Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Kompilatorem w Code:Blocks!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zainstalowałem Code:Blocks z kompilatorem. Jak tworze nowy projekt to wyskakują mi 2 okienka, w których pisze coś o Kompilatorze i szybko znikają. Dodam, że wcześniej był czerwony napis na dole w Logs & Others. Teraz jak wciskam F9 to tam pisze coś niebieskimi literami.

Specjalista
Opublikowano

Dużo szybciej Ci pomożemy jesli pokażesz nam co tam pisało. Podejrzewam że musiałeś coś źle zrobić podczas instalacji. Instalowałeś z jakiegoś poradnika czy sam?

Opublikowano

Primo: trzeba umieć czytać po angielsku, tam masz napisane czarno(niebiesko) na białym, że masz źle skonfigurowany kompilator. Podaj ścieżkę do kompilatora w ścieżkach tam pokazanych. 

BTW. AVR? Na co kompilujesz ten program?

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

@ =3.

A gdzie jest konfiguracja kompilatora?

Tam miałeś napisane, ale powiem: w pasku narzędzi masz Settings, tam masz compiler. W Global compiler settings masz zakładkę toolchain executables. W tej zakładce masz pole "compiler's installation directory". Tam powinneś ustawić ścieżkę do kompilatora.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Pokaż jak to skonfigurowałeś i pokaż, gdzie masz ten kompilator. Dobrze podałeś programy do kompilacji, linkowania i innych narzędzi?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Może troche głupie pytanie, ale czy podczas zakładania nowego projektu wybrałeś folder, do którego wchodzi projekt?

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka

Kiedyś to było... Kurrrrłaa

Opublikowano

Może troche głupie pytanie, ale czy podczas zakładania nowego projektu wybrałeś folder, do którego wchodzi projekt?

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka

Wybrałem pulpit! 

Opublikowano

Może zainstalowałeś wersję bez kompilatora :D?

Pobrałem z kompilatorem z oficjalnej strony Code Blocks!

Opublikowano

Bo tam jest kompilator mingw, a tu używasz jakiegoś AVRa, tak przynajmniej wnioskuję ze screenów. Używasz AVRa? Nie odpowiadasz na moje pytania, to jak mogę ci pomóc?

Opublikowano

Bo tam jest kompilator mingw, a tu używasz jakiegoś AVRa, tak przynajmniej wnioskuję ze screenów. Używasz AVRa? Nie odpowiadasz na moje pytania, to jak mogę ci pomóc?

AVR to wybieram jako nowy projekt. Tam jak klikam "Create a new project" to pisze mi tam AVR project i go wybieram. 

Opublikowano

AVR to wybieram jako nowy projekt. Tam jak klikam "Create a new project" to pisze mi tam AVR project i go wybieram. 

To żeby napisać projekt na avra chyba trzeba użyć innego kompilatora, WinAVR się nazywa.

https://sourceforge.net/projects/winavr/

Opublikowano

To żeby napisać projekt na avra chyba trzeba użyć innego kompilatora, WinAVR się nazywa.

https://sourceforge.net/projects/winavr/

Problem rozwiązany! Wybrałem zły plik do tworzenia nowego projektu. Ja wybierałem AVR Project a trzeba było wybrać Console Application.

Temat do zamknięcia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...