublikowano

Bardzo dobrze płatne są stanowiska związane z bezpieczeństwem serwerów itp. Zarobki w wysokości 30k zł/msc w Cebulandii to norma. Ewentualnie czarny rynek i łamanie zabezpieczeń, wtedy to już mówimy o kilkukrotnie większych stawkach B|

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...