Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało FPSów pomimo dobrego komputera

zukoluj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu pojawił się u mnie problem z uciekającymi FPS-ami w grach (głównie w CSie, ale zdarza się to też w innych przypadkach).

Problem polega na tym, że podczas gry nagle czy to akurat w momencie zauważenia przeciwnika, czy nawet chwilę po zrobieniu zakupów na początku rundy pojawiają mi się ścinki gry (nie jest to spadek FPS ponieważ licznik nadal wskazuje ich "normalną" wartość) nie rozumiem co jest tego przyczyną, komputer jest w miarę nowy ma ok. 1,5 roku. Tutaj specyfikacja (w skrócie): 

MSI GTX 980, Intel I7 4790K, 16GB RAM, Win 8.1

Drugą sprawą natomiast jest mała ilość FPS. Przy takim PC powinno być tego więcej niż 100-120 czasem nawet spadną do 80. Ograniczenie mam ustawione na 300 więc nie tu jest problem. Sterowniki pobrane najnowsze od Nvidia GeForce. Gra też zoptymalizowana przez ten program.

Mam nadzieję, że ktoś wie jak rozwiązać ten problem.

Opublikowano

Zobacz ustawienia czy nie masz włączonego VSynca, renderowania wielordzeniowego itp. To też może powodować spadki fpsów

Opublikowano

Zobacz ustawienia czy nie masz włączonego VSynca, renderowania wielordzeniowego itp. To też może powodować spadki fpsów

Mam monitor 60Hz gdybym miał włączonego VSync'a to ilości FPS nie przekroczyła by tych możliwych od monitora, a jak wyżej napisałem jest ich od ok. 80-120 więc komentarz trochę bez sensu

Opublikowano

najlepiej to odinstaluj ten syf jakim jest geforce experience, bo to nikomu nie przydatne, a gry sam sobie optymalizujesz.

renderowanie wielordzeniowe wlaczone? bo to tez obniza wydajnosc przy wielowatkowych procesorach.

Opublikowano

Jak wyglądają temperatury podzespołów?

Co do temperatur bez termometrów ciężko będzie zmierzyć ich dokładną wartość, chyba że polecisz jakiś program, który poda w miarę wiarygodne wyniki

Opublikowano

Jak wyglądają temperatury podzespołów?

Co do temperatur bez termometrów ciężko będzie zmierzyć ich dokładną wartość, chyba że polecisz jakiś program, który poda w miarę wiarygodne wyniki

HWMonitor, obecnie najlepszy program chyba. Termometrem? xD

Opublikowano

najlepiej to odinstaluj ten syf jakim jest geforce experience, bo to nikomu nie przydatne, a gry sam sobie optymalizujesz.

renderowanie wielordzeniowe wlaczone? bo to tez obniza wydajnosc przy wielowatkowych procesorach.

Renderowanie wyłączone, ale jakoś to sytuacji mojej nie poprawiło. GeForce używam też do aktualizowania sterowników, więc nie wiem czy to dobry pomysł żeby to odinstalować

Renderowanie wyłączone, ale jakoś to sytuacji mojej nie poprawiło. GeForce używam też do aktualizowania sterowników, więc nie wiem czy to dobry pomysł żeby to odinstalować

Opublikowano

przy tym procesorze KONIECZNIE wlacz renderowanie wielordzeniowe, przyrost to nawet 2krotny moze byc..

Sterowniki sobie pobierasz ze strony nvidia, gf experience to zwykly syfek, chyba ze chcesz nagrywac bez wiekszego narzutu.

Opublikowano

temperatura procesora duzo za duza.. rób przegląd chłodzenia, wyczysc pc z kurzu, naloz paste na procesor i problem powinien zniknac.

To była temperatura przy włączonym csie i kilku innych progaramach, jak teraz patrzę to jest ok. 60o

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...