Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak analizować ruch na VPS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić pakiety na vpsie, adresy ip które ddosują maszynę w trakcie ataku, i jak wykonać ddosdumpa bo to on pomaga w sprawdzaniu tego.

Dokładniej to chce sie dowiedziec jak sprawdzic adresy ip ktore biją w moją maszyne a potem je wyciąć w iptables, jest jakiś skrypt na to?

Opublikowano

Podczas ataku w konsoli wywołaj to polecenie, a następnie przeprowadź analize próbki ruchu sieciowego pliku log.pcap zapisanego w katalogu gdzie wykonałeś polecenie.

Możesz przejrzeć dane próbki za pomocą programu np. wireshark

KOMENDA:

tcpdump -n -c 5000 -w log.pcap 'not port 22 and not arp'
Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić pakiety na vpsie, adresy ip które ddosują maszynę w trakcie ataku, i jak wykonać ddosdumpa bo to on pomaga w sprawdzaniu tego.

Dokładniej to chce sie dowiedziec jak sprawdzic adresy ip ktore biją w moją maszyne a potem je wyciąć w iptables, jest jakiś skrypt na to?

// Zależne od interfejsu sieciowego //
tcpdump -nnpvvi eth0 -w capture.cap -c 10000
tcpdump -nnpvvi venet0 -w capture.cap -c 10000

Drogi elocotam,

Na poziomie serwera vps i firewalla w formie software nic nie zdziałasz. Twój dostawca usługi musi mieć dobrą infrastrukturę, która pozwoli mu na filtrowanie ataków bez uszczerbku dla twojej aplikacji. Jeżeli potrzebujesz pomocy to zapraszam serdecznie do kontaktu ze mną na prywatnej wiadomości. Postaram Ci się pomóc.

Z poważaniem,

h04x

Opublikowano

Jeśli byłby atak ddos, i przez tcptumpa widziałbym adresy które mnie atakują to jakie mam wyciąć tam gdzie time jest wysoki czy length info? https://scr.hu/Kpa1G7 https://scr.hu/7dZa4A 

iptables -A PREROUTING -t raw -p udp --dport 9987 -m length --length 0:32 -j DROP
iptables -A PREROUTING -t raw -p udp --dport 9987 -m length --length 2521:65535 -j DROP
Opublikowano

Podczas ataku w konsoli wywołaj to polecenie, a następnie przeprowadź analize próbki ruchu sieciowego pliku log.pcap zapisanego w katalogu gdzie wykonałeś polecenie.

Możesz przejrzeć dane próbki za pomocą programu np. wireshark

KOMENDA:

tcpdump -n -c 5000 -w log.pcap 'not port 22 and not arp'

Komenda zupełnie bez sensu skopiowane prosto ze strony HosTeamu

nie rozumiem dlaczego ignorujecie nasłuchiwanie na porcie 22 ktoś ci zacznie walić w ten port i nic Ci się nie zapisze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...