Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Analiza rynku OTS

rafaeru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z nudów przy użyciu strony:

web.archive.org

przeanalizowałem ostatnie 12 lat otsów względem dobrze znanej nam listy: otservlist.org

Wykres przedstawiający średnią ilość graczy dziennie (lata 2005 - 2017):

Lpssvbp.png

Wykres przedstawiający średnią ilość serwerów on-line dziennie (lata 2005 - 2017):

rUZ2ojV.png

Lata świetności przypisujemy na rok 2010 gdzie średnio dziennie grało 50115 graczy na 1515 otsach.

Można wywnioskować, że aktualnie od jakichś 3 lat  co roku liczba graczy spada o około 1000. Na dzień dzisiejszy jest 15559 graczy online ( średnia graczy w 2017 wynosi 17043 / dzień ). Czysto matematycznie można przypuszczać, że do 17 lat Tibia upadnie. Moim zdaniem stanie się to o wiele wcześniej ale wiadomo, że parę otsów będzie prosperowało dla starych wyjadaczy. 

Co wy o tym sądzicie ? Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Niestety, ale to nie jest to co kiedyś. Kiedyś bylo strasznie duzo serwerow, ktore sie od siebie roznily, a teraz jest oklepana juz mapa rl i nic wiecej. Jedynym serwerem nie oklepanym jest medivia chyba. No i jeszcze zostaje kwestia, ze nowych graczy nie przybywa, a osoby, ktore graly kiedys maja juz 20+ lat

66j32w.jpg

Sprawdź mój tutorial na temat demonbuddy!

Nie odpowiadam na wiadomości prywatne.

Opublikowano

Warto też zauważyć, że na otservlist.org nie ma paru większych otsów (np. Medivia), przez co liczba graczy na ots jest trochę zaniżona (trochę - średnio o 3k?).

Ja myślę, że otsy jak i Tibia na pewno nie upadną za czasów kiedy my się nimi interesujemy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...