Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć tworzyć gry?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Uczę się języka programowania C++ i chciałbym się zapytać jak zacząć robić gry w tym języku i jakie silniki są z tym językiem. Ogólnie jak zacząć tworzyć gry?!

Opublikowano

Jak nie wiesz od czego zacząć to znaczy, że twoja ogólna wiedza o programowaniu jest jeszcze za mała.

Ja tam zaczynałem od włączenia IDE a pierwsze linijki kodu przeważnie umieszczam w funkcji main().

Opublikowano

C++ używane jest dla przykładu w Unreal Engine.

Moim zdaniem tworzenie gier należy zacząć od przyswojenia przynajmniej podstawowej wiedzy z zakresu projektowania gier :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Moim zdaniem tworzenie gier należy zacząć od przyswojenia przynajmniej podstawowej wiedzy z zakresu projektowania gier :)

Daj spokój z tym projektowaniem gier. Niech on głupiego tetrisa albo dowolne match-3 zrobi, bez projektowania, po prostu własną wersję.

Opublikowano

Witam!

Uczę się języka programowania C++ i chciałbym się zapytać jak zacząć robić gry w tym języku i jakie silniki są z tym językiem. Ogólnie jak zacząć tworzyć gry?!

Naucz się c++ w żebyś znał go przynajmniej w 80% czyli głównie standard C++98 (czyli ten osławiony C with classes) w całości. Potem poczytaj o wzorcach projektowych, to abyś miał tylko pojęcie co jak można uporządkować, jak będziesz to wdrażał to będziesz sobie doczytywał, troche poczytania o dobrych praktykach czego unikać co jest zabronione. I cały czas pisanie co tylko przyjdzie do głowy. 

Silniki gier to wlaściwie tylko C i C++ nie ma na dzień dzisiejszy lepszej alternatywy, nie twierdze, że gry nie można w jav'ie napisać natomiast fakty są takie, że NIGDY żaden język interpretowany czy jit'owany nie przebije szybkością wcześniej wymienionych języków. Java również swoją drogą jest zaimplementowana w C :D Python zresztą też.

Wszystko ostatecznie żeby zostało wykonane musi być kodem maszynowym zrozumiałym dla procesora.

W necie jest dużo source codów różnych gier albo sdk np. Source Engine, Quake Engine itd. 

W tych projektach jest dużo technik które pozwalają szybciej, ładniej i składniej pisać kod jak np. polimorfizm, i mnóstwo innych ciekawych abstrakcyjnych technik.

W quake np. można znaleźć ciekawą technikę liczenia pierwiastków kwadratowych które na tamte czasy bardzo zwiększały szybkość wykonywania się obliczeń.

Grę można sobie w dużym uproszczeniu wyobrazić jako nieskończoną pętle w której zbierany jest input, potem jest logika gry wszelkie obliczenia itd. itd., i na końcu renderowana jest klatka która zostaje nam ładnie przedstawiona na ekranie.

Opublikowano

A jaki silnik na początek polecacie, który nie jest wymagający i jest bezpłatny?!

Opublikowano

Unity lub UE

Są jednymi z prostszych i znajdziesz do nich dużo tutków.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Albo, jakbyś chciał pisać w czystym c++ proste gierki 2d, polecam SFML.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...